Startlaphoz Csatlakozz!

Az alapfokú végzettséggel rendelkezők az átlagnál is kevesebbet pihennek

Nem alszik eleget a magyar munkavállaló

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 30. csütörtök, 08:31

A dolgos hétköznapokon nem tudunk eleget pihenni. Ez derült ki legalábbis a Profession.hu legújabb felméréséből.

A fizikai alkalmazottak alszanak a legkevesebbet

  A válaszadók több mint kétharmada átlagosan 6-7 órát alszik éjjelente, ez némi jóindulattal megegyezik az egy évvel ezelőtti hazai kutatás eredményével. Az viszont nem tért ki arra, hogy a különböző szektorokban milyen eltérések vannak - pedig vannak. Az alapfokú végzettséggel rendelkezők, illetve az idősebbek az átlagnál is kevesebbet alszanak, míg a 18-29 évesek ennél többet (ötödük 8 órát vagy többet). Így talán érthető, hogy miért utóbbiak kávéznak a legkevesebbet: a 41%-uk azt válaszolta, hogy nem iszik koffeint a munkahelyén, miközben minden tizedik munkavállaló négy vagy annál is több kávét iszik egy nap.

Ritka a kötelező munkahelyi pihenőidő

   Úgy tűnik, hogy a sajtó elég alkalommal hangoztatta, hogy az irodai munka milyen veszélyes, ugyanis a honi munkavállalók több mint kétharmada szokott ülőmunka mellett/közben rendszeresen mozogni, illetve kimenni friss levegőre, vagy legalább szellőztetni. Sőt, a dolgozók többsége már arra is odafigyel, hogy nyugodt körülmények között fogyassza el az ebédjét. Ez kiemelten igaz az állami alkalmazottakra: 68 százalékuk aggályosan ügyel erre.
 
  A munkavállalók negyede mondta, hogy van kötelező pihenőidő a munkahelyükön. A teljesen fizikai munkát végzők esetében 41%-nál van kötelező pihenő, az irodai munkát végzők esetében csupán 14%-uknál. Az sajnos nem derült ki, hogy az alkalmazottak alhatnak-e, ha éppen úgy tartja kedvük, pedig egy jó kis munkahelyi szieszta a kutatók szerint is növeli a hatékonyságot.

Nem jellemzőek az egészséget célzó munkahelyi újítások

  Egészséges életmódot segítő újítást csupán a megkérdezettek 8 százalékának munkahelyén vezettek be. Leggyakoribbak az ergonómiai fejlesztések (14%), illetve a sportolási lehetőség biztosítása edzőtermi- vagy uszodabérlettel (12%), illetve munkahelyi tornával (10%). (És persze ne feledkezzünk meg a munkahelyi futóklubokról sem, bár ezek többnyire alulról építkező, önkéntes szerveződések, mintsem a vezetőség kezdeményezése.)
 
  A válaszadók felének munkahelyén van általános állapotfelmérés (48%), kétharmadánál pedig valamilyen munkahelyi szűrővizsgálat: 33% esetében tüdőszűrés, 32%-nál látásvizsgálató. Ugyanakkor a válaszadók harmada esetében semmilyen szűrővizsgálat nem fordul elő. A tüdőszűrés inkább a fizikai munkát végzők esetében jellemző.

Forrás: profession.hu

 


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem alszik eleget a magyar munkavállaló.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector