Startlaphoz Csatlakozz!

Európának termeljük a képzett szakácsokat, pincéreket

Marasztalják a vendéglátós szakembereket a Balatonnál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 25. csütörtök, 09:07

Drámai méreteket ölt az elvándorlás a szezonális vendéglátásban dolgozók körében. A szakmai szervezetek azért küzdenek, hogy a szakemberhiány nyáron ne okozzon fennakadást – írja a Napi Gazdaság.

  Korábbi éveknél is súlyosabbá vált a szakemberhiány a hazai turisztikai övezetekben. A környező országok ugyanis tömegesen hirdettek meg korábban állásokat kifejezetten magyar vendéglátóknak.
 
  – Lényegében Európának termeljük a képzett szakácsokat, pincéreket. Mostanra jelentős méreteket öltött az elvándorlás más országok üdülőövezeteibe. Ráadásul egyre többen vannak, akik nem csupán a téli vagy a nyári hónapokra szegődnek el a szomszédba, hanem egész évre marasztalják őket – mondta lapunknak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke. Antalffy Gábortól megtudtuk: az itthon jellemzően minimálbérre bejelentett dolgozók valós jövedelméről nehéz hiteles képet kapni. Egy pincér például forgalomtól függően havonta átlagosan 50-100 ezer forinttal többet visz haza egy osztrák vendéglátóhelyről, mint egy balatoni étteremből. A szakácsok esetében hasonló különbségek lehetnek, habár nekik ennél is vonzóbbak a stabilabb munkakörülmények.
 
  – Nemrég akadt olyan tanfolyamunk, amelyen a résztvevők háromnegyedének már volt külföldi állásajánlata, csupán a szakmai ismeretekért jelentkeztek hozzánk – fogalmazott a Kisosz elnöke. Mint mondta, vállalkozók is akadnak, akik a Lajtán túl próbálnak szerencsét. A kifejezetten magyaros hangulatot kínáló éttermek ugyanis nagy népszerűségnek örvendenek az osztrák turistaövezetekben. A jelenség már tavaly is komoly problémát okozott. Akkor a nyár elején Romániában és Szlovákiában toborozták a tóparti büfék dolgozóit, akiknek azonban egész más területen volt szakmai jártasságuk. Ez a szolgáltatás színvonalának rovására ment.
 
  Az érdekképviselet ebben az évben külön akciótervet dolgozott ki, hogy hazai pályán tartsa a szakembereket. A jelentkezőknek a nyári szezonra itthon szerveztek munkát, míg a téli időszakban Ausztriában biztosították a folyamatos megélhetés lehetőségét. Emellett továbbképzéseket tartanak, amivel olyan ismereteket adnak a szakmabeliek kezébe, amelyekre a magyar piacon is nagy a kereslet. A szövetség a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programmal is igyekszik megfékezni a szakképzettek elvándorlását. A fiatalok főként kávézót, bárt vagy kocsmát nyitnának.

Forrás: napigazdasag.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Marasztalják a vendéglátós szakembereket a Balatonnál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector