Startlaphoz Csatlakozz!

Felmerülhet a rendeltetésellenes joggyakorlás kérdése

Két jogviszony egy munkáltatóval?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 20. csütörtök, 10:54

Számos kérdést vet fel, ha a több foglalkoztatásra irányuló jogviszony párhuzamosan áll fenn azonos felek között. Vajon lehet-e egy munkavállalónak azonos munkáltatóval két munkaviszonya, vagy akár egy munkaviszonya és mellette egy megbízási jogviszonya? – írja a munkajog.hu.

  Erre egyértelmű tilalmat a Munka Törvénykönyve nem tartalmaz. A kérdés elsősorban azért érdekes, mert a párhuzamosan fennálló jogviszonyokból eredő jogok és kötelezettségek jogviszonyonként külön-külön bírálandóak el. Például, a munkavállalót a szabadság, a betegszabadság, a különféle pótszabadságot, vagy a végkielégítés minden munkaviszonyában megilleti, ha ezek jogosultsági feltételei az egyes jogviszonyaiban külön-külön is fennállnak.
 
   Hasonlóan, a munkaidő mértékére vonatkozó korlátok szempontjából sem számíthatóak egybe a különböző jogviszonyok. Annak tehát nincs akadálya, hogy egy személy hetente rendszeresen 50 órát dolgozzon, 40 órát a teljes munkaidő munkaviszonyában és további 10 órát egy részmunkaidős mellékállásban.
 
   Mivel pedig jogi szempontból különállónak kell tekinteni a párhuzamosan, azonos felek között fennálló jogviszonyokat, hangsúlyosan felmerülhet a rendeltetésellenes joggyakorlás kérdése. Sokszor ugyanis az azonos munkáltatóval fennálló másodállás nem szól másról, mint a főálláson belüli munkaidő meghosszabbításáról. Ha csak a munkaidő és pihenőidő szabályok kijátszása végett létesítenek a felek újabb, párhuzamos munkaviszonyt, szerződésük, mint jogszabályba ütköző, illetve mint a jogszabály megkerülésével kötött megállapodás semmis. Ez elsősorban akkor állapítható meg, ha a különböző jogviszonyokban teljesítendő feladatok tartalmilag azonosak, vagy egy munkakör keretei között is elláthatóak lennének.
 
  Másfelől, olyan tényállás is elképzelhető, ahol hasonló, visszaélésszerű motiváció nem merül fel sem a munkáltató, sem a munkavállaló részéről. Például, az évek óta fennálló teljes munkaidős munkaviszony mellett a felek megbízási jogviszonyt is létesítenek. Míg a határozatlan idejű, teljes munkaidős munkaviszonyban a munkavállaló műszaki karbantartóként dolgozik, az utóbb létesített megbízási jogviszonyában teljesen más feladatokat lát el, eseti jelleggel a telephelyen a kertészeti teendőkbe segít be.
 
   A második jogviszony létesítésére azért került sor, mert a munkáltatónak további munkaerőre volt szükség a kert rendben tartásához, a munkavállaló pedig egyébként is vállalt alkalmi munkákat kereset-kiegészítési célokra a főállása mellett. Miért lenne tilos ilyenkor a felek között újabb jogviszonyt létesíteni? Véleményem szerint nincs jogalap arra, hogy a hasonló eseteket jogellenesnek minősítsük.
 
   Visszatérve viszont a rendeltetésellenes megoldásokra, a munkaidő szabályok megkerülése miatt tiltott az is, ha a munkavállalót a munkaviszonya mellett egyben kölcsönözött munkavállalóként is foglalkoztatja ugyanaz a munkáltató. Például, a takarító munkavállaló a teljes munkaidős munkaviszonya mellett ugyanannál a cégnél egy kölcsönbeadón keresztül is dolgozik, szintén takarítóként, további napi két órában. Egyértelmű tilalom ugyan nincs arra, hogy a munkáltató saját munkavállalóját kölcsönvevőként is foglalkoztassa, az említett tényállás azonban rendeltetésellenességre utal.
 
  Hasonlóan jogellenes az a praktika is, amikor a munkavállalót olyan másik munkáltatóhoz rendeli ki a munkáltató, amellyel már amúgy is munkaviszonyban áll. Ha ugyanaz a munkavállaló először a főállásában tölti be napi 8 órában az adott munkakört, majd tovább végzi ugyanazt a feladatot, csak éppen a mellékállása alapján, kirendelésben, az szintén a munkaidő szabályok kijátszására irányuló gyakorlat, amely a joggal való visszaélés tilalmába ütközik.
 
Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Két jogviszony egy munkáltatóval?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector