Startlaphoz Csatlakozz!

Meghökkentő számok a munkaerőpiacról

A kormány csodafegyvere

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 30. kedd, 13:06

 Egy év alatt több mint negyedével csökkent az álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint. Ez azonban valószínűleg nagyrészt a közmunkának köszönhető, egyes régiókban például állami támogatás nélkül szinte nincs is új munkahely. Igaz, van ahol épp a fordítottja igaz.

 Május végén valamivel több mint 384 ezer álláskeresőt tartott nyilván a NFSZ, ami 7,3 százalékkal kevesebb, mint az áprilisi és 25,2 százalékkal kisebb, mint az egy évvel ezelőtti adat. A változás hátterében részben az áll, hogy a tavalyi választások után hirtelen felére (az április 212 ezerről májusra 103 ezerre) csökkent a közmunkaprogramok keretében foglalkoztatottak száma - idén áprilisban ez a szám már 185 ezer volt, májusi adatokat ugyan még nem közölt a KSH, de ekkora visszaesés aligha volt.
 
 Amennyiben a részleteket nézzük, úgy azt látjuk, hogy minimálisan, hatezerrel több volt a női álláskereső, és ahogy mindig, most is a képzetlenek vannak többen: a diplomások száma alig haladta meg a 20 ezret, míg azok száma, akik legfeljebb 8 általánost, illetve a gimnáziumot végeztek meghaladta a 200 ezret.
 
  Nem jó hír, hogy a tartósan, azaz legalább egy éve álláskeresők száma még mindig százezer felett van, sőt ez még nőtt is az elmúlt hónaphoz képest - igaz, éves alapon már 7,1 százalékos csökkenést mért a hatóság.
 
  A legtöbb álláskeresőt (45698) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálta a hatóság, ez nagyjából tízszer annyi, mint a legjobb helyzetben lévő Győr-Moson-Sopron (4735) található munkanélküliek száma. Sok az álláskereső Budapesten (34747), Hajdú-Bihar (34031) és Pest megyében (31414) is, míg 10 ezer alatti számot csak az ország nyugati részében találhatunk. Pályakezdőnek is ebben a régióban a legjobb lenni, hiszen például Győr környékén csak 346-an kerestek állást, de Vas megye is büszke lehet a maga 483-as számára. A másik végletet Szabolcs-Szatmár-Bereg jelenti, ahol 7426-an próbálnak hiába elhelyezkedni - ez majdnem négyszer annyi a pályakezdő, mint amennyi a Nyugat-Dunántúlon összesen állást keres.
 
Még mindig kell az állami támogatás
 
 Május folyamán a munkáltatók összesen 41,2 ezer új álláshelyet jelentettek be, ám rossz hír, hogy mindig több mint a feléhez, azaz egészen pontosan 23700-hoz igényeltek állami támogatást (ebből 19,2 ezer a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarta). Az arányok egyébként nagyban változnak az országon belül: amíg Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön például csak nagyjából minden ötödik új munkahelyre nem jut állami támogatás, addig Budapesten csak minden hatodik új állás a támogatott. De említhetnénk Vas megyét is, ahol mindössze 151 új álláshelyet támogatott az állam, miközben a cégek maguktól 1126-ot hoztak létre.
 
  Összességében egyébként 120,3 ezer szabad munkahely volt májusban, amiből a hónap végére 71,6 ezer maradt még betöltetlen. A legtöbb üres munkahely talán nem meglepő módon Budapesten volt (15584), de kiemelkedő számokkal büszkélkedhet Pest (9319) és Hajdú-Bihar (7370) megye is. Nem könnyű viszont az álláskeresők helyzete Tolnában, ahol mindössze 505 munkahely várta az 1342 regisztrált munkanélkülit.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kormány csodafegyvere.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector