Startlaphoz Csatlakozz!

A Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe

Etikus tanár nem ég ki és hű az alaptörvényhez

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 06. csütörtök, 07:33

A pedagógus a munkája során külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját, tiszteletét – olvasható egyebek mellett a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexének szakmai vitára bocsátott tervezetében, amelynek végleges változata várhatóan szeptemberre készülhet el. A szakszervezetek fanyalognak – írja a Népszabadság.

  A napokban szakmai vitára bocsátotta a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) a készülő pedagógus etikai kódex tervezetét, amelynek megalkotását a köznevelési törvény írta elő, és az állami fenntartású oktatási intézményekben kötelezővé is teszi annak alkalmazását.
 
  A tervezet három fő részből áll, az elsőben a pedagógus feladatainak etikai alapelveit rögzítik, a második a részletes etikai szabályokat tartalmazza, a záró részben pedig az NPK által lefolytatandó etikai eljárások rendjét szabályozzák. Ami az alapelveket illeti, a kódex előírná például, hogy a pedagógusnak a munkáját „Magyarország Alaptörvényéhez hűen", „nemzeti érdekből", a „magyar társadalom iránt elkötelezetten" kell végeznie, nevelési-oktatási feladatait „előítélet-mentesen és „lelkiismeretesen" kell ellátnia.
 
  A kódextervezetben szereplő részletes etikai szabályok nem csupán a szakmai munkára, hanem a tanárok külső megjelenésére, magánéletére is megfogalmaznak kötelező instrukciókat. Egy etikus tanár például „gondosan kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását, ennek veszélye esetén azonnal megfelelő segítséget kér"; „küzd az elszürkülés, az üres, rutinból végzett munka és a kiégés ellen".
 
  Akadnak olyan előírások is, amelyeknek a kódexbe történő beemelése magától értetődik. Alapvetésnek számít, hogy a „pedagógus neveltjei, tanítványai magánéletét tartsa tiszteletben, velük intim testi, lelki kapcsolatot ne létesítsen", „saját tanítványait, vagy az intézmény növendékeit magáncéllal munkavégzésre ne késztesse", vagy éppen a „pedagógus törekvéseinek, céljainak elérésére semmiféle erőszakot ne alkalmazzon."
 
  A kódextervezet szerint az etikai vétséget elkövető tanárokkal szemben etikai eljárás indítható, ami történhet hivatalból, saját kérésre, de konkrét bejelentésre is – névtelen feljelentés alapján viszont nem kezdhető vizsgálat. Az elmarasztaló szankciók közül az alapeset a figyelmeztetés, ennél súlyosabb büntetést csak azok kaphatnak, akik tisztséget is viselnek NPK-ban.
 
  Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke kérdésünkre azt mondta, a tanárok megosztottak abban a kérdésben, hogy egyáltalán szükség van-e az etikai kódex megalkotására. Leginkább amiatt aggódnak, hogy a tervezett előírások túl általánosak.
 
  – Nehéz konkrétan megfogalmazni, miként kell a pedagógusnak a feladatát „az Alaptörvénnyel összhangban tejesítenie" – említ példát a szakszervezeti vezető, aki szerint nem szerencsés, hogy a hatalom által helyesnek ítélt viselkedési formákat a tervezet szerint a tanárok magánéletére is kiterjesztenék.
 
  Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke sarkosabban fogalmaz, szerinte ilyen etikai kódexre biztosan nincs szükség. Mint lapunknak elmondta, a jelenlegi törvények morális szempontból is kellően szabályozzák a pedagógusok tevékenységét, ráadásul a készülő kódex diszkriminatív is, mivel kizárólag az állami és önkormányzati fenntartású iskolákban dolgozókra vonatkozna. „Az egyházi és magániskolákban talán nem pedagógusok tanítanak?" – teszi fel a kérdést Mendrey.
 
 Kunhalmi Ágnes, az MSZP szakpolitikusa szerint a jelenlegi viszonyok között komoly veszélyeket rejtene az etikai kódex elfogadása. Kifejtette: az Orbán-rezsim alatt „működésképtelenné központosított" iskolarendszerben a tanárok helyett az állam által írt etikai kódex lehetőséget teremtene „a fideszes minisztérium által kinevezett iskolai és tankerületi vezetőknek az önállóan gondolkodó, vagy nem kormánypárti tanárok elleni fellépésre".
 
  – Demokráciában egy-egy szakma saját maga alkot etikai kódexet, autokráciában az állam. Nálunk most ez utóbbi történik. A Nemzeti Pedagógus Kar maga is a kormány kreálmánya – tette hozzá Kunhalmi.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Etikus tanár nem ég ki és hű az alaptörvényhez.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector