Startlaphoz Csatlakozz!

Két százalékkal csábítják a szakszervezeteket

Komoly sztrájkfenyegetést kapott a BKV, már emelne a béreken

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 30. csütörtök, 16:17

A VS.hu értesülése szerint a BKV elmozdult eddig tartott álláspontjáról, hogy 2015-ben nulla béremelést ad dolgozóinak. 2 százalékkal csábítják a szakszervezeteket. Ez 1 milliárd forintba kerülne. Egy héten belül eldől, lesz-e sztrájk májusban, vagy elfogadják az ajánlatot. Januárban arról szóltak a hírek, a BKV költségvetését – főváros jóváhagyásával – úgy tervezte a Budapesti Közlekedési Központ Zrt., hogy abban nem szerepel forrás a közlekedési vállalat dolgozóinak béremelésre. Míg tavaly 3 százalékos alapbéremelést kaptak, az idei előirányzat nulla százalék volt.

  A VS.hu információi szerint a BKV most beadta derekát, Bolla Tibor vezérigazgató két százalékos béremeléssel állt elő a héten. Ajánlatát a kötött pályás ágazatot képviselő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, és a legnagyobb BKV-s buszos érdekvédelmi szervezet, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége által kezdeményezett kollektív munkaügyi vita során tette meg a héten. A személyszállítási törvény értelmében, ha a kollektív munkaügyi vita keretében egy héten belül nem sikerül megállapodni a feleknek, a munkavállalók jogosultak sztrájkok tartani.
 
   E két reprezentatív szakszervezet együtt 7 ezer főt képvisel a 12 ezer dolgozót számláló BKV-nál, ahol a szakszervezeti tagok száma körülbelül 8-9 ezer. A két szövetség egyébként nem mondható türelmetlennek, a kollektív munkaügyi vita már több mint két hete tart, és a BKV csak most tett béremelési ajánlatot.
 
   A szakszervezetek eddig nem jelölték meg pontosan hány százalékot kérnek. Azt írták, összehasonlításuk alapja a velük hasonló profilú szolgáltató cégeknél, illetve a fővárosi tulajdonú cégeknél végbement béremelés mértéke. További kérésük, hogy a jelenleg havi 5 ezer forintos cafeteria keretet növeljék, bővítsék az utalványokon kívül igénybe vehető juttatások körét. E tekintetben a BKV nem mutatkozik engedékenynek, a tárgyalásokon nem tett ajánlatot a szakszervezeti kérés teljesítésére.
A két szakszervezeti szövetség nem mondott igent a BKV 2 százalékos ajánlatára, amely 1 milliárd forintba kerülne a társaságnak. Jelenleg a szakszervezetek értékelik az ajánlatot, hogy abból hány forintos személyes bérfejlesztést lehet kihozni. Információink szerint a tagság véleményének figyelembevételével egy héten belül megtartják a hivatalos válaszadáshoz szükséges testületi gyűléseket. Ezeken kaphatnak felhatalmazást a szakszervezeti vezetők az ajánlat elfogadására vagy visszautasítására.
 
   Ha az utóbbi következik be, akkor a május hónap várhatóan BKV-sztrájkot fog hozni. A 2010-ben módosított sztrájktörvény munkabeszüntetés idején a közszolgáltató vállalatoknál 66 százalékos elégséges ellátási szintet ír elő közigazgatási határon belül – azon kívül 50 százalékot. Korábban ez nem volt szabályozva, tárgyalásokon illetve a bíróságon döntötték el a vitát.

Sztrájkcsúcs

   Az eddigi leghosszabb, egy hétig tartó BKV sztrájk 2010 elején volt. Január 12-től január 18-ig a BKV 14 szakszervezete lépett sztrájkba. Ennek során az autóbusz- és villamosközlekedés szinte teljesen megbénult, a metró-, HÉV- és trolibusz-közlekedést nem érintette. A kieső autóbuszok egy részét a BKV alvállalkozók bevonásával igyekezett pótolni illetve a Volánbusz járatait hívták segítségül, amelyek a BKV megállóiban is megálltak. Január 18-án hétfőn 0 órától a szakszervezetek felfüggesztették a sztrájkot, 19-én aláírták az új kollektív szerződést, a sztrájkot lefújták.

Forrás: vs.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Komoly sztrájkfenyegetést kapott a BKV, már emelne a béreken .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector