Startlaphoz Csatlakozz!

Aktivizálniuk kell tagjaikat

Két nyugdíjpénztár sorsa kétséges

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 19. csütörtök, 15:21

A Horizont és a Budapest már február második felében elérte bűvös 70 százalékos arányt a tagdíjfizetőknél, a Szövetség azonban még csak most kapcsol rá a kampányra, az MKB pedig február végén 51 százaléknál tartott – írja a Világgazdaság.

   Két magánnyugdíjpénztár már megmenekült, a másik két piaci szereplő viszont egyelőre csak reménykedik abban, hogy aktivizálni tudja a tagjait, hogy elkerülje a végelszámolást. A 2015-ös költségvetés megalapozásáról szóló törvény rendelkezett arról, hogy annál a magánnyugdíjpénztárnál, amelynél a tagság legalább héttizede nem fizet rendszeresen tagdíjat, a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) el kell rendelnie a végelszámolást, a tagok vagyona pedig az államhoz kerülhet. A jegybank ilyen szempontból októberben vizsgálja meg először az intézményeket, és azokat szünteti meg, amelyeknél az előző fél év során legalább két hónapban nem érte el az arány a törvényben megszabott minimális szintet.
 
  Az első olyan hónap, amit vizsgálni fog az MNB: április; vagyis nincs már sok idejük a pénztáraknak arra, hogy mozgósítsák a tagságukat. Szektor szinten megvan már a 70 százalék, sőt a 60 ezer megmaradt pénztártag körülbelül háromnegyede már fizetett. Nem egyforma azonban az arány az egyes pénztáraknál. A legaktívabban kampányoló kasszák, a Horizont és a Budapest már február közepére elérték a minimális szintet, a Horizontnál jelenleg 80, a Budapestnél 77 százalékos a tagdíjfizetési arány.
 
  A Szövetség tagjai viszont még nem dőlhetnek hátra, bár a fizetők aránya már 60 százalék fölött van, a 70-et még nem érték el. Az MKB Magánnyugdíjpénztár március 12-én tartott közgyűlést, ahol arról számoltak be, januárban 43, februárban 51 százalékos volt a fizetők aránya. A Szövetségnél és az MKB-nál is bíznak abban, hogy az elvárt határidőre elérik a 70 százalékot. Az MKB ezt arra alapozza, hogy e-mailben megkereste a tagjait, akik közül többen ígérték, áprilistól fizetnek majd, a Szövetség is intenzívebb kampányba fogott, folyamatosan hívogatja, e-mailben keresi a tagjait – közölte lapunkkal Kutiné Csurgai Ágota, a pénztár ügyvezető igazgatója. Sokat egyébként egyik pénztárnál sem kell fizetni, a tagdíjak havonta 200-1000 forint között mozognak, ráadásul ennek a 97,5 százaléka is a pénztártag egyéni számlájára kerül.
 
  Azok a pénztártagok, akik nem fizetnek, potyautasságukkal a többiek megtakarítását is veszélyeztetik. A pénztárak épp ezért arra szokták kérni a tagjaikat, ha valaki nem akar tagdíjat fizetni, lépjen vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Eddig azonban kevesen döntöttek így, egy százalék alatt van az önként visszalépők aránya. Ha egy kassza végelszámolását elrendelik, a tagoknak egy hónapjuk lesz arra, hogy átlépjenek egy másik intézménybe, ha ezt nem teszik meg, automatikusan visszaléptetik őket az egypilléres állami nyugdíjrendszerbe, és a megtakarításuk is az államhoz kerül. A tagdíj-kiegészítést és a reálhozamot akkor tarthatják meg, ha erről nyilatkoznak.
 
  A fizető pénztártagok egyébként a jelek szerint nem szeretnék, ha nyugdíjcélú megtakarításuk veszélybe kerülne a potyautasok miatt. A piaci szereplők már érzékelik, azoktól a pénztáraktól, amelyek a tagok aktivizálásában hátul kullognak, megindulhat az elvándorlás a magasabb tagdíjfizetési aránnyal rendelkező intézmények irányába.

Több mint 215 milliárd a tét

   Mostanra a pénztárak közlése szerint már 215 milliárd forint fölé emelkedett a magánnyugdíjpénztárak vagyona. A múlt év végén még a jegybanki adatok szerint 208,7 milliárd forint volt az intézmények portfóliójában. A növekedés egyrészt a kötelező tagdíjbefizetésekből jön, ezek értéke azonban lapunk kalkulációi szerint legfeljebb negyedmilliárd forint lehetett eddig. Ennél sokkal nagyobb mértékben növelték a vagyont a hozamok. A nyilvánis árfolyamadatok szerint az idén minden pénztári alap pozitív hozamot ért el, a legnagyobb, növekedési portfóliók 4,2-5,44 százalék közötti pluszban állnak.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Két nyugdíjpénztár sorsa kétséges.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector