Startlaphoz Csatlakozz!

Afluktuáció a legnagyobb probléma

Duplájára kellene emelni a gyermekjóléti munkások létszámát és bérét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 07. kedd, 07:17

Kevesen dolgoznak a gyermekvédelemben, akik mégis ezt a szakmát választják, alacsony bérezésűek és kevéssé motiváltak - mondta az InfoRádióban a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének szervezeti alelnöke. Szabó János szerint ráadásul a szociális dolgozók kezében nincs túl sok eszköz a veszélyeztetett gyerekek helyzetének javítására.
 
   „Az alulfinanszírozás és az alacsony bérek következtében történő fluktuáció a legnagyobb probléma, illetve a társadalmi hatások - a szegénység - következtében megnövekedett családi problémákra nem tud kellően választ adni a jelenlegi ellátórendszer” - emelte ki a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének szervezeti alelnöke.

  Szabó János hozzátette: „a jelenlegi szabályozás alapján mindenhol jelen kellene lennie a gyermekjóléti szolgáltatásnak, ez önkormányzati feladat. Nincs mindenütt meg a szolgáltatás, sokszor húsz-harminc településre esik egy szakember, képtelenség ellátni a feladatokat.”

  „Azoknál a családoknál, ahol probléma van, ott intenzív családgondozás folyik. Mi azt mondjuk, már lényeges előrelépés lenne, ha 10-12 család jutna egy szakemberre. A jogi szabályozás is 25 gyereket, illetve 40 családot engedélyez, de ezt is lényegesen meghaladja a gondozott családok száma. Minimum duplájára kéne növelni a dolgozók számát. Ma a minimálbérért dolgozik egy főiskolát végzett szociális munkás, minimum ötven százalék az, amit ezt vonzóvá tehetné és kevesebb lehetne a fluktuáció” - vélte a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének szervezeti alelnöke.

  Szabó János kiemelte: „a gyermekjóléti szolgálatok szakmailag, létszámában, bérekben való megerősítése csak az egyik lépés, a képzés, a társszakmák fejlesztése, az odafigyelés, a felismerés, a jelzőrendszer megerősítése tekintetében is számos teendő van. Ezekkel az együttes fejlesztésekkel lehetne érzékelhető előrelépést tenni. A gyermekjóléti szolgálat helyzete csak egy kis szelete ennek a történetnek, azt veszik elő elsősorban, de hiányzik körülötte lévő szakmai, intézkedés és intézményháló, ami a munkájukat, ha az ideális körülmények között végezhetik, elősegíthetné.”

Forrás: InfoRádió

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Duplájára kellene emelni a gyermekjóléti munkások létszámát és bérét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector