Startlaphoz Csatlakozz!

Spanyolország

Kevésnek tűnnek a megszorítások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 02. hétfő, 08:03

Alighogy bejelentette első megszorító csomagját a decemberben hivatalba lépett spanyol kormány a hét végén, elemzők máris úgy értékelték, hogy nem lesz elegendő az 5,3 százalékos idei GDP-arányos hiánycél tartásához.

    A madridi kormány 27 milliárd euróval, a spanyol GDP 2,5 százalékának megfelelő összeggel akarja mérsékelni a költségvetés hiányát 2012-ben − derül ki az idei költségvetési javaslatból, amelyet holnap nyújtanak be a parlamentben. Az elfogadott változat júniustól léphet életbe. Ez az ország legkeményebb költségvetése a Franco-rendszer bukása óta. A megszorító intézkedések között szerepel a közalkalmazottak bérének befagyasztása és a tárcák költségvetésének megkurtítása − derül ki a BBC összefoglalójából.

    Az utóbbi keretében átlagosan csaknem 17 százalékkal csökkentik a minisztériumok kiadásait. Az intézkedésnek a külügyminisztérium lesz a legnagyobb vesztese, amely elveszti büdzséje 54 százalékát, turizmusra 32, a közfoglalkoztatásra 34, ipari és agrárcélokra 31-31 százalékkal jut kevesebb forrás. A bevételi oldalon a kormány 12,3 milliárd euró pluszt vár, amelynek egyik forrása a nagyvállalatokra nehezedő közterhek 5,3 milliárd eurós növekedése lesz, miután eltörölnek néhány adóleírási lehetőséget. Az energetikai tárca bejelentette, hogy már április 1-jétől hét százalékkal növelik az elektromos áram és öt százalékkal a gáz árát. A kormány emellett 1,9 százalékkal meg akarja emelni a személyi jövedelemadót és adóamnesztiát hirdet: tízszázalékos közterhet kell fizetniük a költségvetésbe azoknak, akik hazaviszik külföldön tartott tőkéjüket. Utóbbi forrásból 2,5 milliárd eurót várnak. Ugyanakkor nem nő az áfa, nem nyúlnak hozzá a munkanélküli-segélyhez és nem marad el a nyugdíjak emelése.

    Az új kormány a múlt hónapban elérte, hogy az Európai Bizottság beleegyezzen az idei deficitcél 4,4 százalékról 5,3-ra emelésébe, ám Javier Diaz Gimenez, a madridi IESE Business School professzora úgy véli, az elfogadott költségvetési terv alapján nem lehet tartani a megemelt arányt, ezért a büdzsé nem hiteles. Az idén várhatóan 1,7 százalékkal eső GDP tükrében nem lesznek elegendőek a tervezett kiadáscsökkentések és az adóbevételek is elmaradhatnak az előre jelzettől, ezért szerinte a kormány az év folyamán újabb kiigazító csomag elfogadására kényszerül. Háttérbeszélgetéseken állami tisztviselők is elismerik, hogy a csomag elégtelen lehet.

    A múlt hét utolsó munkanapján tartott demonstrációkon a szakszervezetek szerint Barcelonában 800 ezren − a rendőrség becslése szerint 80 ezren − vettek részt. Madridban a szervezők 900 ezerre tették a létszámot, „hivatalos" adatot nem közöltek. A megmozdulások egyes esetekben erőszakossá váltak: radikális tiltakozók megdobálták a rendőröket és kirakatokat törtek be. A rendőrség könnygázzal válaszolt.

Intézkedések
30−50 százalékot meghaladó csökkentés a tárcák büdzséjében
5−7 százalékos energiaár-emelés
inflációarányos nyugdíjemelés
10 százalékos adóval adóamnesztia
a vállalati adóbevétel növelése
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kevésnek tűnnek a megszorítások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector