Startlaphoz Csatlakozz!

Csak a tavalyi járulékbefizetések látszanak

Nyugdíjszámlák: hiányosságok a szabályokban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 05. csütörtök, 11:27

 Egyéni nyugdíjszámlák már vannak a TB-ben, de azokon csak a tavalyi járulékbefizetések látszanak. A magánkasszákban maradók átlagosan 3,1 millió forint megtakarítással rendelkeznek, de egyáltalán nem biztos, hogy valaha is megkaphatják – írja a Világgazdaság.

   Még mindig csak a tavalyi befizetéseket látják az egyéni nyugdíjszámlákon azok, akik az ügyfélkapun keresztül megpróbálják elérni az egyenlegüket. A visszafizetett magán-nyugdíjvagyont, vagy azt a reálhozamot, amelyről néhányan a későbbi magasabb nyugdíj reményében lemondtak, a számlán nem lehet látni. Éppen három éve kellett egyébként a magánnyugdíjpénztáraknak átadniuk az állam számára az akkor visszalépett mintegy 3 millió pénztártag megtakarítását, összesen csaknem 3 ezer milliárd forintot. Akkor arról volt szó, hogy a visszalépők az állami nyugdíjrendszerben is hasonló egyéni számlát kapnak majd, mint amilyet a magánkasszáknál vezettek, és ezen nyilván tartják majd, mennyi magánnyugdíjat adtak vissza az államnak. Arról is volt ígéret, hogy azok, akik a reálhozamot nem veszik fel, hanem az állami rendszerbe utalják át, ezért cserébe magasabb nyugdíjat kapnak majd, erről azonban a hatályos jogszabályokban nem esik szó.
 
   A jogszabályok szintjén más hiányosságok is maradtak azóta a rendszerben. Aki maradt a magánkasszákban, az sem biztos, hogy valaha is hozzájuthat a pénzéhez. A hatályos jogszabályok szerint 180 havi tagsági jogviszony után egy összegben ugyanis már nem vehetik fel a pénztártagok a megtakarításukat, csak járadék formájában. Életjáradékot viszont a pénztárak nem tudnak szolgáltatni, és vásárolni sem tudnak biztosítóktól, mivel ilyen szolgáltatás nem érhető el a piacon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint járadékszolgáltatás nem is történt eddig a kasszák történetében, az egy összegű folyósítások volumene pedig folyamatosan csökken. 2012 első három hónapjában még 511 millió, tavaly az első negyedévben már csak 113 millió, az idén pedig csak 39 millió forintot fizettek ki az intézmények. Hamarosan azonban ez az összeg – ahogy nő a pénztárban töltött idő – le fog nullázódni.
 
   A magánkasszákban mostanra valamivel több mint 62 ezren maradtak. Ezek a pénztártagok összesen csaknem 195 milliárd forintnyi megtakarítással rendelkeznek az MNB adatai szerint, vagyis az egy főre eső számlaegyenleg jelenleg meghaladja a 3,1 millió forintot. Ha egy pénztártag több mint 180 havi tagság után nyugdíjba megy, ehhez az összeghez a jelenlegi jogszabályok alapján nem tud majd hozzáférni, ha teljes nyugdíjat szeretne, az egyetlen választása az lehet, hogy visszalép az egypilléres rendszerbe, és száz százalékos állami nyugdíjra szerez jogosultságot. Jelenleg a magánnyugdíjat csak az örökösök vehetik fel a pénztártag halála esetén.
 
Ők is csak akkor persze, ha megmaradnak az intézmények. Az államosítás előtt még 19 pénztár volt a piacon, a szereplők száma azonban hamarosan négyre csökken. Legutóbb az ING jelentette be, hogy megszünteti a pénztárait, a magánágat a Horizont (korábban Axa) olvasztja be.
 
Nagyon jók az elért hozamok
 
   A pénztárakat sokat támadták a 2008-as negatív hozamok miatt, azóta viszont minden évben pozitív lett a befektetéseik eredménye, sőt reálhozamot értek el. 

    Az idei év is jól alakult eddig a hozamok terén, a megmaradt pénztáraknál a nyugdíjalapok május 26-ig 1,22-5,78 százalékos hozamot értek el, ami évesítve körülbelül 3-14,5 százalékos teljesítményt jelent. A legmagasabb hozamokat az éppen beolvadás előtt álló ING alapjai érték el az idén.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíjszámlák: hiányosságok a szabályokban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector