Startlaphoz Csatlakozz!

Nem nő a duplájára az órabérük

Korán örültek a vagyonőrök

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 13. kedd, 09:17

Nem nő a duplájára a vagyonőrök órabére „a minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíjat” előíró kormányrendelet márciusi hatálybalépése után. Sőt mivel a költségvetés elfogadásakor nem számoltak a megnövekedő vagyonvédelmi kiadásokkal, megtörténhet, hogy a szakma anyagilag és morálisan rosszabb helyzetbe kerül, mint volt.

   – Jelenlegi bérük 10–30 százalékos növekedésével számolhatnak a vagyonőrök márciustól, miután a kormány az év végén a vagyonvédelmi szolgáltatások piacán is bevezettette a minimális szolgáltatási díjat – cáfolta Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke azt a több médiumban is megjelent hírt, miszerint a vagyonőrök a jövőben minimum 1929 forintos órabért kapnak.
 
   A minimális rezsióradíj az az összeg, amelyet vagyonőrönként és óránként a vállalkozó a megbízója felé számlázhat. Közbeszerzésben ennél kisebb összegért elvileg nem vállalhatnak munkát, mivel az alacsonyabb vállalási díj nem nyújtana fedezetet még a vagyonőr minimálbérének és annak közterheinek a kifizetésére sem.
 
   Az 1929 forintos minimális vállalási díj a két-háromszorosa a ma jellemző óradíjaknak. Ezért remélte sok vagyonőr, hogy arányosan növekedhet majd az ő bérük is. Ám, a dolgok jelen állása szerint még az is kétséges, hogy a Német Ferenc által remélt 10–30 százalékos béremelések megtörténhetnek-e. A kormány ugyanis hetekkel azután döntött a minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj bevezetéséről és annak mértékéről, hogy a parlament elfogadta a 2015-ös költségvetést.
 
   A szakma egyik legnagyobb megrendelője pedig a közszféra, amely azonban máris jelezte: a költségvetésükben nincs meg a fedezete a két-háromszorosára növelt rezsióradíjaknak. Többen konzultációt kezdeményeztek a kamarával „a kialakult helyzet kezelésére”. A szakma attól tart, hogy a megbízók – mint eddig is – trükközni fognak, és erre kényszerítik a vagyonvédelmi vállalkozásokat is. Azaz, hogy a szakma kifehérítésének szándékával bevezetett rezsióradíj a feketegazdaságba löki vissza az iparágat.
 
   A módszerek változatosak: kevesebb vagyonőrt foglalkoztatnak papíron több órán keresztül, egy részüket portásként tartják nyilván, és így tovább. A vége ugyanaz: a vagyonőrök a bérüknek egy részét zsebbe kapják majd – feketén. Ez lesz a helyzet az állami szerveknél, intézményeknél és az állami vállalatoknál foglalkoztatottak esetében is, vagy rákényszerítik őket arra, hogy – a szakma szabályait semmibe véve – a szükségesnél lényegesen kisebb létszámmal dolgozzanak. S ha bármilyen probléma adódna, a vagyonvédelmi cég felelősségbiztosításának terhére rendezik majd a kárt.
 
  Az is kiderült, hogy a minimális rezsióradíj sem minimális. Annak kiszámításánál ugyanis a kormányrendelet melléklete olyan tételeket is felsorol, amelyek számos cég árkalkulációjában eddig nem szerepeltek – nem is kellett, hogy szerepeljenek. Miért számolna fel értékcsökkenést, karbantartási és javítási költséget az a cég, amelynek nincs gépjárműve? – hogy csak egy példát említsünk a rendeletet ízekre szedő vagyonőrök panaszáradatából.
 
   Német Ferenc elismerte, a minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj számítását az építőiparban már bevezetett és bevált módszer alapján készítették el, s emiatt lehetnek félreértések. Megítélése szerint azonban egy megbízható vagyonvédelmi cégnek kell, hogy legyen jogásza, könyvvizsgálója, ahogy autója, internet-hozzáférése és mobiltelefonja is. Ezzel együtt létezhetnek olyan cégek, amelyek például csak egy kistelepülés iskoláját őrzik, azt is csak nappal, az ilyen cégeknek természetesen nem kell figyelembe venniük a rendelet díjszámítási mellékletének őket nem érintő pontjait. Azaz esetükben a minimális vállalási díj mégiscsak lehet kevesebb a rendeletben meghatározott 1929 forintnál.
 
Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Korán örültek a vagyonőrök.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector