Startlaphoz Csatlakozz!

Sokan heti szinten szembesülnek a problémával

Munkahelyi stressz: motivál vagy hátráltat?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 08. vasárnap, 13:31

Egy friss felmérés kimutatta, túlnyomó többségünk szokott stresszes helyzettel szembesülni a munkahelyén, ez azonban a dolgozók több mint felére motiválóan hat. Jó hír, hogy a dolgozók találnak módot a stressz célzott levezetésre. Mi miatt szoktunk leginkább stresszelni? Most kiderül a Privátbankár cikkéből.

  A 3093 fő bevonásával készült Profession.hu Munkahelyi stressz felmérése rámutatott, hogy a dolgozók több mint 80 százaléka szokott valamilyen stresszes helyzetbe kerülni a munkahelyén, és háromnegyedük legalább heti szinten szembesül a problémával. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára szinte lehetetlen megúszni az ilyen szituációkat, 93 százalékuk él át rendszeresen feszült pillanatokat a munkahelyén. Velük szemben a részmunkaidőben és a saját tulajdonú cégeknél dolgozók állnak, őket éri a legkevesebb feszültség a munkahelyükön, bár az arány náluk is több mint 70 százalék.
 
Motivál minket a feszült helyzet
 
  Érdekesség, hogy a stresszes helyzetekkel találkozó dolgozók több mint fele (58 %) kifejezetten motiváló hatásúnak éli meg ezeket a szituációkat. A saját tulajdonú cégeknél és a felső vezetők esetében ez az arány még magasabb, az ő teljesítményükre az esetek két harmadában pozitív hatással vannak a nehéz helyzetek.
 
   Amint egy korábbi kutatásból is kiderült, a magyar munkavállalók jól kijönnek a főnökükkel és a kollégáikkal, a stressz legfőbb forrását nem ők, hanem a munkával kapcsolatos elvárások jelentik. Ez különösen az alapfokú végzettséggel rendelkezőknél probléma, 39 százalékuknak ez okozza a legtöbb frusztrációt. A válaszadók 13 százaléka aggasztónak találja az iparág helyzetét is, amiben dolgozik.
 
Így vezetjük le a feszültséget
 
   Pozitív azonban, hogy a dolgozók találnak a módszert arra, hogy levezessék a felgyülemlett feszültséget. A legtöbben a mozgást nevezték meg stresszoldó módszerként, a munkavállalók több mint egy ötöde végez fizikai tevékenységet, ha úgy érzi, hogy ki kell engedni a gőzt. Népszerű kikapcsolódási forma még a zenehallgatás, olvasás és filmnézés, a válaszadók 14 százaléka kezeli így a munkahelyi stresszt.
 
   Néha sokat segíthet, ha megbeszéljük valakivel a problémáinkat. A válaszadók közel háromnegyed a közvetlen vagy a közvetett kollégáival beszéli meg a problémáit, 10 százalék pedig jobban szereti a felettesével megvitatni ezt a témát. A nőkre sokkal inkább jellemző, hogy semmit sem tartanak magukban, mint a férfiakra. A részmunkaidősök és a saját tulajdonú cégekben dolgozók ritkábban nyílnak meg, közel felük senkivel sem beszéli meg ezt a munkahelyén.
 
  A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a munkahely is segíthet a stressz leküzdésében. Számos helyen vannak már olyan közösségi terek és edzőtermek, amik kifejezetten ezt a célt szolgálják, de sokaknak továbbra is mellőzniük kell ezt a lehetőséget.
 
Forrás: Privátbankár
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkahelyi stressz: motivál vagy hátráltat? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector