Startlaphoz Csatlakozz!

A Szolidaritás szakszervezet népszavazást indítványoz

Módosítják a lengyel nyugdíjtörvényt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 29. csütörtök, 17:44

Megváltozott a lengyel nyugdíjtörvény-módosítás kormányzati koncepciója. Ennek értelmében a nyugdíjkorhatár megemelése mellett bevezetik az 50 százalékos résznyugdíj igénybevételének lehetőségét és a gyermeket nevelő szülők társadalombiztosításának állami támogatását is.

    Donald Tusk miniszterelnök és Waldemar Pawlak miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter közös csütörtöki sajtótájékoztatón mutatta be a Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) által kidolgozott kompromisszumos megoldást.

    A februárban bejelentett kormánytervezet alapelve nem módosult: 2013-tól szakaszosan 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára. Jelenleg a lengyel nők 60 évesen, a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba. Emellett a PSL által javasolt kedvezmények részleges bevezetését is vállalta a kormány.

    A módosítás szerint a 62 éves nők, és a 65 éves férfiak jogosultak lennének a résznyugdíjra, amennyiben megfelelő ideig dolgoztak: az 50 százalékos résznyugdíj igénybevételére a nőket 35 év, a férfiakat 40 év munkavégzés jogosítaná fel. A juttatást a nyugdíjszámlán összegyűjtött összegből és nem állami költségvetésből finanszíroznák, ami a nyugdíjkorhatár elérése után igénybe vehető teljes nyugdíj esetében alacsonyabb kifizetésekkel járna.

    A miniszterelnök bejelentése szerint a gyermekes családokat is támogatja a jogszabály, mert bevezeti a nyugdíjjárulék állami finanszírozását a gyermekgondozási szabadság idején. A tervezet szerint az állam a vállalkozásokat vezető, illetve magányos anyákon kívül a gyermeknevelést vállaló apákat is támogatná.

    Az ellenzéki pártok többsége valószínűleg támogatni fogja a törvénymódosítás ellen tüntető Szolidaritás szakszervezet népszavazási indítványát, amelyről pénteken dönt a parlament.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Módosítják a lengyel nyugdíjtörvényt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector