Startlaphoz Csatlakozz!

Elkeserítő adat

Minden második állástalan szakképzetlen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 21. hétfő, 08:08

Bár első ránézésre a májusi romlás után júniusban javult a hazai munkaerőpiac állapota, ha kicsit mélyebbre ásunk az számokban, elkeserítő adatra bukkanhatunk - írja az mfor.hu.

   A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint bár májusban hirtelen lett 100 ezer új álláskereső a piacon, júniusban döntő részük, 75 ezer hirtelen el is tűnt. A hatodik hónapra az NFSZ ugyanis 438 571 álláskeresőt jelentett, ami az egy évvel ezelőtti állapothoz képest is 58 ezerrel kisebb létszámot jelent. Ezen belül ha az egyes álláskeresői kategóriákat vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy a diplomástól a pályakezdőn át a tartósan munkanélküliekig mindenhonnan "szívott fel" a munkaerőpiac álláskeresőket. Első ránézésre tehát igen kedvezően alakultak a júniusi folyamatok.
 
   Igenám, de ha arányaiban vizsgáljuk az egyes csoportokat, akkor eddig nagyon kedvezőtlen helyzet alakult ki. A szakképzetlen álláskeresők 229 ezren voltak júniusban, közel 45 ezerrel kevesebben, mint egy hónappal korábban, sőt az egy évvel ezelőtti állapothoz képest is 19 ezerrel alacsonyabb a mostani szám. Viszont továbbra is igen magas arányban vannak jelen. Azok után ugyanis, hogy májusban historikus csúcsra ugrott az arány, 53,3 százalékra, júniusban nem volt képes a korábbi, 50 százalék körüli szintre visszakorrigálni. A nyilvántartott álláskeresőknek ugyanis 52,3 százalékát tették ki, ami 2004-ig visszamenőleg a második legmagasabb arányt jelenti.
 
    Májusban a téli közmunka kifutása után érthető volt az arány megugrása, a másodlagos munkaerőpiac ugyanis elsősorban a szakképzetlenek számára kínál nagyobb számban munkalehetőséget. Ráadásul a téli közfoglalkoztatási programban kifejezetten a részükre plusz oktatási, felzárkóztatási lehetőség is rendelkezésre állt. Az, hogy a hagyományos közmunka júniusban nem tudta felszívni a piacra került szakképzetleneket, a téli program "erejét" szemlélteti. Hiába volt ugyanis az oktatás és a képzés, júniusban sokan lehettek olyanok, akiknek ez a tanulási lehetőség nyújtott egyedül foglalkoztatási alternatívát, viszont annak végével nem vált könnyebbé az elhelyezkedésük júniusban. Részben ezzel magyarázható, hogy csak minimálisan tudott a májusi csúcs után csökkenni a létszámuk, illetve az arányuk a regisztrált álláskeresőkön belül.
 
   Ellenben a tartósan, vagyis legalább egy éve állástalanok száma tavaly február óta folyamatosan csökkenő trendet követ. Júniusban az NFSZ adatai szerint már alig több mint 113 ezren voltak az egy évvel korábbi 164 ezer (vagy a tavaly februári 183 ezer után). Arányuk az álláskeresőkön belül egyébként a májusi 22,9 után 25,8 százalékra ugrott, melynek oka, hogy sokkal kisebb mértékű volt a havi létszámcsökkenés a teljes álláskeresői bázis mérséklődésénél. 
 
Egy újabb nagy adag közmunka
 
   Ami az új munkahelyeket illeti, júniusban 79 024 álláslehetőség jött létre, melynek 74 százaléka, vagyis több mint 58 ezer államilag támogatott pozíciót (jellemzően közmunkát) takar. 
 
   Emellett azonban született 20 522 új nem támogatott, vagyis a piac önerejéből létrejött munkahely is. Ez 2008 óta a legmagasabb júniusi értéket jelenti, és az egy hónappal korábbi mennyiséget 4, az egy évvel korábbit pedig 5 ezerrel haladja meg. Vagyis az április-májusi csökkenő trend megtört, tehát ha nem is kiegyensúlyozott ütemben, de folytatódik a gazdaság és a munkaerőpiac szempontjából fontos elsődleges munkaerőpiac javulása, a vállalkozások munkaerőigényének fellendülése. 
 
Forrás: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minden második állástalan szakképzetlen .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector