Startlaphoz Csatlakozz!

Csökken a közszférában dolgozók bére

Sztrájkhullámot indítottak el a szerb kormány megszorító intézkedései

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 30. csütörtök, 17:03

Az egészségügyben és a szociális védelemben dolgozók is sztrájkba kezdhetnek a rendőrök és a tanárok után a szerb kormány megszorító intézkedései miatt, amelyek értelmében november elsejétől csökken a közszférában dolgozók bére.

    Nemcsak a fizetés- és nyugdíjcsökkentés miatt elégedetlenek azonban a Szerbiában élők: a közjegyzőkről szóló törvény elfogadását követően az ügyvédek szüntették be a munkát, már hat hete nem dolgoznak.

    Az újvidéki Magyar Szó című napilap csütörtökön összefoglalót közölt az elégedetlen szerbiai dolgozókról. Ebben emlékeztettek arra, hogy az egészségügyi intézményekben dolgozók bejelentették: november 5-től sztrájkba lépnek, ha követeléseik nem teljesülnek. A tanárokhoz hasonlóan ők is azt kérik, hogy rájuk ne vonatkozzon a fizetéscsökkentés. Szerintük ugyanis bérük országos és régiós szinten is alacsonynak számít.

    A szerb parlament vasárnap fogadta el a költségvetés módosításáról, valamint a fizetések és nyugdíjak csökkentéséről szóló törvényt. Eszerint november elsejétől csökkentik a közszférában dolgozók fizetését. A megszorítás a 25 ezer dinár (64 250 forint) felett keresőket érinti, akiknek a fizetése 10 százalékkal lesz kevesebb. A 25 ezer dináros határ a nyugdíjasokra is vonatkozik, az ő járandóságukat progresszíven csökkentik majd. A megszorítás a nyugdíjasok 60 százalékát nem érinti, hiszen 25 ezer dinárnál kevesebb nyugdíjat kapnak.

    Az állami költségek csökkentése érdekében a közszférában dolgozók számát is csökkentik jövőre, illetve megvonják a támogatásokat a veszteséges állami vállalatoktól.

    Az uniós tagjelölt Szerbia a megszorításokkal eleget tett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásainak, így akár már a jövő héten megkezdődhetnek egy hároméves készenléti hitelről szóló tárgyalások az IMF-fel.

    Eközben Nikola Selakovic igazságügyi miniszter megvádolta a hat hete sztrájkoló ügyvédeket, hogy a kihallgatásra váró Miroslav Miskovic milliárdos oligarcha, Szerbia leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb embere lefizette őket, és ezért szüntették be a munkát. Ügyvédek nélkül ugyanis nem folytatódhatnak a bírósági perek sem.

    Az ügyvédek az őket érintő adóemelések miatt szüntették be a munkát, az ügyvédi kamara szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy a pénzügyminisztérium több mint 100 százalékkal megnövelte azoknak az ügyvédeknek az adóját, akik átalánydíjat fizetnek tevékenységük után. Emellett azért is tiltakoznak, mert szerintük a közelmúltban számos olyan jogszabály született, amely beszűkíti tevékenységi területüket, és bizonyos feladatokat a közjegyzőkre, illetve különböző közvetítőkre ruház át.

    Mintegy válaszként az ügyvédsztrájkra, az adóhatóság megkezdte az ügyvédek számláinak zárolását, mert az érintettek a munkabeszüntetés ideje alatt nem fizették adóikat.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sztrájkhullámot indítottak el a szerb kormány megszorító intézkedései.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector