Startlaphoz Csatlakozz!

A politikai szereplők többsége megfeledkezett az emléknapról

Koporsós flashmob a Nyugatinál: temetni jöttek, nem dicsérni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 29. szerda, 08:31

„Olyan halálinak hangzik” – felelte a Nyugati pályaudvaron iskola utáni kikapcsolódását töltő fiatalember, amikor arról kérdeztem, miért csatlakozott hirtelen felindulásból azokhoz a szakszervezeti aktivistákhoz, akik éppen hullazsákot terítettek magukra – írja a Népszabadság.
 
  A fiatalember rajongása az ilyen karakterű eseményekért nem hatott a meglepetés erejével, mivel a Slipknot nevű metálegyüttes nevével díszített fekete pulóvert viselt. Vele együtt vagy kéttucatnyian feküdtek letakarva a betonon a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatának flashmobján, amelyet a munkabalesetben elhunytak, illetve megrokkantak nemzetközi emléknapjára időzítettek.
 
  A résztvevők többsége természetesen jóval felkészültebb volt a témából, mint az elmúlás témáját kereső kamasz. Igaz, a létszám messze elmaradt egy közepes népszerűségű romkocsma szerda esti forgalmától, arról nem szólva, hogy a performansz egyes elemei inkább a meghökkentő, semmint a hatásos jelzőt érdemelték. Ugyanakkor a szervezőgárda elvitathatatlan érdeme, hogy a rendezvényt megtartották. Hiszen a politikai szereplők többsége megfeledkezett az emléknapról, miközben a melózás idehaza sem a mind népszerűbb wellness-szolgáltatások körébe tartozik: a múlt évben 19 661 baleset történt, s hatvankilencen életüket veszítették munkavégzés közben. A világban hozzávetőleg tizenöt másodpercenként hal meg valaki, amikor a munkáját végzi.
 
  Azokról pedig még csak szó sem esett, akik élnek ugyan, de megalázó miliőben dolgoznak.
 
  Berlinben a múlt héten hívták fel a figyelmet azokra, akiket kisemmiznek. Az Alexanderplatzon helyeztek el egy automatát, amelyből két euróért lehetett pólót vásárolni, ám a többség végül inkább adakozott, nem pedig ruhát vett. Mégpedig azért, mert a választás után azoknak a képei jelentek meg a képernyőn, akik kiszolgáltatottan végzik munkájukat azért, hogy e termékeket végül alacsony áron kínálhassák a fejlettebb országokban. A bemutató után az érintettek választhattak, hogy a látottak után is kérnek-e az áruból vagy inkább jótékony célra küldik a pénzüket.
 
  A többség az utóbbit választotta.
 
 Budapesten ilyen döntési helyzet nem, Kordás László-beszéd viszont volt. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szónokolt arról, mennyi teendője van az érdekvédőknek, s milyen fontos lenne a munkavédelem megerősítése.
 
 Főként azok után, hogy a kormány felszámolta a Nemzeti Munkaügyi Hivatalt.
 
  A rétor végül arra kérte a megjelenteket, néma főhajtással emlékezzenek azokra, akik munkavégzés közben hunytak el. Ezzel az emléknap szlogenjének szellemében járt el. Az ugyanis így szól:  „Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!”
 
  Az aktuális helyzetről ugyanakkor alighanem a demonstrálók egyike mondta el a legtöbbet, amikor így köszöntötte „szolidárni” érkező kollégáját: „Jó szerencsét! Gyere, van még hely a hulláknak!”
 
Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Koporsós flashmob a Nyugatinál: temetni jöttek, nem dicsérni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector