Startlaphoz Csatlakozz!

A szoftverek egyre okosabbak

Öt munka, amit elvesznek tőlünk a robotok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 25. vasárnap, 07:21

Több olyan terület is van, amelynek dolgozóit akár rövid időn belül felválthatják a robotok – olvasható a pcworld.hu oldalán.

  A gyári munkások rég érzik a technika fejlődése miatti nyomást, illetve a robotok fenyegetését, amelyek teljesen fel is válthatják őket a munkájukban. Az elmúlt néhány év alatt a mesterséges intelligencia sokat fejlődött, a szoftverek okosabbak lettek, nagyobb problémákat tudnak megoldani - a fejlődés akkora, hogy lassan olyan állásokat is elvehetnek tőlünk a robotok, amelyekre korábban soha nem is gondoltunk. Következzen öt olyan, amit a következő évtizedekben részben vagy egészben szinte biztos, hogy átvesznek a robotok. 
 
Call centeres dolgozók
 
  A jövőben a számítógépek várhatóan teljesen átveszik a call centeres ügyeket, és az emberi tényezőre csak a kezdetekben lesz szükség, akkor is egyszerre több hívás monitorozása miatt. Az IBM Watson szuperszámítógépe már rég képes rá, hogy ügyfélszolgálatost játsszon, kivételes nyelvi feldolgozással, és pontos tanácsokkal bármilyen komplex kérdésre. Sok bank már érdeklődik a lehetőségek iránt, tehát elkerülhetetlennek tűnik, hogy az emberi munkaerőt sok állásnál hasonló gépekre cseréljék. 
 
Ügyvédek
 
  Amikor az ügyvédekről beszélünk, a legtöbben a tárgyalóteremre gondolnak - pedig egy ügyet képviselni, majd felszólalni azzal kapcsolatban csak egy részét jelenti a munkájuknak. Valószínűbb, hogy irodákban találjuk meg őket, ahol jogi dokumentumokat bújnak és papírmunkát végeznek, jogi eseteken rágják át magukat az aktuális kérdések miatt. A számítógépek erre egyértelműen alkalmasabbak. Miközben az ügyvédek nagyban alapoznak a nyelvre, addig a gépek ma már komplett híreket, cikkeket és könyveket is képesek emberi beavatkozás nélkül megírni. Éppen emiatt nem áll olyan messze tőlünk, hogy egy gép jogi dokumentumot állítson össze, bizonyítékokat vizsgáljon és elemezze a múltbeli eseteket, illetve rendszerezze a dokumentumokat. 
 
Sofőrök
 
  Ez talán az a munkakör, amit a leghamarabb elsöpörhetnek a robotok, illetve a robotautók. A sofőr nélküli autók már ebben az évben is gombamód kezdtek el szaporodni, és bár egyelőre egyik sem tökéletes, kétségtelen, hogy ezt elérni csak némi idő kell. Mivel a robotautóknak nincsenek vakfoltjaik, nem álmosodnak el, nem terelődik el a figyelmük, ezért néhány éven belül feleslegessé is tehetik a hivatásos sofőröket. Néhány extrém helyzetet kivéve biztonságosabbak, olcsóbbak, gyorsabbak és megbízhatóbbak lesznek az embereknél - természetesen ez egyet jelent a taxisok, busz- és kamionsofőrök eltűnésével is. Taxit elég lesz hívni a mobilról, a tömegközlekedés ott vesz fel, ahol akarjuk, a kamionok pedig heti 7x24 órában is mehetnek. 
 
Orvosi személyzet
 
  Természetesen az emberi orvosok hosszú ideig nem mennek sehová, azonban a kisegítő személyzet létszámát komolyan le is csökkenthetik a gépek miatt. A fentebb említett Watson például képes az egészségügyben is dolgozni, diagnosztizálni a betegségeket, megvizsgálni a betegeket és felírni a kezeléseket. A Watson hozzáfér a folyóiratokhoz, könyvekhez, a betegek kórelőzményeihez és minden olyan forráshoz, amivel egy beteget a lehető legalaposabban kezelni lehet. Talán mondani sem kell, hogy az ismeretanyagával egyetlen ember sem versenyezhet, a döntései bizonyítékokon alapulnak, és nem befolyásolja semmilyen túlzott önbizalom vagy esetleges nagyképűség, hangulathullámzás. 
 
Pénztárosok
 
   A pénztárosok szintén igen hamar kihalhatnak a boltokból, az átállás pedig egy ideje már eleve zajlik. Sok áruházban már most is túlnyomórészt az önkiszolgáló kasszák működnek, pénztárost pedig csak akkor állítanak munkába, ha túl nagy a sor. Éppen emiatt nem igényel különösebb magyarázatot az, hogy miért veszik majd át döntő többségben a pénztárosok helyét az önkiszolgáló kasszák. Egyetlen alkalmazott így hat önkiszolgáló pultra is figyelhet, ami persze nem túl pihentető, de az áruház jól jár vele. 
 
Forrás: pcworld.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Öt munka, amit elvesznek tőlünk a robotok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector