Startlaphoz Csatlakozz!

Csökkent az euróban kifejezett munkaerőköltség

Egyre olcsóbban dolgozik a magyar

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 27. hétfő, 08:07

A válság évei alatt csökkent az euróban kifejezett munkaerőköltség Magyarországon. Ez rajtunk kívül csak Cipruson és Görögországban fordult elő, ám míg ott a bérek esése, addig nálunk elsősorban a forint gyengülése járult hozzá ehhez a folyamathoz – írja a Portfólió.

   2008 és 2014 között az egy órára jutó munkaerőköltség (euróban kifejezve) 6%-kal csökkent Magyarországon. Nem vagyunk ezzel utolsók, hiszen a görögök esetében 13%-os esést közölt az Eurostat. Ugyanakkor ezen kívül csak a pénzügyi szektorára mért brutális csapást elszenvedő Ciprus esetében látunk visszaesést, a többi országban emelkedett a munkaerőköltség. A régióból még a csehek mutatnak visszafogottságot a 2%-os növekedéssel, a többi kelet-közép-európai országban legalább 10%-os volt a növekedés.
 


   A munkaerőköltség változása elméletileg több okra is visszavezethető. Tipikusan a bérek, illetve a bért terhelő munkáltatói terhek változása, valamint a forint-euró árfolyam befolyásolhatják jelentősen a mutatót. Ez is jelzi, hogy az egy munkaórára eső bérköltség (és különösen annak változása) nem az életszínvonalról ad számot, hanem egyfajta árversenyképességi indikátor. Egy külföldi befektető számára például érdekes lehet, hogy hol olcsóbb a munkaerő foglalkoztatás, és több más paraméter (pl. üzleti környezet, adózás, munkaerő-képzettség, szabályozás, infrastruktúra stb.) egy beruházási döntés alapját képezheti.

  Éppen ezért a mutató kétarcú. Egyrészt örülhetünk annak, hogy az árversenyképességünk javul, másrészt viszont nyilván minden nemzet az szeretné, hogy minél magasabb bérköltség mellett legyen versenyképes. (A dánok például a világ legversenyképesebb gazdaságával megengedhetik maguknak, hogy 5,5-szer magasabb legyen a munkaóra költsége, mint Magyarországon. Más lapra tartozik, de nyilván ez nem jelent ugyanennyivel magasabb életszínvonalat, hiszen ott a megélhetési költségek is sokkal magasabbak.)

  De miért is csökkent ilyen nagyot a bérköltség? Leginkább a forintárfolyam alakulása miatt. Ha csak a 2008-as és 2014-es éves átlagos árfolyamokat nézzük, 20%-os gyengülést láthatunk. Vagyis változatlan bérek mellett egy euróban gondolkodó befektetőnek 20%-kal lett volna olcsóbb az ország. A bérek azért szerencsére nem stagnáltak, furcsa is lett volna, hiszen az időszak eleji magas infláció mellett a nominális bérek emelkedtek (még ha a reálbérek nem is nagyon). A helyzetet javította még a munkáltatót terhelő, bérre rakódó terhek enyhe mérséklődése is (29%-ról 27%-ra).

   Természetesen az ilyen módon javuló relatív versenyképességünknek ára van. A gyengülő árfolyam hatására a devizában eladósodott gazdasági szereplők pénztárcája gyorsabban ürült, illetve például az importőrök is rosszul jártak, amikor azt látták, hogy a gyenge lakossági kereslet mellett nemigen tudják a beszerzési áraik emelkedését teljes egészében tovább hárítani.

  Mindenesetre mostanában többen is felfedezték, hogy ebben a versenyképességi dimenzióban előreléptünk. Banki elemzőházak és hitelminősítők is kiemelték kommentárjaikban az árfolyamgyengülésből fakadó bérköltség-csökkenést. Ennek hatására hat év alatt a lengyel és a szlovák szint alá süllyedt egy munkaóra költsége, és a 2008-ban még csaknem teljesen hozzánk hasonlóan álló észtekhez képest bérelőnyünk keletkezett. Persze itt is megállapíthatjuk: béreink a gazdasági fejlettségben megmutatkozó visszaesést követték le. Hiszen a lengyelek és a szlovákok is jobban viselték a válságot, mint a magyar gazdaság, így az egy főre jutó GDP-ben megelőztek minket.
 


Forrás: portfolio.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyre olcsóbban dolgozik a magyar.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector