Startlaphoz Csatlakozz!

Pert nyert az Egri Ápolási Szakszervezet

Nem a kórház ellen pereltek, csak az akarják, ami jár

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 14. szerda, 09:28

Nem jogerősen pert nyert az Egri Ápolási Szakszervezet a múlt héten az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. Az ügy hátteréről Kovácsné Pálos Ritával, a szakszervezet elnökével beszélgetett a heol.hu munkatársa.
 
  Elérhető közelségbe került az egri Markot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet csaknem 1500 dolgozója számára, hogy megkapja az elmúlt 21 hónapban elmaradt cafeteria-juttatást. Az Egri Ápolási Szakszervezet kezdeményezésére öt magánszemély perelte ezért sikeresen az intézményt. A múlt héten született elsőfokú ítélet még nem jogerős. Mint arról az ítélet meghozatalát követően beszámoltunk, az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a dolgozók javára döntött az elmúlt héten a perben, amely azt volt hivatott eldönteni, jogszerűen jár-e az egri gyógyintézmény dolgozóinak a 2013 áprilisia óta ki nem fizetett cafeteria-juttatás. A döntés azért nem jogerős még, mert annak kézhezvételétől számított 15 napon belül helye van fellebbezésnek. Úgy tudjuk, a kórház várhatóan él majd ezzel. – A mi célunk nem az volt, hogy nehéz helyzetbe sodorjuk a munkaadónkat, csak azt szerettük volna megkapni, ami jár. Semmivel sem többet – szögezte le az Egri Ápolási Szakszervezet elnöke, Kovácsné Pálos Rita, akit az ügy hátteréről kérdeztünk.
 
   A jogi lépésre azért került sor, mert a Markhot kórház dolgozói az egészségügyi intézmény államosítása óta, majdnem két esztendeje nem részesültek a béren kívüli juttatásban. Az érdekvédelmi szervezet közlése szerint a munkaadó azt állította, hogy a létesítmény alkalmazottainak nem jár a cafetéria. A bírósági határozat viszont egyértelművé teszi, hogy a jogi előírások alapján igenis biztosítani kell nekik a munkabérüket kiegészítő jövedelmet.
 
  – Nem akartunk mi pereskedni, többször kezdeményeztünk egyeztetést a kórház vezetésével azóta, hogy a GYEMSZI-hez került az intézmény fenntartása – tette hozzá Pálos Rita. – A pert akkor kezdeményeztük az Autonóm Területi Szakszervezettel közösen, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének jogi segítségével, amikor láttuk, a vezetőink nem segítenek. Nekünk az a fontos, hogy a munkavállalók ne járjanak rosszul. Végig ezt képviseltük, hiszen az egészségügyi bérek nem arról híresek, hogy elkölthetetlenül magasak lennének. A cafeteria-juttatás havonta nem hatalmas összeg, de a kispénzű kórházi dolgozóknak bizony ennek elmaradása is jelentős.

   A kórházban jelenleg több mint 1400 alkalmazott dolgozik, s az érdekvédők előzetes számításai alapján, ha a fenntartónak fizentnie kell, akkor az összeg meghaladhatja a 200 millió forintot.
Pálos Rita szavai szerint a kórházvezetést annyiban tartja felelősnek a kialakult helyzetért, mert az államosításkor a tervezésnél ezt a tételt, a cafeteriát figyelmen kívül hagyták, nem jelezték a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intéznek (GYEMSZI), a jelenlegi fenntartónak. Holott a dolgozók korábbi munkaszerződésében ott volt ez a juttatás, ám a közalkalmazotti kinevezésüket már enélkül kapták meg. Pálos Rita rámutatott: a kórházvezetés a bíróság szerint sem tett eleget az egyoldalú felmondás feltételeinek, amikor alkalmazotti munkaviszonyukat megszüntették a fenntartóváltáskor, hiszen az érdekvédőkkel, az üzemi tanáccsal egyeztetni kellett volna. Ehelyett csak a kórházi intraneten tették közzé a cafeteria megszüntetését.

– A kórház értesült a még nem jogerős elsőfokú ítéletről. A végleges döntést az intézmény tiszteletben fogja tartani – reagált dr. Fűtő László, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet főigazgatója. A kórházvezető addig többet nem akart mondani, míg a döntés nem emelkedik jogerőre.
 
A dolgozók 21 havi cafeteriát kaphatnak meg
 
   Az Egri Törvényszék közleményében tudatta: a bíróság öt felperes keresete alapján elmarasztalta a kórházat, amelyet arra kötelezett, hogy a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül fizesse meg nekik a 2013. április 1-jétől 2015. január 8-ig járó cafetéria-juttatás címén járó összeget, valamint annak a középidőtől számított kamatait. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének jogi segítségével az Egri Ápolási Szakszervezet és az Autonóm Területi Szakszervezet kezdeményezésére indult  per példaértékű lehet más egészségügyi intézményben dolgozók számára is, akik nem kapták meg a cafetériát.

Forrás: heol.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem a kórház ellen pereltek, csak az akarják, ami jár.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector