Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Milyen pótlékok járnak munkaidőkeretben dolgozóknak?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 08. vasárnap, 18:24
 
A munkaidőkeretben dolgozó, folyamatosan nyitva tartó büfé alkalmazottjának kell-e műszakpótlékot számfejteni a hétvégi és az éjszakai munkára? – kérdezte egyik olvasónk. Másik olvasónk pedig arra volt kíváncsi, hogy abban az esetben, ha valaki folyamatos munkarendben dolgozik (kórház), vasárnapra és ünnepnapra jár-e valamilyen pótlék, illetve hány szabadnap jár helyette? A kérdésekre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász, az adozona.hu szakértője válaszolt.

Vasárnapi pótlék

   Az Mt. célja, hogy a pótlékra való jogosultságot azon munkavállalók részére biztosítsa, akik a munkáltatói munkaszervezés következtében végeznek munkát vasárnap (rendes munkaidőben).  Ebből következően azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amely esetében a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából szinte magától értetődően következik, nem jogosultak pótlékra (kollektív szerződés vagy a felek megállapodása alapján ez a pótlék a lent meghatározott munkavállalókon kívül más munkavállalók részére is megállapítható).

  Vasárnapi munkavégzés esetén 50 százalékos bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár, ha a munkavállaló a rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag a 101. § (1) bekezdés d), e) vagy i) pontban meghatározott feltételek alapján kötelezhető (azaz több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben, a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló).

   E definícióban a lényeges a „kizárólag” feltétel. Azaz, ha bármely más – az Mt. 101. § (1) bekezdés szerinti – eset alapján vasárnapi munkavégzés rendelhető el, a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére.

  A kérdező csak annyit írt, hogy folyamatosan nyitva van a büfé. Ahhoz, hogy jár-e bérpótlék, azt kellene megvizsgálni, hogy milyen rendelkezés(ek) alapján rendelhetnek el vasárnapra rendes munkaidőt, és arra kizárólag a fenti három eset egyike alapján kerül-e sor.

Éjszakai pótlék

   Az éjszakai munka a 22 és 06 óra közötti időszakban teljesített munkavégzés. A munkavállalónak – a műszakpótlékra jogosult munkavállalót kivéve – éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama az egy órát meghaladja, tizenöt százalék bérpótlék jár.

Műszakpótlék

  Az Mt. éjszakai és a műszakpótlékra való együttes jogosultságot nem biztosítja (ettől munkaszerződés, illetve kollektív szerződés eltérhet). A műszakpótlékra való jogosultság esetén időbeli feltételként 18 és 06 óra között, éjszakai pótlék esetén 22 és 06 között (legalább egy órát meghaladó időszakban) kell, hogy történjen a munkavégzés.

   Műszakpótlékra jogosultság esetén a másik feltétel a rendszeresen változó munkaidőkezdet, mely azt jelenti, hogy havonta a beosztott munkaidő kezdetének időpontja legalább a munkanapok egyharmada esetében eltér, s a legkorábbi és legkésőbbi munkakezdési időpontok között legalább 4 óra eltérés van.

  „Abban az esetben, ha valaki folyamatos munkarendben dolgozik (kórház), vasárnapra és ünnepnapra jár-e valamilyen pótlék, illetve hány szabadnap jár helyette? Az eddigiekben túlóraként számolta el a munkáltató ezeket a napokat, de új döntés alapján szabadnappal szeretné kiváltani. A dolgozók ezt a felállást nem szeretnék, hiszen a keresetük 40 százalékát veszítik el. Milyen szabályok alapján lehet ezt valóban megtenni, illetve mennyi pihenőnap jár egy vasárnapért, valamint "piros betűs" ünnepért?” – kérdezte egy másik olvasónk.

   Ha a munkáltató működése megszakítás nélkülinek minősül, nem jár külön bérpótlék vasárnap rendes munkaidőben (azaz adott napra van beosztása a munkavállalónak) történő munkavégzés esetén. A munkaszüneti napon történő munkavégzésért a rendes munkaidőre járó munkabéren felül minden esetben jogosult a munkavállaló a 100 százalékos mértékű bérpótlékra.

   Feltételezhető (ha túlóraként számolta el a munkáltató), hogy a munkavégzésre a vasárnap vagy munkaszüneti napon a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan került sor (vagy munkaidőkereten, elszámolási időszakon felül). Ilyen esetben jár:

– rendes bér + 50 százalék bérpótlék vagy
– rendes bér + a végzett munkával egyező tartamú, díjazott szabadidő.

A munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) továbbá a munkaszüneti napra elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén:
– rendes bér + 100 százalék bérpótlék vagy
– rendes bér + 50 százalék bérpótlék + egy (nem díjazott) heti pihenőnap.
 
Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Milyen pótlékok járnak munkaidőkeretben dolgozóknak?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector