Startlaphoz Csatlakozz!

Munkajog, munkavédelem, társadalombiztosítási jog

Ha a munkavállalót baleset éri

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 23. csütörtök, 12:22

A munkahelyi balesettel kapcsolatos munkáltatói teendők, illetve munkavállalói jogosultságok és ellátások ismertetéséhez mindenekelőtt a vonatkozó fogalmak tartalmát kell tisztáznunk. A munkajog, a munkavédelem és a társadalombiztosítási jog szabályai ezen a területen összekapcsolódnak – írja a munkajog.hu.

  A baleset és a munkabaleset fogalmát a Munkavédelmi törvény, az üzemi baleset és az úti baleset fogalmát a társadalombiztosítási jog határozza meg. Tartalmilag egymáshoz közel álló fogalmakról van szó, de vannak kivételek.
 
  Munkabalesetnek minősül az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától, valamint a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül. A Munkavédelmi törvény példálózó felsorolása szerint munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás igénybevétele során éri.
 
  Tehát nem csak a tényleges munkavégzésre kell figyelemmel lenni. A munkáltató által szervezett munkahelyi csapatépítő programon elszenvedett baleset is munkabalesetnek minősül. Nem tekinthető azonban munkaviszonnyal összefüggőnek a baleset, ha az a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri. Ettől eltérően munkabalesetnek számít, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt.
 
  Üzemi baleset az a baleset, amely a biztosítottat a foglalkozása körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben éri. Üzeminek minősül az a baleset is, amelyet a biztosított munkába vagy onnan lakására (szállására) menet közben szenved el, ami nem más, mint az úti baleset. Üzemi baleset az is, amely a biztosítottat közcélú munka végzése vagy egyes társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során éri.
 
  Az esetek többségében a baleset egyaránt munkabalesetnek és üzemi balesetnek is minősül pl. a munkavállaló munkahelyén megcsúszik a vizes padlón és eltörik a lába.
 
  Az üzemi baleset egyik típusát jelentő úti baleset csak akkor minősül egyben munkabalesetnek is, ha a munkavállaló a munkáltató saját vagy bérelt gépjárművével közlekedett. Ezért kizárólag üzemi balesetnek minősül a baleset, ha a munkavállalót munkába menet vagy onnan lakására menet saját gépjárművével éri baleset, feltéve, hogy a balesetet indokolatlanul nem a legrövidebb útvonalon közlekedve, vagy az utazás indokolatlan megszakítása során szenvedte el. Nem minősül üzemi balesetnek az a baleset sem, amely kizárólag a sérült ittassága miatt, vagy munkahelyi feladatokhoz nem tartozó, engedély nélkül végzett munka, engedély nélküli járműhasználat, munkahelyi rendbontás során éri a munkavállalót. Ezek az esetek a munkabaleset fogalmát ugyanakkor kimerítik.
 
  A munkabalesetet a munkáltató köteles bejelenteni, kivizsgálni és nyilvántartásba venni. Ez a kötelezettség a munkabaleset bekövetkezésétől számított 3 évig áll fenn. A munkáltató maga is észlelheti a balesetet, de a Munkavédelmi törvény a sérült, illetőleg a balesetet észlelő személy számára is előírja, hogy a balesetet a munkát közvetlenül irányító személynek haladéktalanul jelentse. A munkáltató a munkaképtelenséggel járó munkabalesetet haladéktalanul köteles kivizsgálni, és a kivizsgálás eredményét munkabaleseti jegyzőkönyvben rögzíteni. A munkaképtelenséget nem eredményező munkabaleset körülményeit is tisztázni kell, és annak eredményét nyilvántartásba kell venni. A súlyos munkabalesetet a munkavédelmi hatóságnak azonnal be kell jelenteni. A munkáltatónak minden bejelentett, illetve tudomására jutott balesetről meg kell állapítania, hogy munkabalesetnek tekinti-e. Ha nem tekinti munkabalesetnek, akkor erről és a munkavédelmi hatósághoz jogorvoslatért való fordulás lehetőségéről a sérültet, halálos baleset esetén a hozzátartozót értesítenie kell.
 
  Ha a baleset üzemi balesetnek minősül, a munkavállaló baleseti egészségügyi ellátásra, baleseti táppénzre és baleseti járadékra lehet jogosult. A baleseti egészségügyi ellátás keretében 100%-os támogatás jár a gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és ellátás árához. A baleseti táppénz mértéke 100%, úti baleset esetén 90%. Baleseti táppénzre a munkavállaló akkor jogosult, ha a biztosítás fennállása alatt vagy a biztosítás megszűnését követő legkésőbb harmadik napon üzemi baleset következtében keresőképtelenné válik, és nem jogosult baleseti járadékra. A baleseti táppénz 1 évig jár, amely legfeljebb 1 évvel meghosszabbítható.
 
  Baleseti járadékra akkor jogosult a munkavállaló, ha az üzemi baleset miatt 13%-ot meghaladó egészségkárosodása keletkezett, és nem részesül a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban. Ha az egészségkárosodás mértéke a 20%-ot meghaladja, a baleseti járadék időbeli korlátozás nélkül adható, egyébként legfeljebb 2 évig.
 
  Az üzemi balesettel összefüggő pénzbeli ellátás iránti igény az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb hat hónapra érvényesíthető. A baleset üzemiségének elismerése iránti kérelmet legkésőbb a baleset bekövetkezésétől számított egy éven belül lehet benyújtani a baleseti táppénz megállapítására jogosult hatósághoz. A balesetet a munkáltatónak kell kivizsgálnia, azonban annak üzemi jellegét a kifizetőhely (kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató esetén az egészségbiztosítási szerv) bírálja el.
 
  A társadalombiztosítási ellátások természetesen nem érintik a munkáltató munkajogi kártérítési felelősségét. Ezért a munkavállaló a társadalombiztosítási pénzbeli ellátást meghaladó kárát, vagy üzemi balesetnek nem minősülő munkabaleset esetén teljes kárát a munkáltatótól a Munka Törvénykönyve kártérítési szabályai szerint érvényesítheti.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ha a munkavállalót baleset éri.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector