Startlaphoz Csatlakozz!

Számos alapdolog sokuknak elérhetetlen

A nyugdíj a legstabilabb jövedelem, de sokaknak a fűtés vagy az étkezés is gondot jelent

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 04. szombat, 15:11

 Az időskori ellátás rendszeres, várható, és minden hónapban megérkezik. Ami jó. Az már kevésbé, hogy akik kapják, azok közül sokaknak a fűtés vagy az étkezés is gondot jelent – írja az fn.hir24.hu.

   A KSH az idősek világnapja alkalmából elkészítette szokásos éves elemzését. Ebből kiderül többek között, hogy a magyar nyugdíjasok szegénységi kockázata alacsony és fogyasztásuk is meghaladja az országos átlagot. Átlagban.
 
A nyugdíj a legstabilabb jövedelem
 
   Miközben folyton azt halljuk, hogy a nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában hosszú távon fenntarthatatlan, és esetleg a jövőben faragni kell majd az ellátásokból, nem tudunk vitatkozni a KSH azon kijelentésével sem, hogy mégiscsak az egyik legstabilabb jövedelemről van szó.
Mert tényleg, lehet tudni, hogy hónapról hónapra megérkezik a járadék, és azt is, hogy mennyi lesz a következő hónapban. Vagyis tervezni lehet vele. Míg aki aktív korú, az mostanában sosem lehet biztos abban, hogy a következő hónapban is lesz-e munkája, és lesz-e fizetése. És ha igen, mennyi.
 
   A KSH azt is kimutatta, hogy a jövedelmi szegénység a 65 év felettiek csupán 4,4 százalékát érinti, míg a náluk fiatalabbaknál majdnem négyszer ennyi embert (16,1 százalékot).
 
Többet is fogyasztanak
 
  A nyugdíjasok személyes kiadásra 2012-ben fejenként 950 ezer forintot költöttek átlagban. Az országos átlag ennél kevesebb, mindössze évi 816 ezer forintnyi volt. A nyugdíjasoknál többet (1 millió 19 ezer forintot) csak a gyermektelen házaspárok költöttek átlagban.
Ebből az adatból is úgy tűnik tehát, mintha nagyobb lenne az idősek mozgástere anyagilag, mint az átlagmagyarnak.
 
És ha csak eddig olvasnánk a jelentést (és egyébként nem lennénk tisztában azzal, milyen problémáik vannak az öregeknek), akkor akár még irigyelhetnénk is őket. Csakhogy.
 
Számos alapdolog sokuknak elérhetetlen
 
A nyugdíjasok kiadásaiból duplája akkora az egészségügyi kiadás, mint az országos átlag. A hazánkban élő 60 év felettiek tizede ugyanis valamilyen fogyatékossággal, négytizede krónikus betegséggel küzd.
 
   És a kimutatás szerint bevételük nagy részét felemésztik a lét és az egészség fenntartásához szükséges kiadások. A gyógyszer mellett ugyanis lakásfenntartásra, berendezésre és élelmiszerre, italra, cigire is többet költöttek, mint az országos átlag.
 
   Cserébe viszont az egyedülálló 65 év felettiek az országos átlagnál nagyobb arányban nem engedhetnek meg maguknak egy üdülést, de a gyakori húsfogyasztás és a lakásuk megfelelő fűtése is nehézségekbe ütközik.
 
   Sőt, még a nem egyedülálló időseknél is nagyobb gondot okoznak ezek a kiadások, mint más családoknál. 80 százalékuknak elérhetetlen egy egyhetes üdülés, több mint 40 százalékuk nem tud legalább kétnaponta húst enni, és 20 százalékuk nem tudja rendesen felfűteni a lakását.
 
Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A nyugdíj a legstabilabb jövedelem, de sokaknak a fűtés vagy az étkezés is gondot jelent.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector