Startlaphoz Csatlakozz!

Norvégminta Fesztivál

Már a terhesség alatt érdemes felkészülni a visszatérésre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 28. vasárnap, 12:20

Nóra kisgyermekes nő. Most tér vissza a munkaerőpiacra. Ehhez rengeteg döntést kell meghoznia, s ezek a további életét is meghatározzák. Ez afféle túlélőtúra, amelyet egy társasjátékkal modellezett a Jól-lét Alapítvány és a Nóra Hálózat a pénteken rendezett Norvégminta Fesztiválon – írja a Népszabadság.
 
  „Néhány héttel vagy a szülés után. Már kimozdulsz. Szeretnél bevásárolni a közeletekben lévő bevásárlóközpontban. De nem engednek be a boltba a babakocsival. Mit teszel? Egyáltalán: felfedezted már a városodat babakocsival?” – ez az egyik eligazító kérdés a társasjáték egyik útelágazásánál. A válasz: az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) kell fordulnunk akkor, ha indokolatlanul korlátozzák a mozgásunkat, ha visszük a babakocsit.
 
  A hálózat Nóráról, Ibsen közel 140 évvel ezelőtt írt drámájának hősnőjéről kapta a nevét, aki mind a mai napig a női egyenjogúság jelképe. A mű aktualitását jelképezi a mottó is, amelyet a darabból kölcsönzött a Jól-lét Alapítvány a kisgyerekes anyáknak írt kézikönyvének előszavához. A cél az, hogy a nők – a jelenlegi, ehhez nem túl ideális feltételek ellenére is – a családjukon és az anyaszerepen kívül is kiteljesíthessék önmagukat.
 
 A társasjáték a résztvevőket számos szituációval szembesíti a terhességtől a szülésen át az első munkahelyi konfliktusokig, a család és magánélet összeegyeztetésének nehézségeitől a sikeres munkaerő-piaci visszailleszkedésig. „Mikor mennél vissza dolgozni? Részmunkaidőben? Távmunkával? Hogy oldjuk meg a kisgyerekek elhelyezését, ha nem alkalmazkodik a bölcsőde nyitva tartása a munkahelyi beosztásunkhoz? Egyáltalán: mi van, ha nincs elérhető bölcsődei férőhely?” – záporoznak a kérdések, amelyek megválaszolását a Jól-lét Alapítvány szakértői segítik – ám nemcsak e társasjáték keretei között, hanem a való életben is.
 
  A játék egyszerű: az „információs mezőkről” csak akkor lehet továbblépni, ha tudjuk a megfelelő választ arra a kérdésre például, hogy milyen ellátásokat vehetnek igénybe az apák. Vagy arra, hogy mit jelent a munkavállalást segítő, nemrégiben bevezetett gyed extra. A táblán vannak diszkriminációs mezők is – ezekre lépve egy-egy jellegzetesen diszkriminatív helyzetet modelleznek, amelyek végiggondolása újabb információkat jelent. Megtudható például, hogy semmilyen körülmények között nem lehet törvényes, ha a gyermekvállalási terveinkről érdeklődik egy munkaadó.
 
  Továbbá: nem szabad aláírni a közös felmondási nyilatkozatot sem, amíg nem konzultáltunk munkajogásszal. Jogász pedig elérhető az ország minden nagyvárosában a Nóra Hálózaton keresztül, illetve az EBH is működtet ilyen jellegű tanácsadást. A hatósághoz egyébként kifizetődőbb konfliktusos helyzetekben fordulni: nincs szükség ügyvédre, gyorsabb lefolyásúak az ügyek, mint a bíróságokon, ráadásul mediálásra is van mód.
 
  A játék végén kiderül, érdemes már a terhesség előtt – de legkésőbb a kilenc hónap alatt – felkészülni a visszatérésre. A cégek általában hierarchikusak, és nem a munkavállaló érdekeiből indulnak ki. Tudatosnak kell lenni, hogy a munkaadók gondolkodását, igényeit kiismerve egy kisgyerekes anya kilobbizza a maga és családja számára a legjobb megoldásokat.
 
 Nem véletlen, hogy a társasjátékot a Norvégminta Fesztiválon mutatták be. Ilyen és ehhez hasonló ügyekben valódi segítséget jobbára azok a civil szervezetek nyújtanak, amelyeket Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bomlasztással vádolt. A fesztiválon a Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott projektek mutatkoztak be.
 
Javaslat az uniós pénzek elosztására
 
  A Norvégminta Fesztiválhoz kapcsolódva rendeztek konferenciát Budapesten a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) támogatásainak szétosztásában közreműködő magyar és európai szervezetek.
 
  Ahogyan Katrine Steinfeld, a budapesti norvég követség tanácsosa elmondta, Norvégia 16 országban működtet támogatási programot, és a civil kezdeményezések segítése mindenütt prioritás. A tanácskozáson hivatalosan nem esett szó a magyar kormánynak a norvég alap civiljei ellen indított támadásáról. Mint megtudtuk, az ügy pillanatnyilag parkolópályán van, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal beavatkozásának és az adószámok felfüggesztésének jogosságát bírósági kérésre az Alkotmánybíróság vizsgálja.
 
  A támogatott országokból összegyűlt résztvevők elfogadtak egy közös álláspontot arról, hogy a minden érintett államban jól működő NCTA-pogramok mintájára az uniós források egy részét is hasonló elven kellene szétosztani: olyan célzott, szektorális fejlesztési pályázatokra lenne szükség, ahol megvalósul a kormányoktól független támogatásközvetítés, az állami bürokrácia bevett eljárásai helyett partneri kommunikációban választják ki a támogatásra érdemes projekteket. (H. M.)

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Már a terhesség alatt érdemes felkészülni a visszatérésre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector