Startlaphoz Csatlakozz!

Az alapfizetések 232 ezer forintról csaknem 750 ezerre emelkedtek

Hiába kisebb, nem olcsóbb az államapparátus

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 20. kedd, 09:52

 Az alapfizetések 232 ezer forintról csaknem 750 ezerre emelkedtek, így hiába lett kisebb – a 386 főről 199 főre csökkent - országgyűlés ebben a ciklusban. Eddig 67 irodára és 41 lakásra szerződött le az Országgyűlés Hivatala, és ha ezek közül egyiket sem bontják fel időközben, akkor 2017 végéig a teljes bérleti díj 762 millió forint lesz - írja a Blikk.

   A 41 lakás bérlete 2018-ig 280 millió forintba kerül, ez a korábbi 116 ezres havi lakásköltség-térítéshez képest csökkent, az egy képviselőre költött juttatás viszont nőtt: egy átlaglakást 167 ezer forintért bérelnek. A szolgálati lakásokon megspórolt pénzt az eddig kibérelt irodák 482 milliós költsége nagyrészt elviszi, sőt idővel meg is haladja majd – számította ki a lap. A törvény szerint egy politikus több irodát is használhat, így a 67 irodát csak 53-an bérlik.
 
   A kiadásokon a kormánytagok sem spórolnak; a Lázár János vezette Miniszterelnökség pedig két év alatt a duplájára növekedett. Lázár irányítása alatt - a háttérintézmények és a kormányhivatalok dolgozóival együtt - 34 ezer ember tevékenykedik.
 
   Sokan miniszteri biztosként többet keresnek, mint a helyettes államtitkárok: négyen a biztosok közül a törvényben meghatározott maximum feletti összeget vihetnek haza, egy ember pedig Lázár Jánosnál is többet keres – írja a hvg.hu. A szocialista Harangozó Tamás decemberben arról kérdezte a tárcákat, hogy hány miniszteri biztost neveztek ki 2012 óta. A válaszok szerint a tavalyi parlamenti választások óta 42 biztost neveztek ki, illetve hosszabbították meg a korábbi kinevezettek megbízatását. A tárcák válaszát követően a Hivatalos Értesítőben újabb három kinevezésről számoltak be. Lázár Takács Szabolcs Ferencet december elején „a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség 2015. évi soros elnökségi feladatainak összehangolásáért” felelős miniszteri biztossá nevezte ki. Emellett ugyanazon a napon az európai uniós ügyekért felelős államtitkár is lett a Miniszterelnökségen.
 
   Lázár Harangozónak küldött válaszából az derül ki, hogy biztosi illetéke – a törvény szerinti legmagasabb összeg – 748 ezer forint, államtitkári fizetése 997 ezer forint. Tehát Takács 1,745 millió forintot keres, míg Lázár tárcavezetőként és képviselőként bruttó 1,324 milliót. A Miniszterelnökség másik két biztosa, Homolya Róbert és Grezsa István, illetve a belügyben dolgozó Horváth András fejenként bruttó 972 ezer forintot kapnak, amihez szolgálati autó is jár nekik. A kormánytagok és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerint viszont egy miniszteri biztosnak legfeljebb helyettes államtitkári illetmény járna, ami maximum 748 ezer forint. Szintén többet kap a törvényben meghatározottnál a Belügyminisztériumban dolgozó Hatala József, korábbi országos rendőrfőkapitány, aki 800 ezer forintot vihet haza.
 
   A törvény szerint a miniszter ettől az összegtől a biztosok esetében csak lefelé térhet el, a helyettes államtitkárok fizetését viszont a tárcavezető miniszter 30 százalékkal megemelheti, mely lehetőséggel élt is mindegyik miniszter. A rekordszámú, 99 helyettes államtitkárból 88-nak emeltek a fizetésén, ez átlagosan kétmillió forint pluszpénz évente. Így helyenként a közigazgatási államtitkárok is többet keresnek, mint a miniszter.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hiába kisebb, nem olcsóbb az államapparátus.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector