Startlaphoz Csatlakozz!

Panaszkodnak a kisvállalkozók

Káoszba taszítja a balatoni pihenést a vasárnapi zárva tartás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 24. péntek, 09:22

A kisvállalkozók panaszai miatt fordult a kormányhoz a Balatoni Szövetség, amely attól tart, hogy a turistaszezonban a vasárnapi zárva tartás miatt ellátási problémák lesznek. A boltosok a bevételeik visszaesésétől tartanak, elbocsátásokkal, a helyi adóbevételek zsugorodásával „riogatják” a polgármestereket. A hvg.hu úgy tudja, a kormány újabb változásokat tervez a törvényben, de arra nem kaptunk választ, hogy kapnak-e mentességet a balatoniak.

  „Van olyan hétvége, amikor 25 ezres településen hirtelen 250 ezer ember pihen, szórakozik. Mondja már meg nekem valaki, hol vásárolják meg ezek az emberek a reggelijüket, a tejet és a kenyeret” – panaszkodott a legnagyobb Balaton-parti város, Siófok vezetője. Nem Lengyel Róbert az egyetlen polgármester, aki úgy véli, a kötelező vasárnapi zárva tartás katasztrofális hatással lehet a nyári szezonra.
 
  A március 15-től hatályos törvény még csak nem is a hipermarketeknek okozza a legnagyobb gondot a Balatonnál, hanem a jogszabály kedvezményezetteire, azokra a családi vállalkozásokra is komoly terheket ró, akik hiába lesznek nyitva, nem bírnak majd el a rohammal. A 78 települést tömörítő Balatoni Szövetség (BSz) múlt pénteken levélben fordult a kormányhoz arra kérve Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy tegyen kivételt a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzettel, legalább a főszezonban – május 1-től szeptember 30-ig – nyitva lehessenek vasárnap is a boltok. (A zárva tartás szabályairól és a mentességekről itt olvashat.)
 
Lesz vagy 8-9 húzós hétvége
 
  „Megnézem majd annak a német turistának az arcát, aki a 40 fokban sorban áll a benzinkútnál ásványvízért, mert a szomszédos Penny zárva” – mondta az egyik Balaton melletti település fideszes polgármestere a hvg.hu-nak, aki kérte, ne írjuk le a nevét, mert nem akar konfliktust a pártja központjával. Ő arra számít, hogy heteken belül „tele lesz a város kóválygó, kérdezősködő külföldiekkel”, akik a nyitva tartó boltokat keresik majd.
 
  A hvg.hu által megkeresett hat polgármester szerint nem is az egy-két hétre érkező külföldi turistáknak fog igazán gondot okozni a rendelkezés. A balatonozók többsége még csak nem is a nyaralók, hanem a hétvégére „leugró” magyarok közül kerül ki, különösen igaz ez a „bulivárosnak” számító Siófok esetében. De nincs ez másképp Balatonberényben sem: Horváth László polgármester szerint szombat-vasárnap jelennek meg a községben a tótól távolabbi falvak lakó fürödni a településnek 1,5 kilométeres szabadstrandján. Horváth is arról számolt be, ilyenkor megsokszorozódik a „lakosság” száma.
 
 Siófokon a hat hipermarket közül ötnek van áruháza, a Sparnak két boltja is van a városban. A cégek honlapjai szerint egyikük sincs nyitva vasárnap, azaz nem 200 négyzetméter alattiak, és a tulajdonos nem áll a pult mögött. A három nagy magyar lánc közül a Reálnak 8, a CBA-nak 3, a Coopnak pedig 2 boltja van a városban. A Reál honlapján az olvasható, hogy csak 3 boltjuk van nyitva vasárnap. A Coop weboldala ezt nem jelzi, a CBA viszont hetente frissíti a vasárnap is nyitva tartó egységei listáját, de a múlt heti adatok szerint csak Keszthelyen volt nyitva egy üzletük. (A CBA annak ellenére a legszembetűnőbb helyre teszi ezt a listát a honlapján, hogy a cég többször leszögezte, támogatja a vasárnapi munkavégzés tilalmát – a szerk.) Az egyik nagy áruházlánc siófoki dolgozója a hvg.hu-nak azt mondta, a nyári hétvégi napokon több ezer embert szoktak kiszolgálni, ráadásul nemcsak a Siófokra érkező turistákat, hanem a kisebb, szomszédos településeken üdülőket is, ahol nincsenek jelen a multik.
 
  Kérdés tehát, hogy hol vásárol majd vasárnap ez az embertömeg, és a nyitva tartó boltok képesek lesznek-e őket kiszolgálni. Az Index és az Esri Magyarország Kft. készítette, időközönként frissülő térkép szerint Siófokon jelenleg 6 bolt van nyitva vasárnap, ebből kettő 200 négyzetméter alatti (az egyik 50 négyzetméteres), a többiben beállt dolgozni a tulajdonos. „Nyáron lesz vagy 8-9 húzós hétvége. Arra számítok, hogy jelentős lesz a bevételkiesés, amit közvetve a város költségvetése is megérez majd” – mondta a hvg.hu-nak Lengyel Róbert arra utalva, hogy az iparűzési adó az árbevétel nagyságától függ.
 
Nem lesz tejföl a lángoson?
 
  Nemcsak a turistáknak lesz rossz a vasárnapi zárva tartás a Balatonnál, hanem a törvény kedvezményezettjeinek, a kiskereskedőknek is. Szigliget polgármestere – a Balatoni Szövetség soros elnöke – azt mondta, ismer olyan vállalkozót, akinek 3 kisebb boltja, illetve egy péksége van, és nem tudja mindegyiket nyitva tartani. Ugyanis nem tudja beállítani minden családtagját, hiszen nem felelnek meg a törvényi előírásnak, nincs kereskedelmi végzettségük.
 
  Ráadásul a forgalma jelentős részét a hétvégi csúcson bonyolítja. Balassa Balázs szerint a vállalkozó most attól fél, hogy a vasárnap bezárt boltjai miatt annyira visszaesik a bevétele, hogy nem tudja majd kitermelni a nyári szezonban az alkalmazottai bérét. 
 
 „Ez a vendéglátósoknak is rossz. Sokszor előfordul, hogy a lángososnál elfogy a tejföl miután beállt kétbusznyi turista a sorba. Olyankor átugrottak a szomszédos településen lévő multiba” – beszélt a tapasztalatairól Balatonberény polgármestere. Szintén a település kisvállalkozói keresték meg Balatonfenyves polgármesterét is. „A tilalom alá vont vállalkozóktól kaptam elsősorban kritikát” – írta a hvg.hu-nak válaszlevelében. Lombár Gábor szerint a vállalkozók arról beszéltek neki, hogy elbocsátások nélkül nem úszható meg a dolog.
 
  Balatonfenyves és Balatonberény polgármestere is kiemelte válaszában, hogy náluk nincsenek multik, viszont a településeken működő ÁFÉSZ- és a CBA-s boltok sem ússzák meg a vasárnapi zárva tartást, a kritikus megjegyzéseket épphogy a magyar kisvállalkozóktól kapták. Siófok polgármestere szerint a turistainvázió nagysága sokszor kiszámíthatatlan: „erre nem lehet jól felkészülni. Nem biztos, hogy a vasárnap is nyitva tartó kisboltok rendelkeznek elég nagy raktárral, hűtőhelyiséggel, amit feltölteni ráadásul nagyon sok pénzbe kerül” – beszélt a várható helyzetről Lengyel Róbert.
 
17 aranyat érő nap
 
  Az első 8 hónapban tavaly 1,1 millió nyaraló érkezett a Balatonra a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Mivel a szezonon kívül szinte alig van forgalom, elmondható, hogy a nagy többségük május-augusztus között fordult meg a tónál. A polgármesterek szerint a kisvállalkozók többsége ebben a 3-4 hónapban termeli ki a nyereségét, éppen ezért fontos lenne, hogy vasárnap is nyitva tarthassanak, különben 17 magas árbevételt hozó napjuk esik majd ki a nyáron.
 
  „Az összes tagunknak kiküldünk egy e-mailt, hogy véleményezzék a helyzetet. A beérkezett észrevételek alapján terjesztettem az elnökség elé a javaslatot, melyet egyhangúan támogattak” – mondta Balassa, hogyan született meg a Balatoni Szövetségben az a levél, melyet elküldtek a kormánynak. A szövetség két javaslattal állt elő. A legfőbb céljuk az, hogy a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetben minden bolt nyitva lehessen. „Sajnos a Balaton térségében nem az a vállalkozói kör a jellemző, melyet a kormány támogatni kíván” – fogalmazott a BSz a közleményében. Viszont, ha ezt nem sikerülne elérni, akkor legalább azt kérik a kormánytól, hogy a mentességet terjesszék ki az alkalmazottakat foglalkoztató üzletekre is.
 
  Egyelőre a Balatoni Szövetség nem kapott hivatalos választ. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár még a kezdeményezésük előtt elismerte, az NGM még finomíthat a vasárnapi zárva tartás szabályain a kormány, „ha lesz rá igény”. Igaz, Ruszinkó szerint nem kell a Balaton partján komolyabb ellátási problémáktól tartani. „Remek szabadidős programok vannak, lesznek a Balatonnál is, a vasárnapot nem kell feltétlenül bevásárlással tölteni” – fogalmazott a Somogy megyei híroldalnak adott interjújában. A hvg.hu kormányzati forrásból úgy értesült, májusig újabb változások lesznek a törvényben. Ennek részleteiről megkérdeztük az NGM-et, de cikkünk megjelenéséig a minisztérium nem válaszolt.
 
   Információink szerint a polgármesterek pártállástól függetlenül támogatták a kezdeményezést. A BSz 78 települése közül 13 fideszes vezetésű. Onnan is látszik, hogy nem politikai természetű az ötlet, hogy ellenzéki vezetésű település nincs is a szövetségi tagok között. Megkerestük a szövetség társelnökét, Keszthely fideszes polgármesterét is. Ruzsics Ferenc előbb azt kifogásolta, hogy a hvg.hu a szövetség közleményéből kiindulva csakis a helyi vállalkozók panaszaira volt kíváncsi, majd amikor arra kértük, mesélje el, milyen pozitív tapasztalatai vannak, kijelentette: ő „nem a sajtón keresztül fog üzengetni a kormánynak”, nem nyilatkozik. Információink szerint egyébként Ruzsics is jelen volt azon az ülésen, ahol megfogalmazták a BSz levelét. Ha valóban egyhangú volt tehát a szavazás, akkor neki is támogatnia kellett a tiltakozó akciót.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Káoszba taszítja a balatoni pihenést a vasárnapi zárva tartás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector