Startlaphoz Csatlakozz!

Egyedül a honvédelmi tárcánál nem nőtt a létszám

Duplájára dagadt a kancellária

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 13. kedd, 10:30

Az uniós szervezetek beolvasztása miatt közel a felével, de a nélkül számolva is, önmagában mintegy 10 százalékkal bővült a minisztériumok apparátusa csak az elmúlt három évben. A legjobban a kancellária hízott, de az idén jelentősen nőtt a külügyi tárca létszáma is – írja a Világgazdaság.

   Évről évre folyamatosan emelkedik az állami alkalmazottak száma – azonban nem feltétlenül csak orvosból, tanárból de bürokratából is egyre több lesz. És amíg a közfoglalkoztatás jelentősen emeli például az egészségügyi területen tevékenykedők létszámát is, az oktatásban nincs ilyen jelenség: ott 2010 óta 10 ezerrel kevesebb dolgozót regisztrál a statisztika. Jelentős a növekedés viszont a közigazgatásban: az öt évvel ezelőtti 78 ezres létszám 86 ezresre duzzad az elmúlt év októberig. A gyarapodás igazán tavaly gyorsult fel: a központi igazgatásban, a kormánytisztviselők létszáma közel kétezer fővel gyarapodott – részben annak hatására, hogy az eddig külön cégekben működő EU-elszámolásokkal foglalkozó munkatársakat beolvasztották. Az elmúlt három évben összességében emiatt emelkedett meg igazán a minisztériumok létszáma is. A Miniszterelnökségen ma már 614 ember dolgozik – ez csak a központi kancellária létszáma, a háttérintézményekkel és a kormányhivatalokkal együtt 34 ezer ember tartozik az irányítása alá. A központi létszám azonban csaknem a háromszorosa annak is, mint amekkora az intézmény 2012-ben volt. A növekedés akkor is látványos, ha leszámítjuk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség beolvasztásával járó 127 fős gyarapodást: a Miniszterelnökség létszáma így is a duplájára dagadt erre az évre.
 
   Jelentős még a növekedés a fejlesztési és a nemzetgazdasági tárcánál is, azonban ezeknél a minisztériumoknál hatott a legjobban az uniós szervezeti átrendezés, csak emiatt több mint 1700 fővel gyarapodott az engedélyezett keret. Ha ezt leszámítjuk, akkor ez a két tárca tűnik a bürokráciacsökkentés élharcosának: 8, illetve 10 százalékkal mérséklődött a létszámuk. A valóság ennél kicsit szomorúbb képet mutat: az átrendezések következtében vesztettek területet és embert, hiszen egyes feladatok máshová, leginkább a külgazdasági feladatokat megszerző külügyi tárcához kerültek. Ez a magyarázata részben az új külügy gyors létszámnövekedésének is, ám a 32 százalékos létszámbővülés jelentős részét inkább ott is a központosítás magyarázza.
 
   Egyedül a honvédelmi tárcánál nem találtuk nyomát a létszám bővítésének, pedig – ellentétben a bürokráciacsökkentési tervekkel – a hadügyi kiadások növelését vállalta a kormány a NATO-nál. Ez ma a beruházások növekedésében látszik, ami egyrészt aligha jelent tartós képességnövekedést, másrészt részben polgári célokat is szolgál (ilyen például a pápai katonai reptér 20 milliárdos fejlesztése, amelynek az a célja, hogy a légikikötőt kereskedelmi szállításokra is használni lehessen).
 
   A minisztériumok létszáma összességében folyamatosan, évről évre növekszik. Ezt mindig indokolják a belső átrendezésekkel, és a feladatok átcsoportosításával is, ám az elszámolás vége csak az, hogy 2012-höz képest 10 százalékkal nagyobb most a létszám akkor is, ha a növekedésből leszámítjuk az uniós központosítást. Azzal együtt számolva a gyarapodás 44 százalékos volna.
 
Nehéz költözés
 
   A január elsejétől Kecskemétre költöztetett vidékfejlesztési államtitkárság 110 dolgozójának közel a fele nem vállalta az ingázást és a költözést – közölte korábban a Miniszterelnökség. A kabinet tavaly nyáron jelentette be a költözési szándékot, azzal együtt, hogy a miniszterelnök irodája a várba, a földművelésügyi tárca Debrecenbe, a honvédelmit pedig Székesfehérvárra költöztetnék. Ezekből egyelőre csak a kormányfő és a vidékfejlesztési államtitkárság költözése valósult meg, míg a minisztériumoké lekerült a napirendről.
 
Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Duplájára dagadt a kancellária.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector