Startlaphoz Csatlakozz!

MTI-sek nyílt válaszlevele Szalai Annamáriának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 25. szerda, 21:40
Nyílt levélben reagált az MTI üzemi tanácsa, illetve szakszervezete, valamint az MTVA telephelyi üzemi tanácsa Szalai Annamáriának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének a válaszlevelére. A hírügynökségi tevékenység szakmai és szervezeti önállóságának visszaállítását kezdeményező, ehhez segítséget és támogatást kérő munkavállalóknak Szalai Annamária azt válaszolta, hogy az MTI Nonprofit Zrt. működése tekintetében "sem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, sem annak Médiatanácsa, sem az elnöke semmilyen hatáskörrel nem rendelkezik".

    Tisztelt Elnök Asszony!

    Elnézését kérjük, hogy levelünkkel zavartuk a közmédiarendszer egyik működési problémájával, miközben válasza alapján a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló, 2010. évi CLXXXV. törvény (Mttv.) "szabályaiból eredően a Magyar Távirati Iroda Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság működése tekintetében sem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, sem annak Médiatanácsa, sem az elnöke semmilyen hatáskörrel nem rendelkezik".

    Tévedésünk alapja a törvény azon kitétele lehetett, amely szerint a Médiatanács elnöke jogosult törvényjavaslatokat kezdeményezni a médiatörvény módosítására. Ugyancsak megtévesztő lehetett számunkra, hogy miként arra Ön is utal levelében, a Médiatanács mint jogalkalmazó kíséri figyelemmel a kezelői jogkörében az MTVA tevékenységét. Véleményünk szerint a levelünkben megfogalmazott munkajogi és finanszírozási problémák nem munkáltatói hatáskörbe tartozóak, és ezért kértük az Ön segítségét.

    A jelenség, amely a hírügynökségi munkában problémákat okoz, szerintünk az MTVA és az MTI közötti feladatmegosztásból ered. Önnel ellentétben mi nem úgy érzékeljük, hogy az Mttv. világosan rögzítené a közszolgálati médiarendszer működési mechanizmusát, különösen ami a fenti viszonyt érinti. A törvény szerint a hírgyártás az MTI feladata, ennek megfelelően a hírgyártással foglalkozóknak is logikusan oda kellene tartozniuk. Ez jelenleg nem valósul meg teljesen, ez a működési zavarok egyik fő oka.

    Ez az a probléma, amely szerintünk megoldásra vár, ezt kellene orvosolni - ha szükséges - akár törvénymódosítással is. Most, hogy küszöbön áll a médiatörvény módosítása, úgy gondoltuk, jó lehetőség nyílik arra, hogy ezeket a zavarokat megnyugtató módon rendezzék. Ehhez kértük és kérjük most is az Ön segítségét és támogatását.

    Tájékoztatjuk, hogy a hírügynökségi területen dolgozók jelentős része által aláírt levelet, amelyet elsőként Önnek címeztünk, elküldtük a miniszterelnöknek, a házelnöknek, a közigazgatási és igazságügyi miniszternek, a parlamenti pártok frakcióvezetőinek és az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága elnökének, valamint válaszlevele alapján a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának.

    Szíves figyelmét és segítségét köszönjük.

    Budapest, 2012. április 25.
    Tisztelettel:

    Nagy Eszter Dóra
    MTVA, Naphegy tér 8., üzemi tanács elnöke

    Szekeres Katalin
    MTI Nonprofit Zrt. üzemi tanácsának elnöke

    Papadopulosz Péter
    MTI Sajtószakszervezet szb-titkár

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - MTI-sek nyílt válaszlevele Szalai Annamáriának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector