Startlaphoz Csatlakozz!

A munka átszervezése és a munkahely bizonytalansága a leggyakoribb ok

Munkahelyi ártalmak: stressztől (is) szenvedünk

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 13. hétfő, 12:33

A munkahelyi stressz a váz- és izomrendszeri betegségek után a második leggyakrabban jelentett, munkával kapcsolatos egészségügyi probléma Európában. A munkavállalók mintegy fele gondolja úgy, hogy ez gyakori a munkahelyükön. Az összes kieső munkanap 50–60%-a írható a munkahelyi stressz számlájára – jelentette a  Healthy-workplaces. 

  Az EU-OSHA által készített legutóbbi felmérésben a munkahelyi stressz leggyakoribb okaként a munka átszervezését és a munkahely bizonytalanságát (a válaszadók 72%-a), a hosszú munkaidőt vagy túl nagy munkaterhet (66%), valamint a munkahelyi megfélemlítést vagy zaklatást említették (59%). Ugyanez a felmérés arra mutatott rá, hogy 10 munkavállalóból nagyjából 4-en gondolják úgy, hogy munkahelyükön nem kezelik megfelelően a stresszt Jellemző, hogy a stresszel összefüggő hiányzás hosszabb ideig tart, mint a más okra visszavezethető.
 
  Az EUROSTAT adatai szerint kilenc év leforgása alatt az európai munkavállalók 28%-a számolt be arról, hogy az őket érő pszichoszociális kockázatok hatással voltak mentális jólétükre. A jó hír az, hogy a pszichoszociális kockázatok megelőzhetők és kezelhetők, a vállalkozás méretétől vagy jellegétől függetlenül.  A 2014–15-ös „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt!” kampány fő feladata, hogy növelje a tudatosságot a munkahelyi stresszel és pszichoszociális kockázatokkal kapcsolatban, és a munkáltatókat, a vezetőket, a munkavállalókat és ezek képviselőit együttműködésre ösztönözze a fenti kockázatok kezelése terén. A pszichoszociális kockázatok és a munkahelyi stressz a munkahelyi biztonság és egészségvédelem legnagyobb kihívást jelentő problémái közé tartoznak. Az egyének egészsége mellett a szervezetek és a nemzetgazdaságok állapotára gyakorolt hatásuk is jelentős.Jóllehet a munkáltatók jogi felelőssége a munkahelyi kockázatok helyes értékelése és leküzdése, elengedhetetlen, hogy ebben a munkavállalók is részt vegyenek. A munkavállalók és képviselőik ismerik legjobban azokat a problémákat, amelyek a munkahelyükön előfordulhatnak. Az ő bevonásukkal biztosítható, hogy a bevezetett intézkedések megfelelőek és hatékonyak legyenek. Az EU-OSHA bőséges információkkal és gyakorlati segítségnyújtással támogatja a pszichoszociális kockázatok és a munkahelyi stressz felismerését, megelőzését és kezelését.
 
Forrás: napidoktor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkahelyi ártalmak: stressztől (is) szenvedünk.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector