Startlaphoz Csatlakozz!

Ösztönözni kell a képzett munkaerő bevándorlását

Bírálják a Merkel-kormány gazdaságpolitikáját a vezető német munkaadói érdekképviseletek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 21. kedd, 08:33

Közös kiáltványban bírálják az Angela Merkel vezette nagykoalíciós kormány gazdaságpolitikáját, és reformokat sürgetnek a legnagyobb német munkaadói érdekképviseletek - írta hétfőn a Bild című lap.

    A lap birtokába került dokumentum szerint a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) 2013 decemberében hivatalba lépett kormányának tevékenységét a bürokrácia és a szabályozás túltengése jellemzi, és a berlini vezetés folyton újraelosztási terveket készít. A politikának azonban „osztogatás helyett ismét azzal kell foglalkoznia, hogy miként lehet megtermelni a jólétet” - áll a kiáltványban, amelyben a kétezres évek elején, az SPD és a Zöldek Gerhard Schröder vezette kormánya idején elindított reformprogram, az Agenda 2010 nyomán az „Agenda 2020”  kidolgozását sürgetik.

    A kiáltvány szerint gondoskodni kell arról, hogy Németországban a jövőben is érvényesüljön a társadalmi igazságosság, és továbbra is „jól és  biztonságban” lehessen élni. Ehhez reformok sorát kell elindítani. Elsősorban meg kell szüntetni a beruházásokat hátráltató akadályokat és le kell állítani a munkaerőpiaci szabályozás további kiterjesztésére irányuló terveket - szólították fel a munkaadók a kormányt, amely az utóbbi szűk másfél évben bevezette egyebek mellett nyugdíjkedvezményeket és megteremtette az általánosan kötelező minimálbér intézményét.

    A kormánynak továbbá ösztönöznie kell a képzett munkaerő bevándorlását és támogatnia kell a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet kialakítását. Javítani kell a közlekedési infrastruktúra állapotán is, törekedni kell a vállalkozások energiaköltségeinek csökkentésére és erősíteni kell az oktatási rendszert - áll a dokumentumban, amelyet többek között a német iparvállalatok szövetsége (BDI), a munkaadói szövetségek országos szervezete (BDA) és az autóipari vállalkozások szövetsége (VDA) jegyez.

    Bírálta a Merkel-kormány gazdaságpolitikáját az egyik legrangosabb kutatóintézet, a berlini DIW elnöke is. Marcel Fratzscher a Berliner Zeitung című lapban hétfőn megjelent interjúban rámutatott, hogy a német gazdaság 2008 óta csupán 6 százalékkal növekedett, ami éves szinten 1 százalék alatti bővülés.

    „Ez nem mondható robbanásszerű fejlődésnek”, hosszabb időtávot tekintve pedig látható, hogy a spanyol gazdaság az ezredforduló óta 10 százalékkal erősebben növekedik, mint a német, és Németországban minden második ember alacsonyabb reáljövedelemmel rendelkezik, mint 15 évvel ezelőtt - mondta a DIW elnöke.

    „Bennünk, németekben van egyfajta elbizakodottság: azt gondoljuk, hogy csak az európai szomszédok szorulnak reformokra, és mi mindent jól csináltunk, holott évek óta halogatunk fontos reformokat. Mindenekelőtt túl kevés a beruházás, pedig ettől függ a munkavállalók termelékenysége, és a bérek és a foglalkoztatottság hosszú távú alakulása. Ezen a téren Németország gyengébben teljesít, mint szinte az összes ipari ország” - fejtette ki Marcel Fratzscher.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bírálják a Merkel-kormány gazdaságpolitikáját a vezető német munkaadói érdekképviseletek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector