Startlaphoz Csatlakozz!

Fegyelmi eljárások sorozata

EKSZ:a legsötétebb időket idéző félelem kezd uralkodni a BKV-n belül

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 10. péntek, 10:12

Nyílt levélben kér magyarázatot az egyik szakszervezet a béremelés elmaradása körüli cirkusz miatt, a BKV visszautasítja a vádakat – írja az iho.hu.

  Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint a BKV-nál soha nem tapasztalt rossz hangulat és félelem uralkodik, újabban ugyanis fegyelmit kapnak még a szakszervezeti tisztségviselők is, ha nyilvánosan „eljár” a szájuk. Sorra érkeznek a fegyelmi elmarasztalások az érintettekhez. A BKV határozottan visszautasítja az EKSZ elnökének vádjait.
 
  Az EKSZ azt írta: a legsötétebb időket idéző félelem kezd uralkodni a BKV-n belül: a közelmúltban egy, a cég számára kínos, súlyos jogsértés nyilvánosságra hozatala után fegyelmi eljárások sorozatát indították szakszervezeti tisztségviselők ellen. Nem félreértés: nem az általuk kifogásolt ügyet vizsgálják ki a cégnél, hanem azt, hogy kik támogatták névvel, akár az arcukat is vállalva azt a szakszervezeti vezetőt, aki tette a dolgát, s a munkavállalók érdekében felemelte a szavát a jogtalanság, valamint a súlyos szakmai vétség ellen – hívja fel a figyelmet Nemes Gábor. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnökének tudomására jutott, hogy sorra hívják raportra a „renitens”, tisztségviselőket, s mindenki megkapja a maga fegyelmi büntetését. Ez a munka törvénykönyvét és a szakszervezetei jogokat is súlyosan sértő eljárás, s a szakszervezet határozottan tiltakozik a módszer ellen – olvasható az EKSZ közleményében. Az elnök döbbenetesnek tartja, hogy egy ilyen nagy és fontos cégnél, mint a BKV, törvénytelenségek árán próbálják megfékezni, megosztani, egymás ellen fordítani és totálisan ellehetetleníteni az érdekvédőket és a szakszervezeti munkát.
 
  Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a BKV vezetése hónapok óta folyamatos hazugsággal próbálja elterelni az érdekvédők figyelmét arról, hogy idén egyetlen fillér béremelést sem szándékozik beépíteni az üzleti tervbe – olvasható a szakszervezet közleményében. Maga a vezérigazgató hivatkozott arra, hogy a tulajdonos – a főváros – és személy szerint a főpolgármester sem engedélyez bérfejlesztést, más közműszolgáltató céghez hasonlóan a BKV-nál sem. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója viszont a napokban azt nyilatkozta, hogy a főpolgármesternek semmi köze a dolgozók fizetéséhez, ezért náluk – mármint a fővárosnál – rossz ajtón kopogtatnak a szakszervezetek. A főváros első embere ugyanis csak a cégvezetők béréért felel – adta az érdekvédők tudtára a kommunikációs igazgató, mintha az évtizedek óta szakszervezeti munkát végzők mostanáig azt hitték volna, hogy magától Tarlós Istvántól kell kérni minden egyes BKV-s dolgozó bérfejlesztését. Nem gondolták így – szögezi le Nemes. Azt viszont elhitték a szakszervezet vezetői a BKV vezérigazgatójának – hiszen kinek higgyenek, ha nem a cég első emberének -, hogy ő bizony szívesen adna béremelést, de sajnos nem kap engedélyt rá a fővárostól. Ezért kopogtat a szakszervezet a főpolgármester ajtaján – szögezi le Nemes. Meg azért is, hogy tudja meg Tarlós István is, hogy – ezek szerint a háta mögött – őt nevezte ki bűnbaknak a BKV vezetése. Valaki nem mond igazat, ez tény – állapítja meg a szakszervezeti vezető. És az is tény – teszi hozzá -, hogy megpróbálják az érdekvédelmet és rajtuk keresztül a dolgozókat is folyamatosan átverni, mi több, egyenesen hülyének nézni.
 
  Az EKSZ most nyílt levélben követel választ Bolla Tibortól arra, hogy mi is a helyzet a béremelés ügyében. Ki hazudik, s miért? De bárki hazudjon is, mindennél fontosabb, hogy a cégvezetés mielőbb tegyen értékelhető béremelési ajánlatot fővárosi engedéllyel, vagy a nélkül – szögezi le Nemes. Az EKSZ elvárja Bollától, hogy legyen végre igazi vezérigazgatója e nagy és fontos cégnek, álljon a talpára az emberei érdekében, s jutalmazza magasabb bérrel a dolgozók áldozatos munkáját. A szakszervezet a levelet nemcsak Bolla Tibornak, hanem a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, Tarlós István főpolgármesternek és a Fővárosi Közgyűlés döntéshozóinak is elküldi. Az EKSZ a nyilvánosságtól – is – reméli, a sok hazugság és porhintés miatt holtpontra jutott béremelési tárgyalások kimozdítását. Nemes emlékeztet: az Egységes Közlekedési Szakszervezet része annak az akcióegységnek, amely a napokban hét fővárosi tulajdonú közműcégnél működő szakszervezetből alakult azért, hogy ha kell, akkor demonstrációsorozattal erőltesse ki az idei béremelést a dolgozók számára. Az akcióegységet a legnagyobb hazai érdekvédelmi konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) koordinálja.
 
  A BKV levelében az állítja: az EKSZ elnöke - a tőle  megszokott módon - félretájékoztatással, a valóság elferdítésével próbálja saját szerepét nélkülözhetetlennek feltüntetni. A most írt nyílt levele is számos ponton megkérdőjelezhető állításokat tartalmaz. A BKV határozottan visszautasítja az EKSZ elnökének vádaskodását és udvariatlan, már-már becsületsértő, a kulturált kommunikáció alapjait mélyen megrengető megfogalmazásait – áll a BKV reagálásában.
 
  A tömegközlekedési vállalat azt írja, a levél tartalmával ellentétben az igazság az, hogy a BKV elnök-vezérigazgatója és menedzsmentje soha nem hivatkozott és főleg nem mutogatott a főpolgármesterre, csupán logikusan kifejtette, hogy fővárosi tulajdonú cégként a fővárosi irányelvek figyelembevételével tervezi az üzleti évet, ezen belül a béreket. A leírtakkal szemben a BKV vezetése többször hangsúlyozta, hogy a Társaság reális pénzügyi lehetőségeinek keretei között mindent megtesz a 0 %-os béremelésből eredő feszültségek csökkentése érdekében. A BKV szaktervezetek többségével – melyek a tagság több, mint 80%-át tömörítik – kulturált hangnemben és nem a sajtón keresztül folynak a tárgyalások. Ez a konstruktív hozzáállás az alapja annak, hogy a menedzsment zavartalanul folytathassa a jelenleg is zajló tárgyalásokat a béremeléshez szükséges források biztosításáról.
 
  Félelemről, indokolatlan szakmai felelősségre vonásról, ezzel kapcsolatos rossz hangulatról szó sincs, hacsak nem az EKSZ elnökének soron következő, átgondolatlan lépése nem nyugtalanítja a jó érzésű, a Társasághoz lojális, a munkát megbecsülő dolgozókat. A BKV vezetése visszautasítja azt az alpári stílust is, ahogyan az EKSZ elnöke fogalmaz a vezetőket illetően – írja a BKV.
 
   A BKV vezetése határozottan kijelenti, hogy tisztességesen bánik a munkavállalókkal, és - ellentétben egyes érdekvédelmi vezetőkkel – minden körülmények között a korrekt tájékoztatást választja és arra törekszik, hogy mielőbb megegyezés szülessen a vitás kérdésekben.
 
Forrás: iho.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - EKSZ:a legsötétebb időket idéző félelem kezd uralkodni a BKV-n belül .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector