Startlaphoz Csatlakozz!

A leginkább elutasított csoportok a romák és az LMBTQ emberek

A magyarországi munkavállalók több mint fele találkozott már hátrányos megkülönböztetéssel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 04. péntek, 13:16
 
 A jövő munkavállalóinak, a diákoknak 83 százaléka a jövőben olyan helyen szeretne dolgozni, ahol nincs hátrányos megkülönböztetés a munkahelyeken. Ezzel szemben a magyarországi munkavállalók több mint fele találkozott már hátrányos megkülönböztetéssel - derült ki a Gemius Hungary kutatásából, melyet az origo ismertetett.

   Az LMBTQ (meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és queer) embereknél kevésbé csak a romákat fogadnák el kollegájuknak a magyar munkavállalók. A kutatásból az is kiderült, hogy a cégeknek megéri nyitottnak lenni. Ugyanis boldogabbak, és elkötelezettebbek azok a dolgozók, akik nyitott cégeknél dolgoznak, ahol mindenkit csak tetteik és teljesítményük alapján ítélnek meg. A nyitottságot alapértékként vallaló közösségeknek létrehozott Nyitottak vagyunk kezdeményezéshez egy év alatt több mint 700 cég (köztük az Origo Zrt. is), szervezet és közösség csatlakozott. A kezdeményezés idén is közös kamionnál vár mindenkit a Budapest Pride felvonuláson.
 
Minden második munkavállaló találkozott már munkahelyi diszkriminációval
 
   A 15 éven felüli magyarországi internetező közönségre reprezentatív kutatás szerint a munkavállalók 52%-a számolt be arról, hogy találkozott már hátrányos megkülönböztetéssel a munkahelyén, közülük minden második ember saját maga is tapasztalt ilyet. Az 52%-os arány európai viszonylatban igen magasnak számít, egy 2006-os nemzetközi kutatás szerint a nyugat-európai átlag 35% körül mozog.
 
A munkáltatók harmada nem nyitott
 
   Miközben a jövő munkavállalóinak, a mai diákoknak túlnyomó többsége nyilatkozott úgy, hogy szívesebben dolgozna nyitott munkahelyen, a most dolgozók szerint a munkahelyek harmadára ez nem igaz. A diákok 83%-a válaszolt úgy, hogy olyan helyen szeretne dolgozni, ahol alapvető értéknek tekintik, hogy munkatársait és partnereit kizárólag tetteik és teljesítményük alapján ítélik meg, tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai, vallási vagy más meggyőződésre, fizikai és egyéb adottságokra.
 
A leginkább elutasított csoportok a romák és az LMBTQ emberek
 
   Azt is vizsgálták, mennyire elfogadóak a munkahelyükön egymással az emberek. A saját kollégáik által leginkább elutasított csoportok egyértelműen a romák és a - nemzetközi kutatások szerint a társadalom 5-8%-át kitevő - LMBTQ emberek. Ezt a két csoportot választanák a legkevésbé munkatársuknak, beosztottjuknak vagy felettesüknek az emberek. A munkavállalók több, mint kétharmada nem fogadna el LMBTQ embert felettesnek (69%). Romát még ennél is kevesebben mindössze a munkavállalók negyede (24%), fogadná el. A munkavállalók több mint fele még a főnöke sem lenne LMBTQ (56%) vagy roma munkavállalónak (54%).

Forrás: origo

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A magyarországi munkavállalók több mint fele találkozott már hátrányos megkülönböztetéssel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector