Startlaphoz Csatlakozz!

A diákok inkább kimennek külföldre

Lasszóval fogják a munkaerőt a Balatonnál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 17. szerda, 10:52

Nehezen találnak talpraesett (vagy akár nem talpraesett) munkaerőt a Balatonnál – mesélte a NLCafénak egy alsóőrsi büfé tulajdonosa. A diákok nem szívesen mosogatnak, sokan inkább kimennek külföldre. A képzett munkaerő pedig nem szívesen vállal idénymunkát a Balatonon, mert rosszak a tapasztalatok.

  „Két hónapja keresünk szakképzett szakácsot, talpraesett pultost (szakképesítés nélkül is akár), és konyhai kisegítőt, nem találunk” – mondja Mákos Andrea, akinek vendéglátósként ez az első szezonja a Balatonnál Alsóörsön, egyébként már 10 éve a szakmában dolgozik.
 
  „Először környékbeli, fiatal munkaerőt kerestem, de már ez sem feltétel. A környékbeli vendéglátósok is azt mondják, nehéz találni munkaerőt, és már télen meg kell találni az embered” – teszi hozzá Andrea, aki szállást, ételt és 140-150 ezer forint közötti fizetést ígér. „Ez 700 forintos órabér, és rengeteg munka.”
 
  Nagyon kevesen jelentkeztek: például két fiatal fiú, akik közül az egyik feladta egy nap után, a másik pedig inkább a telefonját nyomkodta.

  „Volt olyan jelentkező, aki azt mondta, inkább kimegy Ausztriába, ott többet keres. Igen, azzal nem tudunk versenyezni”– mondja Andrea.

 A szezon meg közben pörög, a vendégek meg türelmetlenek, ha nem kapják meg azonnal, amit kérnek.
 
  „Egy egyetemista diák nem áll be a fekete mosogatóba, felszolgálónak még csak-csak, mert ott a borravalóból többet kereshet, ha kap belőle” – erősíti meg a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet ügyvezető elnöke, dr. Várnai Zsuzsanna, hogy a diákok sem vállalnak feltétlenül minden munkát.
 
  „A képzett szakember, például egy szakács, ha van munkája, nem hagyja ott egy pár hónapos munkáért, ha pedig nincs, akkor fél rizikót vállalni, mert a válság óta gyakrabban előfordul, hogy mást írnak a szerződésére, és avégén más fizetést kap, mint amit havi fizetésként ígérnek, vagyis  nem kapja meg az ígért összeget. Ha pedig jogtalanság éri, akkor a munkaügyi bíróságon évekig futhat a pénze után” – teszi hozzá az ügyvezető igazgató. Sajnos a balatoni idénymunkának nagyon megcsappant az ázsiója emiatt, Várnai Zsuzsanna szerint.
 
Forrás: nlcafe.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lasszóval fogják a munkaerőt a Balatonnál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector