Startlaphoz Csatlakozz!

„ Aki akar, az tud is dolgozni”

A kormány nem áll le: még több közmunkás lesz jövőre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 30. csütörtök, 08:56

A kormányzati cél a jelenlegi kedvező munkaerőpiaci tendenciák fenntartása és folytatása, ezért jövőre kibővítik a közfoglalkoztatási programot - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár – olvasható az mfor.hu oldalán.

Több lesz a közmunkás
 
  A következő évben a közfoglalkoztatásban létszámnövelést hajtunk végre - jelentette be Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján. Ez azt jelenti, hogy 2015 július elsejétől újabb 50 ezer embernek szeretnének munkalehetőséget biztosítani. Az államtitkár hangsúlyozta ugyanakkor: az elsődleges cél a közfoglalkoztatással a versenyszférában való elhelyezkedés segítése. És mivel hallottak már olyan véleményeket, miszerint egyes régiókban a közmunka nehezíti az elhelyezkedést, tervezik, hogy az átlépést könnyítő programot is indítanak majd, ami megfelelő jogi és finanszírozási környezetet is biztosít a váltáshoz.
 
   Czomba megjegyezte ugyanakkor, hogy a megkezdett munkaerőpiaci programok is folytatódnak jövőre, így a GYED-extra, a munkahelyvédelmi akcióterv is többek között. 
 
Jók a tendenciák - ennyi
 
   A munkaerőpiac jelenlegi statisztikájával kapcsolatban kiemelte: az elmúlt 10 hónapban folyamatosan nőtt a foglalkoztatottak száma és csökkent a munkanélküliség, miközben korábban olyan „érdekes helyzet alakult ki”, ahol rendre úgy nőtt a foglalkoztatás, hogy vele párhuzamosan a munkanélküliség is. Ez a trend vált szét 10 hónappal ezelőtt. 
 
   Az elmúlt időszak kedvező tendeciája részben a kormányzati programoknak is köszönhető (pl. a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása, munkahelyvédelmi akcióterv, első munkahely garanciaprogram), kisebb részben a közfoglalkoztatásnak és a migrációnak, nagyobb részben viszont a versenyszférának. A gazdasági növekedésével párhuzamosan ugyanis nő a szféra munkaerőigénye is.
 
   A közfoglalkoztatással és a migrációval kapcsolatban kifejtette: előbbi létszám mindössze 17 ezerrel nőtt egy év alatt, míg az éven belüli adatok tükrében tavaly 97 ezer kivándorolt magyart tartottak nyilván, idén ez a szám mindössze 101 ezerre nőtt.
 
Mernek nagyot álmodni
 
   Czomba Sándor a célokat illetően kifejtette: célokat kitűzni csak nagyokat érdemes, a kormány pedig nem is vállalkozik kevesebbre, mint a teljes foglalkoztatás elérése. Ez az államtitkár szerint a nálunk erősebb gazdaságok esetében is nehéz feladatnak bizonyul, ráadásul nem is egyszerű megfogalmazni, mit is jelent ez pontosan. Egyszerűen megközelítve a kérdést, Czomba szerint ez azt jelenti, hogy aki akar, az tud is dolgozni - ha nem is a versenyszférában, akkor a közfoglalkoztatás keretén belül. Szakmai oldalról megközelítve viszont ez nagyjából az úgynevezett súrlódásos munkanélküliséget jelenti, vagyis 3 százalékos munkanélküliséget. Mindig lesz ugyanis olyan dolgozó, aki épp munkahelyet vált és ebből fakadóan egy rövid, átmeneti időszakra munkanélkülivé válik.
 
Forrás: mfor.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kormány nem áll le: még több közmunkás lesz jövőre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector