Startlaphoz Csatlakozz!

Egyetlen állás sem szűnik meg?

Megdöbbent az NGM: egyrészt nincs hatástanulmány, másrészt nem is érvényes

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 20. péntek, 15:26

A Nemzetgazdasági Minisztérium számára ismeretlen az a hatástanulmány, amelyet a hírek szerint ők készíttettek a vasárnapi zárva tartásról 2011-ben. A tárca szerint a tanulmány súlyos megállapításai – 50 milliárdos kiesés a költségvetésnek, több mint 10 ezer megszűnő állás – legfeljebb a gazdasági válság után lehettek érvényesek – írja a HVG.

  A nemzetgazdasági tárca illetékesei megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint kiszivárogtak egy hatástanulmány részletei a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy ebben a témában elemzés született volna a minisztérium megbízásából - írták pénteken közleményben a Népszabadság cikkére reagálva.
 
  Mint arról mi is beszámoltunk, a lap talált egy 2011-ben készült hatástanulmányt, amely arra jutott, hogy 50 milliárdos kiesést okozna a költségvetésnek és több mint 10 ezer munkahely elveszne, ha a kormány támogatná az akkor még csak a KDNP által forszírozott vasárnapi zárva tartást. A tanulmányra támaszkodva akkor a kormány eldöntötte, hogy nem áll be az ötlet mögé, maga Orbán Viktor is erről beszélt egy konferencián.
 
NGM: Egyetlen állás sem szűnik meg a vasárnapi szünnap miatt
 
  Az NGM válasza szerint a számukra ismeretlen tanulmány megállapításai és kockázati elemei hiteltelenek. A média által közöltekkel ellentétben nem igaz, hogy bárki munka nélkül maradna a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt. Ebből következően az sem igaz, hogy nőnének a munkanélküli segélyekre fordított kiadások, illetve hogy az intézkedés járulék- vagy adóbevétel-kiesést okozna. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem számolt, és nem is számol forgalomkieséssel a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt – közölték.
 
  A sajtóban idézett tanulmány megállapításai és logikája talán 2011-ben még helytálló lehetett volna, de ma már érvénytelen – folytatta az NGM. Abban az időszakban a gazdasági világválságnak, valamint a 2010 előtti kormányok felelőtlen politikájának  köszönhetően a magyar gazdaság és társadalom még nem tudta volna ezt a kereskedelemben dolgozó munkavállalók érdekeit szem előtt tartó fontos lépést veszteségek nélkül kezelni – írták.
 
  Azonban az elmúlt évek következetes, a gazdaság élénkítését célzó, valamint a munkahelyteremtést elősegítő politikájának eredményeként mára már a munkaerőpiacra és a költségvetésre gyakorolt negatív hatása a vasárnapi munkavégzés tilalmának teljes mértékben megszűnt – állt a közleményben.
 
Külföldi országokkal példálóznak
 
  Az NGM szerint a nemzetközi példák is bizonyítják – az Európai Unióban ugyanis Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Görögországban és Spanyolországban is korlátozzák valamilyen módon a vasárnapi nyitva tartást –, hogy ezen intézkedés a vásárlói szokások módosulásán kívül sem a fogyasztás mértékét, sem a turisztikai bevételeket, sem pedig a gazdaság egészét nem érintik hátrányosan.
 
  A hvg.hu viszont arra jutott a témával foglalkozó riportjában, hogy Horvátországon kívül eddig sehol sem fordultak ennyire drasztikusan a vasárnapi nyitva tartás ellen, mint nálunk, de ott sem jött be. A trend mindenhol épp az ellenkezője a magyarnak, már csak pár európai állam maradt, ahol a történelmi hagyományoknak megfelelően legalább részben „csendes” a vasárnap. A szigorúbb kereteket egyszerűen szétfeszíti a vásárlók igénye és a kereskedők érdeke, a szabályokat nem bírják tartani, sorra lazítanak a kereteken.

Forrás: HVG
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megdöbbent az NGM: egyrészt nincs hatástanulmány, másrészt nem is érvényes.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector