Startlaphoz Csatlakozz!

Alacsonyabb mértékű átalányközterhet állapítanak meg

Törvényjavaslat a 98 százalékos különadó elszámolásáról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 12. péntek, 18:45

 A kormány a parlament elé terjesztette azt a törvényjavaslatot, amelynek egyik része a 2 millió feletti végkielégítéseket az elmúlt években sújtó 98 százalékos különadó elszámolásáról rendelkezik úgy, hogy helyette alacsonyabb mértékű átalányközterhet állapít meg.

    Az egyes törvényeknek a költségvetési tervezéssel, valamint a pénzpiaci és a közüzemi szolgáltatások hatékonyabb nyújtásával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter terjesztette a parlament elé.

    A javaslat szerint az a magánszemély, akinek jövedelmét 98 százalékos adóval sújtották, az állami adóhatósághoz intézett kérelmében, az adó megállapításához való jog elévülési idején belül kezdeményezheti, hogy az adóhatóság a kötelezettséget törölje. Abban az esetben is, ha kérelem ellenőrzéssel lezárt időszakot érint.

    A javaslat szerint az adóhatóság az érintett jövedelem után, a kötelezettség eredeti esedékessége napjára vonatkozó hatállyal átalányközteher-kötelezettséget állapít meg. Ha a 98 százalékos adómértékkel a különadót a 2010. adóévre kellett megállapítani, akkor az átalány 40 százalék, a 2011. adóévre 15 százalék, a 2012. adóévre 20 százalék, a 2013. adóévre pedig 25 százalék az átalányközteher mértéke.

    Annak érdekében, hogy a magánszemély ne érvényesíthesse kétszeresen követelését, a javaslat szerint a rendelkezések nem alkalmazhatók akkor, ha az adott személy bármely jogorvoslat alapján kártérítésre vált jogosulttá . Amennyiben a jogorvoslat folyamatban van, az adóhatóság az eljárást csak abban az esetben indítja meg, ha a magánszemély a kérelmében nyilatkozik arról, hogy a jogorvoslati kezdeményezést visszavonta és csatolja az ezt igazoló iratokat.

    Az új rendelkezéseket a hatálybalépéskor folyamatban lévő adóigazgatási eljárásokban is alkalmazni kell, továbbá a hatálybalépést követően a 98 százalékos adómértékkel megállapított
kötelezettség utólagos csökkentésére is kizárólag csak ezek a szabályok alkalmazhatók.

    A javaslat alapján az elhunyt magánszemély bármely örököse kezdeményezheti a 98 százalékos adómértékkel megállapított kötelezettség törlését. Az adóhatóság ebben az esetben a soron kívüli adómegállapítós szabályai szerint jár el, s az örököst, örökösöket megillető összeg megállapításakor az átalányközteher-kötelezettséget érvényesíti.

    Amennyiben az adóhatóság a 2014. február 26-át követően az adóhatósághoz benyújtott, a 98 százalékos adómértékkel megállapított adó helyesbítését tartalmazó önellenőrzéssel, az önellenőrzés tárgyában hozott határozat ellen benyújtott jogorvoslati kérelemmel összefüggésben elutasító határozatot hozott, a határozatot a törvény hatálybalépése napjával visszavontnak kell tekinteni és az eljárást az új szabályok szerint kell lefolytatni.

    Amennyiben a magánszemély a 98 százalékos adómértékkel megállapított adókötelezettségét az adóbevallásban az új szabályok hatálybalépését megelőzően már csökkentette, illetve a különbözetet visszaigényelte - kivéve, ha a visszaigénylésre azért került sor, mert nem állt fenn akülönadó-fizetési kötelezettség -, az adóhatóság ellenőrzés keretében hivatalból állapítja meg az átalányközteher-kötelezettséget, akkor is, ha az érintett bevallással kapcsolatban korábban már ellenőrzéssel lezárt időszakot eredményező vizsgálatot végzett.

    A javaslat általános indoklása emlékeztet arra, hogy a magánszemélyek egyes jövedelmeinek különadójával kapcsolatban több ügyben is hozott döntést az Emberi Jogok Európai Bírósága, továbbá az Alkotmánybíróság is vizsgálta a szabályozást és szintén döntés hozott róla. Mindemellett több, a különadót érintő ügy van folyamatban a bíróságokon. A különadó-törvény módosításának mostani célja az, hogy a bizonytalan és összetett jogi helyzetet az adóalanyok számára méltányos és megnyugtató módon rendezze.

    Az Országgyűlés 2010-ben döntött a kormány javaslatára a  2 millió forint feletti végkielégítések 98 százalékos különadójának bevezetéséről. A strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság későbbi döntése alapján ugyanakkor a különadó az adózónak visszajár.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Törvényjavaslat a 98 százalékos különadó elszámolásáról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector