Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Elháríthatatlan külső ok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 26. vasárnap, 13:20

 A munkavállaló több éve munkaviszonyban áll munkáltatójával. Az időszakos orvosi vizsgálaton munkaköre további ellátásához az orvos nem adott engedélyt, alkalmatlannak nyilvánította. Az alkalmatlansághoz nem fűzött korlátokat, csak egyszerűen „alkalmatlan”. A munkavállaló nem keresőképtelen.  A munkáltató más munkakört nem ajánlott fel, írásban közölte, hogy menjen haza, bért nem fizet.  Az Mt. 146. § (1) bekezdését jelölte meg, hogy azért nem fizet munkabért, mert számára elháríthatatlan külső ok merült fel. Kérdezem: A munkavállaló egészségi állapota lehet a munkáltatónak elháríthatatlan külső ok? Az elháríthatatlan külső okra hivatkozással megtagadhatja a bérfizetést? Jogszerűen elvárhatja a munkáltató a munkavállalótól, hogy kezdeményezze a munkaviszonya megszüntetését? - írja a munkajog.hu.
 
  A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) szerint a munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) - az elháríthatatlan külső okot kivéve - alapbér illeti meg [Mt. 146. § (1) bekezdés]. Ha a munkavállaló egészségügyileg alkalmatlan a munkakör ellátására, akkor valóban nem foglalkoztatható. Ez az ok lehet ugyan elháríthatatlan a munkáltató részéről, de semmiképpen nem „külső ok”. Megítélésem szerint a munkáltató működési körébe eső körülmény, ha a munkavállaló egészségi állapotának változása miatt az adott munkakörét nem tudja ellátni, és emiatt nem tudja tovább foglalkoztatni. Ehelyett az Mt. 55. § (1) bekezdés k) pontjára lehet hivatkozni, amely szerint a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott tartamra. Jelen esetben a munkavédelmi jogszabályok miatt a munkavégzés az adott munkakörben nem lehetséges, munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettségei alól a munkavállaló ezért mentesül, ám erre az időszakra díjazás nem illeti meg. 

   A törvény szerint a munkáltató felmondással megszüntetheti a munkaviszonyt a munkavállaló képességével összefüggő okból, ami egészségügyi alkalmatlanságon is alapulhat [Mt. 66. § (2) bekezdés]. Az egészségügyi alkalmatlanságon alapuló felmondás - szemben más képességbeli indokokkal - nem zárja ki a végkielégítésre való jogosultságot [Mt. 77. § (5) bekezdés b) pont]. Nincs a munkáltatónak olyan kötelezettsége, hogy az alkalmatlanná vált munkavállalóját tovább foglalkoztassa. Másfelől, a munkavállaló nem kötelezhető arra, hogy ilyen esetben ő maga szüntesse meg saját felmondásával a jogviszonyát.

    Megoldás lehet még, ha a munkaviszony megszüntetése helyett a felek közös megegyezéssel a munkavállaló munkaszerződését olyan munkakörre módosítják, amelynek ellátására a munkavállaló alkalmas (Mt. 58. §). A munkáltatónak azonban nem kötelezettsége a felmondás előtt ezt a lehetőséget felajánlani, csak akkor, ha a munkavállaló rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesül [Mt. 66. § (7) bekezdés].
 
Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elháríthatatlan külső ok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector