Startlaphoz Csatlakozz!

A túlképzettség és a szakképesítési hiány is probléma

Milyen területen érdemes manapság szakmát tanulni?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 13. csütörtök, 10:32

A gazdasági helyzet alakulását és a vállalkozásokra nehezedő anyagi terheket és a munkaerő-piaci viszonyokat látva jogosan merülhet fel sokakban a kérdés, hogy vajon milyen területen érdemes manapság szakmát tanulni.

   Az elmúlt néhány évben minden korábbinál többen érdeklődtek a pályamódosítás iránt, és a fiatalokra is nagy teher nehezedik a pályaválasztás kapcsán – számol be a www.ruander.hu. Egyre többen döntenek úgy, hogy érettségi után szakmát tanulnak, és nem teszik ki magukat további négy-öt éves tanulási periódusnak. A háttérben nem csak a növekvő felsőoktatási költségek állnak, hanem az a negatív tapasztalat is, amellyel sok friss diplomás szembesülni kénytelen, hogy korántsem biztos, kapnak is majd végzettségüknek megfelelő munkát.
 
  A túlképzettség azonban legalább olyan komoly probléma hazánkban, mint a megfelelő szakképesítés hiánya. Az érettségizettek, sőt, a pályamódosítást fontolgatók is gyakran válogatnak az OKJ szakmák kínálatában. Ezek igencsak kecsegtető lehetőségként állnak előttük, hiszen a maximum négy féléves képzés során elsajátíthatóak mindazok az ismeretek, amelyekkel jó esély van a mih amarabbi munkavállalásra. A kínálat rendkívül széles, ezért nincsenek könnyű helyzetben azok, akik választás előtt állnak. A bőség zavara ugyanakkor kedvező lehetőségeket is rejt magában, hiszen így mindenki megtalálhatja azt az irányt, amely korábbi tapasztalatainak, érdeklődési körének leginkább megfelel.

 
OKJ sikerszakmák 2014-ben
 
 
 A munkaerő-piaci helyzetet vizsgálva, a KSH adatai alapján, egyértelműen elmondható, hogy sok esetben éppen a szakmunka az, amire nagy szükség lenne, és bár szép számmal képezzük ki diplomásokat, de az alacsonyabb végzettséget igénylő szakmákban mégis hiány tapasztalható. Érdemes tehát a választás során aszerint is gondolkodni, hogy mely szakterületeken mutatkozik manapság nagy kereslet. A KSH adatok egyértelműen kimutatják, hogy a 2014-ben hiányszakmaként tartották számon a következőket: ács, a bádogos, az épület- és szerkezetlakatos, a gépi forgác soló, valamint a hegesztő. Nagy igény mutatkozik jól képzett szociális gondozó és ápoló iránt is, de a kertészek és villanyszerelők sem szűkölködtek tavaly a munkalehetőségekben.
 
  Nagy az érdeklődés az informatikai OKJ képzések iránt is. A széles kínálatban egyre keresettebbek az irodai környezetben végezhető munkakörök. Az informatikai képzés mára már szinte elengedhetetlen, legyen szó programozásról, ipari gépek vagy gyártósorok üzemeltetéséről. Számos autóipari világvállalathoz való bejutást egy megelőző informatikai OKJ képzés biztosítja.
 
  Hazánkban egyre több világvállalat telepedik meg, ahol szinte azonnal el lehet helyezkedni a felsorolt hiányszakmákban, s ha valaki jól végzi munkáját, hosszú évekre biztos állást tudhat magáénak. Nem csak a kétkezi munkák terén voltak az OKJ végzettséggel rendelkezők rendkívül keresettek. A könyvelők mellett az asszisztensi munkakör betöl tésére sem találtak sokszor megfelelő munkaerőt a cégek. Ez esetben a személyes tulajdonságok legalább olyan fontosak, mint az üzletkötői munkakör kapcsán. Nem véletlen, hogy az állásportálokat böngészve lépten-nyomon üzletkötői álláshirdetésekbe lehet botlani.

 
Számokban kifejezve a tavalyi év
 
  2014-ben több mint 69 ezren tettek sikeres érettségi vizsgát, számuk 700 fővel haladta meg a 2013-as létszámot. Az előző évhez hasonló megoszlásban a végzettek 53%-a gimnáziumban, 47%-a szakközépiskolában szerezte meg a bizonyítványt. 2014-ben összesen 43,5 ezer tanuló tett sikeres szakmai vizsgát, 3 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenés az érintett iskolatípusokban eltérően alakult, míg a szakiskolákban 1,8, addig a szakközépiskolákban 11,2%-kal volt kevesebb a sikeresen szakmai vizsgázók száma.
 
 
  A tavalyi adatok alapján egyértelműen kimutatható a nappali rendsze rű képzésben a diákok számának csökkenése. Ha nem is túl szignifikáns módon, de a visszaesés észlelhető, ezért érdekesnek mondható az alábbi infografika, ahol a tavalyi KSH oktatási adatokat részletezzük.
 
  Nem csak érettségi után gondolkodnak sokan az OKJ szakmákon, hanem a már évek óta munkaerő-piacon levők is. Gyakran előfordul, hogy pályamódosítás szükséges az elhelyezkedéshez, és a továbbképzés is mindig jól jön, hiszen napjainkban a több lábon állás igencsak kifizetődőnek bizonyul. Amennyiben külföldi munkavállaláson gondolkodik, úgy érdemes az Europass bizonyítványról is további részleteket megtudnia, hiszen ahhoz, hogy a hazánkban megszerzett szakmát határainkon túl is hasznosítani tudja, ez nélkülözhetetlen. A tanévkezdés közeledtével különösen aktuális kérdés a pályaválasztás, de felnőtt fejjel sem szabad lemondani a váltás kínálta anyagi és emberi előnyökről, hiszen ha bár melyik szempontból nem érezzük jól magunkat jelenlegi munkahelyünkön, merni kell élni a változtatás lehetőségével.
 
Forrás: gyorplusz.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Milyen területen érdemes manapság szakmát tanulni?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector