Startlaphoz Csatlakozz!

Gyökeresen szakítanának a munkaköri listák rendszerével

A LIGA Szakszervezetek szakmai javaslatot készített a korhatár előtti ellátásról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 26. péntek, 15:25

 A LIGA Szakszervezetek olyan átfogó szakmai javaslatot terjesztett elnöksége elé, amely komplexen kezelné a korhatár előtti ellátások minden fajtáját. Amennyiben a számtalan ágazat szakértőit és képviselőit megjárt javaslatot elfogadják, a LIGA Szakszervezetek megtárgyalásra és elfogadásra fogja beterjeszteni azt Magyarország kormányának.

   Fontos kiemelni, hogy a javasolt rendszer szervesen illeszkedik a kormány jelenleg is alkalmazott korhatár előtti ellátási rendszerébe, ugyanakkor gyökeresen szakít az idejétmúlt munkaköri listák rendszerével, amelyet egyébként hosszú évek óta sosem sikerült megnyugtatóan rendezni - olvasható a szakszervezet közleményében.
 
   A rendszer lényege, hogy a legalább 30 év jogviszonnyal rendelkező munkavállalók, akiknek maximum 5 évük van a nyugdíjkorhatár eléréséig, bizonyos feltételek mellett korhatár előtti ellátásban részesülhetnének, melynek fedezete a saját öregségi nyugdíjuk lenne. Azaz az ellátott ebben az esetben vállalná, hogy a nyugdíjban töltött évei alatt arányosan csökkentett összeget kapna kézhez.
 
   A munkavállalók egy másik csoportja lenne, akik már közel járnak az öregségi nyugdíjkorhatárhoz, munkájukra azonban már nincs szüksége a munkáltatónak, és akiknek munkahelyük kész maximum 5 évre előre megváltani az ellátás összegét. Ebben a formában az államot nem terhelnék plusz kiadások (munkanélküli segély, álláskeresési járadék, stb.), a munkavállaló öreg korára nem válna munkanélkülivé.
 
   Egy másik nagy csoportja az érintett munkavállalóknak azok volnának, akik olyan környezetben végzik mindennapi munkájukat, amely bizonyítottan káros hatással van az egészségükre (hő-, rezgés-, sugárterhelés, stb.). Az ő esetükben nem munkakörök szerint lennének csoportosítva a veszélyek, hanem - a mai gyors technológiai fejlődésnek és eltérő munkahelyi infrastruktúrának megfelelően - adott munkahelyen kellene felmérni az adott munkavállalóra ható káros tényezőket. Ezt többek között a most is kötelezően elvégzendő kockázatértékelési rendszer fejlesztésével lehetne elérni, mintája pedig a most is létező, korkedvezményre jogosító munkaköri listáról való lekerülést szolgáló, munkáltató által kezdeményezett bevizsgálás adná.
 
  A negyedik nagy csoport azokat a munkavállalókat érintené, akik váltott műszakban dolgoznak, amelynek egyértelmű káros fizikai és pszichés hatásai vannak. Az ilyen esetekben a munkahelyi ártalom bevizsgálása nem szükséges, mert magából a foglalkoztatás módjából adódik a kedvezmény szükségessége.
 
   A LIGA Szakszervezetek a rendszer bevezetésétől azt várja, hogy hosszútávon és integráltan sikerül megoldani a korhatár előtti ellátások foglalkoztatáspolitikai célú rendszerét, amely kiszámíthatóságot nyújt mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak, miközben nem ró extra terheket a költségvetésre.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A LIGA Szakszervezetek szakmai javaslatot készített a korhatár előtti ellátásról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector