Startlaphoz Csatlakozz!

Dohányipari és kereskedelmi szakszervezetek petíciója Magyarország kormányához

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. december 14. péntek, 15:38
Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete közös petícióban tiltakozik az ellen, hogy a tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtését hirdető Kormány úgy államosítja a dohánytermék kiskereskedelmét, hogy ezzel kockára teszi a kiskereskedelmi szektorban foglalkoztatott munkavállalók tízezreinek munkahelyét. A Németh Lászlóné Nemzeti Fejlesztési miniszter asszonynak megküldött petíciójukban elutasítják, hogy a bérből és fizetésből élők, a kiskereskedelmi dolgozók és a dohányipari munkavállalók fizessék meg annak az árát, hogy az államosítás útján Magyarországon újraosszák a dohánytermékek kiskereskedelmi piacát.
 
    A szakszervezetek tiltakoznak az ellen is, hogy egyik napról a másikra jöjjön létre egy olyan kiskereskedelmi rendszer, amelyből munkavállalók tízezrei szorulnak ki.
 
    A petíciót 420-an írták alá, amelyet szerdán levélben küldtek meg a szakszervezeti elnökök a miniszternek.
 
    A petíció teljes szövegét a Szakszervezetek.hu nyilvánosságrahozza:
 
PETICIÓ Magyarország Kormányához
 
    Mi, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának tagjai, mély megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a dohánytermék kiskereskedelem állami monopóliumba vételével kapcsolatban, afiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény (továbbiakban a „Törvény”) elfogadását megelőzően semmilyen érdemi egyeztetésre, tárgyalásra nem került sor különösen a kiskereskedelemben és a dohányiparban érintett munkavállalókat képviselő szakszervezetekkel.Ezért petícióval fordulunk a Kormányhoz.
 
    Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtését hirdető Kormányúgy államosítja a dohánytermék kiskereskedelmét, hogy ezzel kockára teszi a kiskereskedelmi szektorban foglalkoztatott munkavállalók tízezreinek munkahelyét.
 
    Elutasítjuk, hogy a bérből és fizetésből élők, a kiskereskedelmi dolgozók és a dohányipari munkavállalók fizessék meg annak az árát, hogy az államosítás útján Magyarországon újraosszák a dohánytermékek kiskereskedelmi piacát.
 
    Tiltakozunk az ellen, hogy egyik napról a másikra jöjjön létre egy olyan kiskereskedelmi rendszer, amelyből munkavállalók tízezrei szorulnak ki. A Törvény nem biztosít semmilyen átmenetet, a kiskereskedelmi jog államosítása mindenfajta kompenzáció nélkül történik és az újonnan létrejövő trafikrendszer a jelenlegi formájában gazdaságilag fenntarthatatlan lesz, ezáltal a Törvény esélyt sem ad a kiszoruló munkavállalók tízezreinek arra, hogy az újonnan létrejövő rendszerben találjanak maguknak új munkahelyet.
 
    Elvárjuk Magyarország Kormányától, hogyha valóban a magyar gazdaság fellendítése, a hazai munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése a cél, akkor a Nemzeti Ügyek Kormánya szűk politikai, gazdasági érdekcsoportok elvárásai helyett a kiskereskedelemben dolgozó munkavállalók érdekeit szem előtt tartva, a munkahelyek megőrzését biztosítva valósítsa meg a dohányzás elleni küzdelméhez kapcsolódó szabályozási elképzeléseit.
 
Tagjaink képviseletében és felhatalmazása alapján követeljük, hogy a LIGA és az érintett szakszervezetek bevonásávala Kormány
 
  • tegyen javaslatot a Törvény módosítására, hogy az újonnan létrejövő trafikrendszerben legalább annyi új munkahely jöjjön létre, amely ellensúlyozni tudja a dohánytermékek kiskereskedelméből kiszoruló boltokban megszűnő munkahelyeket.
  • tekintse át a Törvényt az újonnan létrejövő trafikrendszer gazdasági fenntarthatóságának szempontjából, és a Törvény módosításával adja meg az esélyt arra, hogy a trafikrendszerben méltányos bért, tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek jöjjenek létre!
  • kezdeményezze egy olyan átmeneti időszak bevezetését, amely az egyszeri leépítések, munkahelyek rövid távú, gyors megszüntetése helyett legalább esélyt ad a Törvény által érintett több tízezer munkavállalónak arra, hogy az új trafikrendszerben, vagy a kereskedelem egyéb területein állást találjon magának.

    Alulírottak elvárjuk a Kormánytól, hogy tartsák be a munkahelyek megvédéséről szóló ígéretüket és ezért haladéktalanul kezdeményezzék a Törvény módosítását!
 
    Az érintett szakszervezetek készen állnak az őszinte, nyílt és konstruktív együttműködésre, amelynek eredményeként tízezrek munkahelyét menthetjük meg. Ez közös érdekünk!
 
Budapest, 2012. október 25.
 
 
Tisztelettel:    
Mikó Lajosné
elnök
Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete
Bubenkó Csaba
elnök
Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Dohányipari és kereskedelmi szakszervezetek petíciója Magyarország kormányához.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector