Startlaphoz Csatlakozz!

Balaton az abszolút munkaerő-mágnes

Szezonális diákmunkások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 10. kedd, 08:33

 Évről évre egyre több diák vállal nyáron munkát, könnyítve a család anyagi terheit, vagy éppen a fesztiválozáshoz kellő költőpénz előteremtéséért. Baranyában továbbra is favorit a címerezés, régiószinten a Balaton az abszolút munkaerő-mágnes, a legjobban áhított feladatkörök között még mindig toplistás a hostesskedés – írja a pecsistop.hu.

  Hamarosan kezdődik a nyári diákmunka-szezon - közölte a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) a napokban. A szerv a fiatal munkavállalók tapasztalatlanságával való visszaélések megelőzése érdekében összeállított egy tájékoztatást, melyben többek között kiemelte, az írásbeli munkaszerződés és a munkaviszony adóhatósági bejelentése diákok esetében is kötelező. Bármilyen felmerülő probléma - fizetési késedelem, munkahelyi baleset, egyéb jogsérelem - esetén ugyanis ez ad biztosítékot a fiatal munkavállalóknak.
 
   Az NMH a Munka törvénykönyvére hivatkozva emlékeztet arra, hogy munkaviszonyt az létesíthet, aki betöltötte a tizenhatodik életévét, azonban az iskolai szünetben a tizenötödik életévüket betöltött nappali tagozatos diákok is foglalkoztathatóak. A nappali tagozatos diákok iskolaszövetkezeteken keresztül is munkát vállalhatnak, ilyenkor tagsági jogviszony és munkaviszony létesítése után a szövetkezet biztosít számukra munkalehetőséget. 

   A diákmunkásoknak adható legkisebb fizetés az érvényben lévő minimálbér, ami jelenleg havonta bruttó 101 500 forint, részmunkaidő esetén a minimálbér időarányos része jár. Azok, akik középfokú végzettséggel, vagy szakképesítéssel vállalnak munkát, havi bruttó 118 ezer forintos bérrel kell, hogy számoljanak. A hivatal hangsúlyozta, hogy a nyári munkát végző fiatalokat is megilleti az éves rendes szabadság, vagy rövidebb foglalkoztatás esetén ennek időarányos része, a ki nem adott szabadságot a munkavállaló köteles pénzben kifizetni.

Címerezők, gyümölcsszedők, csúszdamesterek kerestetnek

  - Tavaly 1800 diák kapott fizetést a Meló-Diák Iskolaszövetkezeten keresztül vállalt munkáért - mondta el a Pécsi STOP-nak Egerszegi Zoltán, a diákmunka-szervezet pécsi irodájának vezetője. A nyárral együtt megérkezik a szezonális kínálat is, Baranyát tekintve több helyen keresnek jegyszedőket, csúszdamestereket, sokan találhatnak munkát a kültéri vendéglátásban is, emellett a különféle betakarítási munkák is potenciális pénzkereseti forrásokként jelentkeznek. Egerszegi Zoltán elmondta: utóbbiak közé tartozik a barackszedés, illetve az öt éve működő és keresett kukorica címerezés. 

   Kilépve a régióból, de a megyében maradva: az irodavezetőtől megtudtuk, a Balaton évről évre rengeteg diákmelóst szippant fel, a butikok, kirakodóvásárok, vízibicikli-kölcsönzők sokaknak adnak zsebpénzt.

   - Vannak olyan munkák, melyek az átlagosnál többeket vonzanak, ilyen például a jól fizető hostesskedés, egy ilyen pozíciónál általában megfigyelhető a túljelentkezés - mondta el Egerszegi Zoltán. A szakképzést igénylő munka is jól fizet: óránként 800-1000 forintot lehet ilyennel keresni.

   Az irodavezető elárulta: az elmúlt éveket tekintve emelkedő tendencia figyelhető meg a diákmunkát vállalók esetében: évről évre egyre többen keresnek pénzt a szünidőben.
 
Forrás: pecsistop.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szezonális diákmunkások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector