Startlaphoz Csatlakozz!

Finnország

Feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését tervezik

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 17. szerda, 07:00

Feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését tervezi a finn kormány. Európában ez az első kormányzati elköteleződés az unortodox juttatás mellett.

  Alapjövedelmet vezetne be az új finn kormány, legalábbis ezt ígéri a múlt hónapban nyilvánosságra hozott kormányprogramban – közölte a Basicincome.org.
 
  A juttatást promotáló belga oldal szerint még csak egyetlen mondat van erről a a finn kormányprogramban, a vállalás mindössze ennyi: „Alapjövedelem-kísérlet megvalósítása”. Viszont mind ez idáig nem közölt további részleteket, mint ahogyan ütemezést sem a kísérletről.
 
  Így még egyáltalán nem biztos, hogy ebből lesz is valami. A legnagyobb kormánypárt, a finn miniszterelnök pártja támogatná, a többi kormánypárt viszont nem nyilvánult még meg a kérdésben.
 
  Mindazonáltal ez az első eset, hogy egy európai kormány ilyen vállalást tett, és az első alapjövedelem-kísérlet lenne fejlett országban a hetvenes évek óta. Más országokban a közelmúltban már indítottak ilyen kísérleteket, például Indiában, Namíbiában és Brazilíában, és eddig pozitívak a tapasztalatok (nőtt a gazdasági teljesítmény, javultak az egészségügyi, lakhatási és más mutatók).
 
  Európában több országban is érdeklődnek az alapjövedelem iránt, például a Podemos Spanyolországban és a D66 nevű párt Hollandiában.
 
Nálunk is felkapták
 
  Magyarországon a feltétel nélküli alapjövedelem ötletét a Párbeszéd Magyarországért (PM) vetette fel idén februárban. Nem sokkal előtte az úgynevezett LÉT munkacsoport állt elő ezzel. Ez olyan típusú juttatás lenne, amelyet a társadalom valamennyi tagjának egyéni alapon biztosítanának, anyagi helyzettől függetlenül és munkakötelezettség nélkül. A havi ellátás mértékét 2015-re gyermekek esetében 25, felnőttek részére 50, várandós nők tekintetében pedig 75 ezer forintban határozták meg. A munkacsoport meglepő módon "bizonyítottan finanszírozhatónak" is tartja az elképzelést,  a cél pedig az lenne, hogy megszűnjön a nincstelenség az országban.
 
   Az biztos, hogy az átalakítás ezermilliárdokat mozgatna meg, és drasztikus változtatásokat eredményezne. De az a gond az ötlettel, hogy a tervezett alapjövedelem nem éri el a magyar létminimumot, pedig az ilyen juttatás lényege éppen az lenne, hogy szerény megélhetést biztosítson. Egy ekkora mértékű alapjövedelmet egyébként nem bírna el az ország, a kisebb pedig nem oldaná meg a szociális problémákat.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését tervezik .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector