Startlaphoz Csatlakozz!

Nem akarják a polgármestereket munkaközvetítői szerepbe kényszeríteni

Közmunka: meghátrál a cabinet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 22. hétfő, 11:49

A nemzetgazdasági tárca máris szembemegy a Belügyminisztériumnak a közfoglalkoztatási törvény módosítására tett javaslatával, nem akarja a polgármestereket munkaközvetítői szerepbe kényszeríteni és nem akarja kizárni a piaci idénymunkákból azt, aki korábbi munkahelyéről közös megegyezéssel távozott – olvasható a Népszavában.

   Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért és szakképzésért felelős államtitkára pénteken két fideszes társával módosító javaslatot adott be a Belügyminisztérium (BM) részletes vitára váró közfoglalkoztatási törvényt módosító indítványához, amely lényeges pontokon változtatna az eredeti szövegen. A BM azt akarja, hogy a munkanélküliek vagy jelenleg közfoglalkoztatásban dolgozók három hónapra kizárhatók legyenek a piaci munkának számító mezőgazdasági idénymunkákból, ha korábban közös megegyezéssel távoztak előző munkahelyükről.
 
  A foglalkoztatási államtitkár szerint viszont a tiltás jókora butaság, hiszen „ez a versenyszférából érkező valamennyi munkavállalót szankcionálná”. A tervnek azzal a részével viszont Czomba és a beadványt jegyző két fideszes társa sem tud mit kezdeni, hogy miként lehessen kiszűrni azokat, akik fizikai korlátaik, esetleges betegségeik miatt nem képeseket nehéz fizikai munkát végezni a mezőgazdaságban. A járási foglalkoztatási szerv feladatává tennék a kizáró okok elbírálását, de a hivatalok a régi munkáltató igazolólapja alapján csak a munkaviszony megszűnésének módját tudják megállapítani és kiszűrni azokat, akik felmondtak, vagy akiknek a munkáltató azonnali hatályú felmondással szüntette meg a munkaviszonyát.
 
  Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy a polgármesterek biztosan nem zárnák ki a közmunkából azokat, akik nem tudják elvállalni a nehéz mezőgazdasági munkákat, mert máshol hasznosak lehetnek. Egyébként is átgondolatlannak és zavarosnak találja az egymással is szembemenő javaslatokat, bár azzal ő is egyetért, hogy a közfoglalkoztatásból vissza kellene vezetni az embereket a piaci munka világába. Mivel a legtöbb kistelepülésen kizárólag a mezőgazdaság képes piaci alapon munkát kínálni, természetesen a polgármesterek is üdvözölnek minden olyan lehetőséget, amely megnyitja a kaput, hogy állami pénz helyett egy gazdasági társaság fizesse a munkavállalót. Ha azonban nagyon szélesre szabják a kört, amelyet három hónapra el lehet tiltani a közmunkától, akkor nemcsak a gazdálkodók nem találnak majd elég olcsó munkaerőt, hanem az önkormányzatok által indított helyi közfoglalkoztatási programok megvalósítása is veszélybe kerülne – érvelt Tab polgármestere.
 
   A foglalkoztatási államtitkár, vagyis a nemzetgazdasági tárca a belügyi javaslattal ellentétben nem kényszerítené a polgármestereket munkaerő közvetői feladatokra, a módosító szöveg szerint a települési vezetők „csupán befogadják” a munkáltatói létszámigény bejelentését és „azt válogatás és a megfelelő személyekről szóló tájékoztatás nélkül” továbbítanák a járási hivatalok foglalkoztatási szervéhez. A jelek szerint a BM javaslatát olyan kapkodva készítették elő, hogy a tárca székhelyétől amúgy fizikailag is mindössze száz méterre fekvő Nemzetgazdasági Minisztériumtól sem kértek szakmai véleményt. Ha megtették volna, talán még a parlamenti benyújtás előtt kiderül, hogy az 1991 óta hatályban lévő foglalkoztatási törvény szerint a mindenkori állami foglalkoztatási szerv kizárólagos feladata a munkaerő-közvetítés. Ezzel szemben a belügyi tervek szerint a településvezetőknek kellene listákat állítani, hogy kit javasolnak az idénymunkára, nekik kellene megállapodásra jutni a helyi gazdálkodókkal is – ez pedig nagyon súlyos konfliktusok forrása lenne – szól Schmidt Jenő értékelése.
 
  A TÖOSZ elnöke azt is kifogásolja, hogy nem lehet tudni, mi lesz a sorsa annak a fentiekhez kapcsolódó javaslatnak, amely megszüntetné az 1500 fő alatti kistelepülések polgármestereinek összeférhetetlenségét, ha munkaerő közvetést vállalnak. A helyi vállalkozókkal kötendő szerződésekbe így engedné a kormány a polgármesterek kiegészítő díjazásának beépítését. Ugyanezért a munkáért viszont a nagyobb települések vezetői nem kaphatnának semmit, miközben jelentősen növekednének az ő feladataik is a szervezéssel. Nemrég Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke a Népszavának azt mondta, az eredeti fizetésük visszaállítását szeretnék elérni, amit a kormány arra hivatkozva csökkentett tavaly, hogy sok feladatot átvett az állam a településektől. Ehhez a véleményhez csatlakozott Schmidt Jenő is, amikor úgy fogalmazott: a parlamenti pártoknak le kellene ülni és egymással is megegyezni a kétharmadot igénylő önkormányzati törvénynek a polgármesterek díjazását rendező módosításáról, mert hiába adott be az LMP és a Jobbik is egy ezt tartalmazó javaslatot, a parlamenti többség biztosan leszavazza azokat.
 
  Az, hogy Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár kénytelen nyíltan szembeszállni a belügyi tárca javaslatával, sokadik jelzés arra, hogy a kormány egy jó ötletet is képes porig rombolni a kapkodásával, a közigazgatási egyeztetések megkerülésével. Meg talán azt is mutatja, hogy egyes kormányzati politikusok is képesek néha meghallani a tiltakozó hangokat, hiszen a múlt héten szakszervezeti, önkormányzati és ellenzéki össztűz zúdult a BM ötletére, vasárnap pedig a Közmunkások Szakszervezete nyílt levélben kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg az eredeti javaslatot. Két rossz közül választhat a kormány: marad az ezer sebből vérző ötlet, ami folytonos támadási felületet ad, vagy azonnal közbelép, ami szintén kínos, de legalább hosszú távon nem sérti a saját törvényeit.

Forrás: Népszava

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunka: meghátrál a cabinet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector