Startlaphoz Csatlakozz!

Betemetné a lövészárkokat

Gaskó István egyelőre elemzi a helyzetet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 12. kedd, 13:22

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szövetségének tagja, a VDSZSZ Szolidaritás a múlt pénteki tisztújító kongresszuson nem választotta újra Gaskó Istvánt, aki huszonöt év óta tölti be az elnöki posztot. A sajtó puccsot emleget. Gaskó István a Magyar Hírlapnak azt mondta, egyelőre elemzi a helyzetet, de úgy látja, nem volt tisztességes, ami lejátszódott a küldöttgyűlésen, mivel sem ott, sem korábban nem jelezték neki, hogy elégedetlenek a munkájával, és ellenjelöltet sem állítottak.
 
– A kongresszus után azt nyilatkozta, meglepetésként érte, hogy nem választották ismét elnökké. Valóban nem érzékelt semmiféle elégedetlenséget? Hogyan lehetséges, hogy nem volt előjele a történteknek?
– A beszámolót a szakszervezet négy éves tevékenységéről a küldöttgyűlés vita és hozzászólás nélkül elfogadta, a pénzügyi beszámolót úgyszintén. Nem hangzott el kritika, és nem állítottak ellenjelöltet sem. Ezért volt meglepő, hogy mindössze 32 százaléknyi szavazatot kaptam.

– Korábban, még a kongresszus előtt sem hallott arról, hogy nincsenek Önnel megelégedve?
– Nem. Ráadásul az elmúlt négy év gyakorlatilag sikersztori volt, a vasutasok megkapták visszamenőleg a Cargo eladásából származó pénzt, amiért annyit harcoltunk, és évről évre az országban átlagos jövedelemnövekedésnek megfelelő béremelést...

– Talán még többet vártak volna.
– Akkor ki kellett volna állni, és a társadalom előtt is felvállalni, hogy nem elég a 3,5 százalékos fizetésemelés. De ilyen kezdeményezés nem volt. Nem az elnök dönti el, milyen követelésekkel megy egy bértárgyalásra, annyit kértünk, amennyire felhatalmazást kaptam.

– Vagyis tényleg nem érték komolyabb bírálatok?
– Nem. Ezért egyre inkább úgy látom, nem volt tisztességes, ami lejátszódott a küldöttgyűlésen.

– A szakszervezet közleménye szerint, „fogalomzavar a jogszerű titkos szavazás eredményét puccsként értékelni”. Ön mit gondol, puccs volt, vagy sem?
– Egyelőre nem minősíteném, még elemzem a helyzetet.

– Beszélt azóta olyannal, aki bevallottan nemmel szavazott?
– Nem.

– Az érdekvédelmi alelnök, Bárány Balázs Péter tölti be az elnöki jogköröket a július 9-i, megismételt választásig. Vele beszélt?
– Nem.

– Húsz éve barátok.
– Azok voltunk.

– Ismét elindul az elnöki posztért a júliusi küldöttgyűlésen?
– Az a helyzetelemzés végeredményétől függ.

– A Liga Szakszervezetek vezetőjévé 2013 decemberében választották meg, négy évre, a poszt betöltésének az alapszabály szerint nem feltétele a tagszervezeti elnöki pozíció. Mégis gyengülhet a helyzete amiatt, hogy elveszíti a VDSZSZ Szolidaritás elnöki posztját.
– Kétségtelenül, bár sokan felhívtak péntek óta a Ligától, és változatlan együttműködésükről biztosítottak. Hamarosan kongresszus lesz a konföderációnál is, ott nyilván beszélnünk kell majd a dologról. De nem fogok lövészárkokat ásni.

Forrás: Magyar Hírlap
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gaskó István egyelőre elemzi a helyzetet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector