Startlaphoz Csatlakozz!

Az ország még inkább kettészakad

Ferge Zsuzsa: stigmát aggat a kormány a szegényekre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 12. csütörtök, 17:37

 Az egyre mélyülő szegénység beágyazásának tartja Ferge Zsuzsa szociológus, hogy az új kormányban két államtitkárság foglalkozik majd a rászorulókkal. Eközben megjelent a KSH létminimumról szóló jelentése. Legkevesebb 87 510 forintra van szüksége egy felnőttnek ahhoz, hogy fedezze az életszükségleteit. Ennyit a minimálbéresek sem keresnek, a nélkülözők táborát a közmunkán élők, a segélyezettek és a munkanélküliek gyarapítják - olvasható a Népszavában.

   Noha a cél az, hogy a szegénység ne rögzüljön, ne legyenek stigmák és mobilitási korlátok, a kormány most ennek ellenkezőjére készül. Ferge Zsuzsa szociológus emlékezetett ara, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bejelentette: a szociálpolitikának különbséget kell tennie a problémás családok és terheket hordani képesek között. Az új kormányban két külön államtitkárság foglalkozik majd a rászorulókkal és azokkal, akik „a vállukon viszik Magyarországot”.
 
   Ferge Zsuzsa szerint ennek a megoldásnak az az üzenete, hogy az államnak más a viszonya azokhoz a polgáraihoz, akik valamilyen „problémás” csoporthoz, kisebbséghez tartoznak, mint a többiekhez. Ebből szerinte az következhet, hogy az ország még inkább kettészakad. Ugyan 2013-ról még kevés az adat, de azt már számos felmérés bizonyítja, hogy a szegények - olykor sokkal - szegényebbek lettek. Ennek a helyzetnek az elfogadását, beágyazását mutatja a két államtitkárság létrejötte. Sok országban lát arra példát, hogy a segélyezés problémájával külön foglalkoznak. „De kormányzati szinten az eszközöket és feladatokat, nem pedig az embereket és csoportokat választják szét” - fogalmazott.
 
   A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a létminimumról szóló legfrisebb jelentését. E szerint tavaly havonta 87 510 forint volt az egy “fogyasztási egységre” számított létminimum, és ebből 24 099 forintot tett ki az élelmiszer kiadás. A fogyasztási egység értelmezése nem könnyű - magyarázta a szakember. A 87 510 forint egy egyedülálló aktív felnőtt szerény megélhetését biztosító összeg. Egy négytagú család esetében a KSH által számított létminimum összeg 254 ezer forint. Ahogy a KSH mindig is hangsúlyozta, a létminimum nem jelent feltétlenül szegénységet, mert „biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségletek kielégítését”. Noha nem tudjuk, ma hányan élnek e szintek alatt, ezt nem közölte a hivatal.
 
   A munkavállalók 25 százalékának keresete egyébként nem éri el a létminimum összegét. A minimálbérért dolgozók 101 500 forintos keresete jól hangzik, ám ez bruttó összeg, amelyből mindössze 66 483 forintot kapnak meg, vagyis 21 ezer forinttal kevesebbet, mint amennyiből minimálisan meg lehet élni. A közmunkán élők nyolc órás munkáért nettó 50 632 forintot kapnak, a legtöbben hat- illetve négy órában dolgozhatnak, a közmunka átlagos időtartama pedig 3 hónap.
 
   A fennmaradó kilenc hónapban szociális segélyen tengődnek az emberek, ennek összege korábban 28 ezer 500 forint volt, amit a Fidesz-kormány 22 ezer 800 forintra csökkentett. Segélyt egy családban csak egy ember kaphat, de ha a házastárs dolgozik, akkor munka nélkül maradt párjának ez sem jár. A regisztrált munkanélküliek több, mint 50 százaléka, azaz 300 ezer ember egyetlen forint ellátást sem kap. A nyugdíjak kétharmada 100 ezer forint alatt van, jelentős azoknak az időseknek a száma, akik 50-80 ezer forintból élnek.
 
   Ferge Zsuzsa úgy fogalmazott, a szükséges eszközök egyike a megfelelő szintű garantált szociális minimum, ami első lépés lenne ahhoz, hogy többen lehessenek teherbírók.
 
Forrás: Népszava

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ferge Zsuzsa: stigmát aggat a kormány a szegényekre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector