Startlaphoz Csatlakozz!

A Honsa megsértette a munkavállalók emberi méltóságát

Kicsinált szakszervezet: a tagságot is titkolják a dolgozók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 17. szerda, 08:42

Két év után születhet ítélet abban a munkaügyi perben, amit szakszervezeti vezetők indítottak szerintük jogtalan elbocsátásuk miatt. A cégnél azóta nem működik az érdekképviselet, a passzivitásra kényszerített tagok rejtik kilétüket – írja a Népszabadság.

  Június 26-án folytatódik az a munkaügyi per Pécsen, amit a Honsa Kft. hét elbocsátott dolgozója indított volt cége ellen. A német tulajdonú, 600 főt foglalkoztató, autóalkatrészt gyártó, pécsi cégnél 2013 szeptemberében 45 dolgozó megalakította az üzemi szakszervezetet. Néhány hét múlva az érdekképviselet hét tisztségviselőjének felmondott a kft. vezetése. Az elküldött dolgozók úgy látták, hogy érdekvédelmi munkájuk miatt kellett távozniuk. A Honsa vezetői átszervezéssel indokolták a leépítést.
 
  2013 decemberében – a Magyar Szakszervezeti Szövetség – a Honsa előtt tartotta első demonstrációját, a tüntetés azonban nem ösztönözte arra a pécsi céget, hogy megváltoztassa döntését. Így a dolgozók munkaügyi pert indítottak, és elképzelhető, hogy a következő tárgyalási napon megszületik az elsőfokú ítélet. A dolgozók kártérítést remélnek a jogellenesnek érzett elbocsátás miatt. Esélyeiket javítja, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság egymillió forintra büntette a kft.-t, mert úgy látta, a Honsa megsértette a szakszervezeti dolgozók emberi méltóságát, zaklatta és megfélemlítette őket. A cég fellebbezett a határozat ellen, de a napokban a bíróság helybenhagyta a hatóság döntését, tudtuk meg a vasasszakszervezet regionális ügyvivőjétől, Benke Norberttől.
 
  Az ügyvivő megjegyezte: bíznak a bíróság kedvező ítéletében, ám a pernyerés nem jelenti azt, hogy a dolgozók baranyai érdekképviseletéért folytatott csatát is megnyerik a szakszervezetek. A Honsa Kft.-nél azóta sem működik a szakszervezet, a cégnél regisztrált tagok többsége ugyan nem lépett ki, de érdekképviseleti munkát senki sem vállal, s az érintettek a tagsági viszonyukat is titkolják a környezetük előtt.
 
  Benke Norbert szerint a Honsa szakszervezet elleni fellépése mintha más, baranyai cégek vezetőit is bátorítaná. Márciusban az egyik pécsi üzemben „visszautasíthatatlan” ajánlatot tettek a szakszervezeti titkárnak: távozik vagy kikínozzák a cégtől. A titkár közös megegyezéssel távozott, és azóta Ausztriában dolgozik. A gyárban 80 tagja van a szakszervezetnek, ám a titkári posztra azóta senki sem akarja magát jelöltetni, s félő, hogy a korábban hatékonyan működő érdekképviselet hamarosan szétesik. A régiós ügyvivő úgy látja: Baranyában a munkaadók egyre inkább visszaélnek azzal, hogy a megye foglalkoztatási helyzete katasztrofális, ezért a munkavállalók túlnyomó többsége akár nettó 90-100 ezer forintos bérrel is korlátlanul sakkban tartható.
 
   Benke hozzátette: a cégeknek nem kellene félni a szakszervezettől, hisz azok nem sztrájkra akarnak buzdítani, hanem a megegyezést keresik annak érdekében, hogy a dolgozók jól járjanak és a cégük is stabil legyen.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kicsinált szakszervezet: a tagságot is titkolják a dolgozók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector