Startlaphoz Csatlakozz!

A reálbér növekedése elmarad a termelékenységétől

A munkáltatók a prémiumok, a cafeteria és egyéb juttatások visszavágásával reagáltak

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 01. vasárnap, 17:46

A kormány számos munkaerő-kínálatot bővítő intézkedést jelentett be, amelyek egy része már megtörtént vagy tervben van például a rokkant- és az öregségi nyugdíjakra vonatkozó szabályok, és ezek eredménye már eddig is megjelent.

    Mindez azonban nem jár majd együtt a munkakereslet bővülésével: a gyenge konjunkturális kilátások miatt rövid távon akár csökkenhet a foglalkoztatás, a növekedés pedig még 2013-ban sem indul meg − derül ki a jegybank márciusi inflációs jelentéséből. A munkaerőpiacon megjelenő munkaerőtöbblet egy részét az állami közmunkaprogramok szívhatják fel elsősorban a magas munkanélküliséggel és alacsony elhelyezkedési lehetőségekkel küzdő településeken.

    A minimálbér, a garantált bérminimum, illetve az elvárt bér emelésének költségnövelő hatását a vállalatoknál részben ellensúlyozhatja a munkavállalói adójóváírás munkáltatói adókedvezménnyé (bérkompenzáció) konvertálása − ennek kivezetésével azonban ez visszaesik. A versenyszektor számára az intézkedés összességében a teljes bérköltség egy százalékának megfelelő költségnövekedést jelent − mindez egy százalékponttal, 5 százalékra tolja a bruttó bérek ütemét. A vállalatok a terhek kivédésére a prémiumok, a cafeteria és más nem rendszeres juttatások visszavágásával reagáltak, gyakorlatilag nem terveznek elbocsátásokat. A reálbérek növekedési üteme így összességében elmarad a termelékenységétől.

    A bérváltozások elsősorban az alacsonyabb jövedelműeket érintik, a magasabb jövedelműek keresetének mérsékeltebb emelésével is lehet tompítani a hatását. Elsősorban az adminisztratív és fizikai dolgozók bérét emelik majd, a közép- és felső vezetők keresete mérsékelt maradhat − hivatkozik a jelentés a Hay Group januári felméréseinek eredményére.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkáltatók a prémiumok, a cafeteria és egyéb juttatások visszavágásával reagáltak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector