Startlaphoz Csatlakozz!

Az új munka törvénykönyvének hatályba lépésével

Akár 10 nappal csökkenthető a szabadság

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 11. szerda, 21:01

Nagyot fordul a világ július 1-től az új munka törvénykönyvének hatályba lépésével:  az alapszabadság egy része pótszabadsággá válik, a mértéke így a kollektív szerződésben csökkenthető, - írja a Munka.org.

    A jelenleg hatályos munka törvénykönyve szerint az alapszabadság mértéke 20 munkanap, s ahogy idősödik a munkavállaló, egyre több alapszabadság  jár neki: 25 éves kortól 21 nap, 28 évesen már 22 nap, s így tovább, mígnem 45 éves kortól már 30 nap alapszabadság jár.

  Július elsejétől az alapszabadság mértéke húsz munkanap, s 20 munkanap is marad: az életkor előrehaladtával egyre több pótszabadság jár: 25 éves kortól egy nap, 28 évesen már 2 nap, s így tovább, 45 éves kortól már 10 nap. Az alapszabadság és pótszabadság összege ugyanannyi lesz július elsejétől, mint jelenleg az alapszabadság, a változás tehát látszólag csak formai. Valójában azonban kollektív megállapodás alapján a pótszabadságnapok száma csökkenthető.

    Így például egy 45 éves munkavállaló, akinek jelenleg 30 nap szabadsága van egy évben, belépve egy új céghez akár azzal is szembesülhet, hogy már csak 20 nap szabadsága lehet, mert mondjuk ilyen a kollektív szerződés a vállalatnál, vagy a cég csak ezzel hajlandó aláírni vele  a munkaszerződést. Persze még új céghez sem kell belépnie ahhoz, hogy ez megtörténhessék vele: megváltoztathatják a kollektív szerződést, vagy a munkaadója nyomást gyakorolhat rá.

    Akad viszont jó hír is a pótszabadságokkal kapcsolatban: a gyermeket nevelő mindkét szülőnek jár januártól egy gyermek után kettő, két gyermek után négy, kettőnél több gyermeke után összesen hét pótszabadság (természetesen az életkorért járó pótszabadságon felül). Korábban ezt a kedvezményt csak az egyik szülő vehette igénye, ez a változás tehát kedvező a családosoknak.

Forrás: Kis Miklós - Munka.org

Az új munka törvénykönyvének témánkra vonatkozó részei:
116. § Az alapszabadság mértéke húsz munkanap.
117. § (1) A munkavállalónak
a) huszonötödik életévétől egy,
b) huszonnyolcadik életévétől kettő,
c) harmincegyedik életévétől három,
d) harmincharmadik életévétől négy,
e) harmincötödik életévétől öt,
f) harminchetedik életévétől hat,
g) harminckilencedik életévétől hét,
h) negyvenegyedik életévétől nyolc,
i) negyvenharmadik életévétől kilenc,
j) negyvenötödik életévétől tíz
munkanap pótszabadság jár.
(2) A hosszabb tartamú pótszabadság a munkavállalónak abban az évben jár először, amelyben az (1) bekezdésben
meghatározott életkort betölti.
118. § (1) A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb
a) egy gyermeke után kettő,
b) két gyermeke után négy,
c) kettőnél több gyermeke után összesen hét
munkanap pótszabadság jár.
135. § (2) Kollektív szerződés
a) a 86-93. §-ban,
b) a 95. §-ban,
c) a 97. § (1) bekezdésében,
d) a 99. §-ban,
e) a 101 - 102. §-ban,
f) a 104-108. §-ban,
g) a 109. § (2) bekezdésében,
h) a 111. §-ban,
i) 113-116. §-ban,
j) a 118-121. §-ban,
k) a 124-126. §-ban,
l) a 127. § (5) bekezdésében,
m) a 128-133. §-ban
foglaltaktól csak a munkavállaló javára térhet el.
Forrás: M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y  2012. évi 2. szám

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Akár 10 nappal csökkenthető a szabadság.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector