Startlaphoz Csatlakozz!

„Felüdülést jelent, amikor kimehetünk a 35 fokba”

Vannak, akik ötven fokban kénytelenek dolgozni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 12. szerda, 17:00

 Kevésbé szolgálhatunk jó hírrel annak, akinek már nagyon (m)elege van: egész héten kijut a forróságból. A munkagépeken, az éltesebb buszokon illetve a büfékben ötven fok alatti hőmérséklet nem igen mérhető – írja a kemma.hu.

  A szokásos reggeli értekezletünkön mesélte kollégám, valaki napon felejtett okostelefonja annyira felforrósodott, hogy a készülék már nem bírta sokáig: egyszerűen felrobbant. Az újságíró majdnem így járt tegnap, a hőségriport kezdetén. A készülék pár perc alatt annyi D-vitamint kapott, hogy az érintőképernyője felmondta a szolgálatot. Tegnap, miként már napok óta, 35 celsiusra kúszott fel a hőmérő higanyszála. Mindezt persze árnyékban.
 
  Utunk Tatabánya Vértesszőlőshöz közeli határába vezetett. Több tonnás dózer rendezi a terepet. Ugyan egyik munkás sem erősítette meg, igen éltes masináról van szó. Olyan, amiben a vezető igencsak megsínyli, ha több órás elfoglaltsága akad. Alsó hangon hőgutát kap.
 
  István a hőség ellen vállra vetett pólóval és több liternyi folyadékkal védekezik. Persze, mint mondja percek alatt felforr a frissítő. Melegben pedig a melegvíz nem enyhít semmin. Áll a levegő és akkora a por, mintha sivatagban járnánk. Nem csoda, hogy a beszédtől is elment minden kedv. Mindenki teszi a dolgát. Egyedül egy szál cigaretta jelenti számukra a mentsvárat. Akkor ugyanis van pár perces szabadidejük.
 
   Pár percük a buszra váróknak is akad. Itt már közlékenyebbek az emberek. Érthető, hiszen árnyékba tudnak húzódni. Pár fokkal hűvösebb a helyzet. Sára és férje mindezt nagyon nehezen viseli. Nyergesújfaluról indultak még reggel. Aztán Komáromban jártak végül a tatabányai autóbusz állomáson futottunk velük össze. Hazafelé tartanak.
 
  – Nem elég, hogy kétnaponta járok orvoshoz a lábam miatt, még ez a hőség is... Már vagy fél órája várunk az esztergomi buszra. Alig lehet kibírni ezt a nagy meleget. Hiába hoztam vizet, már majdnem elfogyott, ugye papa? – várja a megerősítést férjétől.
 
  Az idős házaspár számára nem jó hír, hogy kevésbé modern busz indul. Hatalmas ablakok, műbőr ülés – az a combhoz simulós fajta. Dacára annak, hogy a helyi közlekedési vállalat igyekszik a legjobb buszokat indítani, sajnos nem minden jármű hadra fogható. Marad a nyitott tetőtér. Szerencsére tanszünet van. Ilyenkor az utasok száma megcsappan, így a másfél órás út rövidebbnek tűnhet. Már azzal is kellemes percek nyerhetőek, hogy a busz útját nem kell minden megállóban megszakítani és a kialakult menetszél kellően hűti tovább az utasteret.
 
  A hőségben mindenkinek akad egy kis sütnivalója. Nem a hőség elleni védekezésre kell gondolni, inkább a büfékre. Rántott ponty, sült hekk és kolbász, halászlé, sült krumpli, hamburger, gyros tál... Mind olyan étel, ami frissen sült illetve főtt, és kapható a Csónakázó tó büfében. Ez azt jelenti, hogy az épületben rekkenő a hőség, ráadásul akkor kezdenek sütni, amikor odakint a legnagyobb a forróság. Délben. Egészen este kilenc óráig.
 
  – A konyhában mértünk már 53 fokot is. Mit tudunk tenni? Rengeteg vizet iszunk és időnként váltjuk egymást. Számunkra felüdülést jelent az a negyed óra, amikor kimehetünk a 35 fokba – mondja mosolyogva a büfé tulajdonosa, aki ugyanúgy kiveszi részét a munkából mint a többi hat alkalmazott.
 
  Elmondta azt is, hogy a hőség miatt kifejezetten ügyelnek két-és négylábúra is. Például egy-két jó szóval, hideg vízzel és árnyékba húzott padokkal szolgálnak azoknak, akik elsétálnak előttük és jól láthatóan megviseltek a napon töltött percek miatt. Csakúgy mint az állatok számára. Külön műanyag edénnyel készültek arra az esetre, ha szomjas négylábúval találkoznak. Ez várja a vendégeket, az eladót pedig? A nem kívánt fogyókúra...

Havas tájat nézzünk nagy melegben

 Bármilyen különös, de Afganisztánból hazatérő, égési sérüléseket szenvedett katonáknál próbálták ki azt a módszert, hogy az igen fájdalmas kezelések során egy virtuális valóság-sisakhoz hasonló szerkezet segítségével téli, békés, havas tájakat mutattak nekik, a fülhallgatóból pedig a téli szél zaját hallották. A módszer bevált, a katonák fájdalom- és hőérzete valamelyest csökkent a kezelések során. Ha tehát már szédelgünk a melegtől, keressünk egy szép havas-jeges videót.

  De nem csak nekünk lehet melegünk! A napon álló autóban nagyon hamar 50 fok fölé is mehet a hőmérséklet, ezért indulás előtt érdemes a következő trükkel száműzni a forró levegőt az utastérből: húzzuk le az ablakot az egyik oldalon, majd a másik oldalon lévő ajtót négyszer ötször csukjuk be és tárjuk ki újra. Ezzel „kiszívjuk” a forró levegőt, a lehúzott ablakon keresztül pedig beszívódik a kevésbé meleg, így egy fokkal elviselhetőbb lesz az indulás, és talán nem ájulunk el, amíg bekapcsol a légkondi. Erre kevesen gondolnak, de az egész nap bekapcsolt számítógép is hozzájárul a lakás felmelegítéséhez. Ez főleg a régi, asztali gépekre igaz, de egy elhanyagolt laptop is rendesen át tud forrósodni, ha a ventilátor hűtőrácsát már eltömték a porcicák. Ha régebbi, melegedős laptopunk van, a két széle alá tegyünk egy-egy könyvet, vagy más támasztékot, hogy a gép alatt is mozoghasson a levegő.

Forrás: kemma.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vannak, akik ötven fokban kénytelenek dolgozni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector