Startlaphoz Csatlakozz!

PDSZ:

Nagyobb beleszólást a nevelőtestületeknek az intézményvezetői kinevezéseknél!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 05. csütörtök, 12:43

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nagyobb beleszólást kellene biztosítani a nevelőtestületeknek és a szakértőknek az intézményvezetői posztokról való döntés során.

    Mendrey László, az érdekvédelmi szervezet vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeznek az önkormányzati szervezetekkel, az Országgyűlés szakbizottságával és a parlamenti pártok frakcióvezetőivel.

    A PDSZ elnöke a szigetszentmiklósi igazgatóválasztásnál kialakult helyzetre hivatkozva kiemelte: a vezetőválasztás „egy időzített bomba, ami minden tavasszal ketyeg, majd felrobban”.

    A szakszervezet első embere felidézte, a rendszerváltás után egy rövid ideig a pedagógusok megkapták a jogot arra, hogy döntsenek, kit szeretnének az intézmény élén látni. Ezt követően azonban - az általa laikusnak minősített - önkormányzatok kezébe adták a kinevezés jogát, a pedagógusoknál véleményezési jogot hagyva.

    Mendrey László szerint ugyanakkor egy szakmai testület sokkal kompetensebb, és inkább a szakmai érvek alapján foglal állást.

    Az MTI kérdésére, miszerint konkrét jogszabály-módosítást kezdeményeznek-e annak érdekében, hogy a nevelőtestületek visszakapják igazgatóválasztási jogukat, azt mondta: olyan megoldásban gondolkodnak, hogy a fenntartó joga se sérüljön, de a szakértők, szakemberek véleménye is hatékonyan érvényesüljön.

    Az, hogy egymást kövessék a botrányok, az égvilágon senkinek sem jó - rögzítette az érdekvédő, hozzátéve ez leginkább a gyermekek érdekei ellen hat.

    Mendrey László úgy fogalmazott: a politikának önmérsékletet kellene gyakorolnia, akarja-e, hogy kizárólag hatalmi alapon dőljön el egy oktatási intézmény sorsa, és az aktuális politikai érdekek határozzák meg, ki álljon egy-egy intézmény élén, vagy hajlandóak figyelembe venni a szakma álláspontját.  (Az igazgatóválasztásról két jogszabály rendelkezik, a kétharmados önkormányzati törvény és a köznevelési törvény.)

    A stop.hu szerdán írt arról, hogy a pályázat érvénytelenítése után jelölt ki iskolaigazgatót a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) a szigetszentmiklósi gimnázium élére. Az iskola eddigi megbízott vezetője, Czita Zoltán azt mondta a honlapnak: az eredményhirdetés kijelölt napján a Nefmi közölte, hogy a pályázatot érvénytelenítik, megbízott vezetőt állítanak az intézmény élére, és új pályázatot írnak ki. Czita Zoltán arról is beszélt, hogy a megbízott igazgató „az erős fideszes kötődésű” Mede Norbert, Kövér László házelnök barátja lett.  

    Az Országgyűlés sajtószolgálata az MTI-vel azt közölte: valótlan állítás, hogy Mede Norbert jó barátja Kövér László családjának, ezért minden alapot nélkülöz az a következtetés, hogy Mede Norbert az Országgyűlés elnökével ápolt kapcsolata miatt kapta meg az igazgatói megbízatást.

    Horváth Péter, a PMIK vezetője szerint a jogszabályoknak megfelelően bízta meg Mede Norbertet április 3-ával a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium igazgatói feladatainak ellátásával; a megbízás július 31-ig, az új pályázat eredményes elbírálásáig szól. Kiemelte: a jogszabályoknak mindenben megfelelő döntés született.

    Szerdán a gimnázium 23 pedagógusa lemondott osztályfőnöki, illetve munkaközösség-vezetői tisztségéről, arra hivatkozva, lehetetlennek tartják az újonnan megbízott igazgatóval való együttműködést. Horváth Péter ezt egyfelől a munkaköri kötelezettség megszegésének, másfelől a nyomásgyakorlás megengedhetetlen formájának nevezte.

     A gimnázium szülői tanácsa szerdai közleményében azt írta: olyan személyt bíztak meg az igazgatói feladatok ellátásával, akinek a kinevezését sem a tantestület, sem a diákok, sem a szülők nem támogatták, s akinek nincs intézményvezetői tapasztalata. Tiltakozásukat elküldték Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak, Aáry-Tamás Lajosnak, az oktatási jogok biztosának, Tarnai Richárd megyei kormánymegbízottnak és Horváth Péternek is.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagyobb beleszólást a nevelőtestületeknek az intézményvezetői kinevezéseknél!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector