Startlaphoz Csatlakozz!

Jelentősen növelni akarják a szakképzett munkaerő létszámát

Orbán: senkinek ne legyen szüksége jövedelempótló támogatásra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 21. kedd, 18:26

A kormány a következő négy évben újabb munkahelyeket hoz létre, és az üzleti világgal szorosan együttműködve szeretné elérni a teljes foglalkoztatottságot, és jelentősen növelni a szakképzett munkaerő létszámát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Siemens képzési központjának megnyitása alkalmából tartott ünnepségen.

    Orbán Viktor kiemelte: szeretnék elérni, hogy 2018-ra senkinek ne legyen szüksége jövedelempótló támogatásra, és mindenkinek legyen olyan munkája, amelyből nemcsak hogy megélni, hanem gyarapodni is tud. 

    A miniszterelnök elmondta, a Siemens több mint 600 millió forintos beruházással építette át a duális, vagyis gyakorlatorientált képzésnek helyt adó korábbi tanműhelyét, amelyben így akár 100 diákot is fogadni tud a német cég. A beruházáshoz a magyar kormány 224 millió forinttal járult hozzá - tette hozzá. 

    Orbán Viktor szerint Magyarországon helyre kell állítani a szakképzés becsületét, a Siemens képzési központjának megnyitása azt mutatja, hogy a cég bízik a magyar emberek szakértelmében és szorgalmában, és úgy véli, érdemes befektetni a magyar fiatalokba.

    A kormányfő kiemelte, hogy a Siemens lassan másfél évszázada „hű szövetségese” Magyarországnak, a cégnek köszönhető például az első budapesti villamosok megjelenése 1887-ben, valamint az, hogy 1893-ban megépült Magyarországon az első áramfejlesztő erőmű, 1925-ben pedig az első rádióállomás. 

    Orbán Viktor szerint a központ átadásával a Siemens a magyar szakképzés becsületének helyreállításában vállal kiemelkedő szerepet. Kifejtette, hogy a Siemensnél természetesen kapcsolódik össze a munka, a szakképzés és a kultúra, és ennek jegyében Németországban 120 éve alkalmazzák a duális képzést. Németországban egy, a józan észre alapozott filozófiából vezették le, hogy milyen legyen az oktatási rendszer: olyan, amelyben elválaszthatatlan egymástól az elméleti és a gyakorlati tudás. Ez egy gyermek számára még természetes, elég csak például arra gondolni, ahogyan egy gyermek felépít egy rajz alapján egy lego-házat - fejtette ki Orbán Viktor.

    A kormányfő szerint ugyanakkor Magyarországon „az elhibázott iskolarendszer” hatására tolódott el a hangsúly az elmélet irányába. „Féloldalas társadalomhoz vezet, ahol egyre többen képviselik az elméletet, mint a gyakorlatot” - fogalmazott a miniszterelnök. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a munkanélküliség 7,5 százalék, de betöltetlen állások ezreire nincs felvehető szakember. Ennek a „hibának” a kijavításán már dolgozik a kormány - mondta Orbán Viktor, aki szerint a szakképzés becsületének helyreállítása jelenthet megoldást. 

    A duális képzést könnyebb bevezetni, de nehezebb kérdés, hogy „mit kezdjünk az elmúlt évtizedek gondolkodásmódjával”, az igazi kérdés, mikor fogják a szülők belátni, hogy a munkaerőpiacon egy jó szakma akár többet is érhet mint az érettségi vagy a diploma. „Az országnak nem közepes gimnazistákra, hanem jó szakemberekre van szüksége” - fogalmazott a miniszterelnök. 

    Ahhoz, hogy Magyarország „végleg és visszacsinálhatatlanul” munkába álljon, és teljes foglalkoztatottság legyen, a „magyar gyerekeknek a megfelelő iskolapadba kell ülniük” - mondta Orbán Viktor.

    A miniszterelnök kifejtette: a rendszerváltás után, amikor sorra alakultak az egyetemek, egyre kevesebb szülő akarta, hogy gyermekéből szakmunkás legyen. Orbán Viktor hangsúlyozta: „mi azt reméljük, azt hisszük, hogy Magyarországon egy olyan korszak vette kezdetét, amelyben minden fiatal, aki szakmát tanul, jó eséllyel munkát is talál, méghozzá olyan munkát, amiből nemcsak megélni tud, hanem családot is alapíthat”. 

    Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a Németországban nagy elismertségnek örvendő, mintegy 120 éve sikerrel működő duális képzési rendszert a Siemens német mintára csaknem 20 éve, elsőként vezette be Magyarországon gazdasági területen. Idén a 3. évfolyam kezdte meg tanulmányait a képzési központban - fűzte hozzá.

    Az elnök-vezérigazgató elmondta: az új képzési központból a Siemens, és a magyar gazdaság, a magyar cégek is profitálnak, hiszen nyelvtudással rendelkező, jó szakembereket - hegesztőket és ipari gépészeket - képeznek, de bízik benne, hogy a jövőben további szakmákkal is bővül a képzés. 

    Dale A. Martin szólt arról is, hogy büszke a Siemens bővülő magyarországi jelenlétére, az utóbbi négy évben dinamikusan nőtt a munkavállalói létszám, jelenleg már több mint 2500-an dolgoznak a magyarországi Siemensnél. Az új képzési központ nemcsak nemzetközi szaktudással rendelkező, versenyképes szakembereket képez, hanem segít elsajátítani azt is, amit az iskolában nem lehet megtanulni: a munkakultúrát, az innovációt. 

    Klaus Helmrich, a Siemens AG igazgatótanácsi tagja kiemelte, hogy a munkatársak képzése, szakértelme nagyon fontos a Siemens számára. Hozzátette: nemcsak a mérnökök, fizikusok, hanem a szakmunkások tudása is fontos, az ő együttműködésüknek köszönhető, hogy a Siemens magas minőségű termékekkel tud megjelenni a piacon. Úgy vélte, a megfelelő duális képzés lefekteti a fiatalok jövőjének alapját, a budapesti képzési központ megnyitása pedig a cég kormánnyal való jó együttműködését is jelképezi. 

    A Siemens Képzési Központ átadásán részt vett többek között Németország budapesti nagykövete, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Orbán: senkinek ne legyen szüksége jövedelempótló támogatásra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector